Τρίαθλο Half Ironman : Οι επιπτώσεις στην υγεία μας

 

Εισαγωγή

Σε συνέχεια του άρθρου που δημοσιεύσαμε σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία μας από την συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου προχωρούμε στην παρουσίαση των επιπτώσεων στην υγεία μας από την συμμετοχή σε αγώνες μεγάλης απόστασης Τριάθλου.

Εχοντας κάνει το πρώτο Ironman σε ηλικία 22 ετών έχοντας τότε μία μικρή προϋπηρεσία στο Τρίαθλο 2-3 ετών και σημαντική άγνοια αρκετών ζητημάτων  νιώθω την υποχρέωση να παραθέσουμε ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που ίσως μπορούν να βοηθήσουν ορισμένους αθλητές να έχουν μία πληρέστερη εικόνα για τις φυσιολογικές επιβαρύνσεις από την συμμετοχή σε ένα αγώνα τριάθλου μεγάλης απόστασης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν υπήρχαν επιστημονικές έρευνες και δημοσιεύσεις ενώ τώρα υπάρχουν και είναι χρήσιμο να τις μελετούμε.

Όπως και στον μαραθώνιο, όπου συμμετέχουν άνθρωποι με ελλιπή αθλητική υποδομή και προετοιμασία, έτσι και στο τρίαθλο παρατηρείται παρόμοιο φαινόμενο. Ο ενθουσιασμός για να συμμετέχουμε σε έναν αγώνα Τριάθλου Ironman είναι τόσο μεγάλος που σε συνδυασμό άγνοιας πολλών επιστημονικών  στοιχείων μας οδηγούν σε λάθος επιλογή της χρονικής στιγμής που θα δοκιμάσουμε το εγχείρημα (πιο νωρίς από ότι θα έπρεπε), σε ανατροπή των ισορροπιών στην ζωή μας (προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική, αθλητική) και κυρίως σε λάθος μακροπρόθεσμη διαχείριση του σώματός μας.

Εκεί είναι η ευθύνη του προπονητή – που πρέπει να διαβάζει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις– και να διαχειριστεί σωστά την μακροπρόθεσμη εξέλιξη του αθλητή και να δώσει προτεραιότητα στην υγεία του αθλητή ακόμα και εάν αυτό σημαίνει διακοπή της συνεργασίας.

Πριν διαβάζει κάποιος το συγκεκριμένο άρθρο μας θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσει το άρθρο μας σχετικά με τις μυικές βλάβες κατά την διάρκεια ενός μαραθωνίου.

Μέχρι τώρα όλοι οι προπονητές τριάθλου δίνουν έμφαση στα εξής θέματα υγείας :

  • Αφυδάτωση
  • Υπονατραιμία
  • Υπογλυκαιμία

Έτσι καθώς τα συγκεκριμένα ζητήματα αποκτούν δημοσιότητα όλο και πιο έτοιμοι είναι οι αθλητές να τα αντιμετωπίσουν. Ομως αυτό που προκύπτει είναι καινούργια ζητήματα τα οποία προκύπτουν από ορισμένους ταλαντούχους και ανήσυχους ερευνητές.

Έτσι πλέον αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά το θέμα των μυικών βλαβών τόσο των σκελετικών όσο και των μυών της καρδιάς.

Σύντομη περιγραφή της έρευνας

Σε αγώνα Τριάθλου Half Ironman  (κολύμβηση 1900 μέτρα, ποδηλασία 90χιλιόμετρα και τρέξιμο 21,1 χιλιόμετρα) οι αθλητές που συμμετείχαν στην έρευνα έδωσαν ούρα και αίμα πριν και μετά τον αγώνα καθώς και συμμετείχαν σε μυϊκές  δοκιμασίες (δοκιμασία  άλματος για τα κάτω άκρα) ώστε να ερευνηθεί η κόπωση των μυών εξαιτίας του αγώνα Τριάθλου. Ο αγώνας έγινε σε ήπιες θερμοκρασία (δεν ξεπέρασε τους 30 βαθμούς κελσίου)

Αιματολογικά αποτελέσματα

Οπως και στην αντίστοιχη έρευνα του μαραθωνίου όλοι οι δείκτες μυικών βλαβών ήταν σημαντικά αυξημένοι . Δηλαδή μυοασφαιρίνη, CK και LDH.

Ανάλυση ούρων

Είχαμε ανίχνευση ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς και κετοσωμάτων και πρωτεινών. Συγκεκριμένα όσο αφορά τα ερυθρά είχαμε αύξηση από 1,4+/- 0,3 σε  18.3 +/-51.5 U μL-1

Σε συνέχεια των εξετάσεων ούρων αθλητής παρουσίασε υψηλή τιμή ερυθρών και οι ερευνητές πρότειναν περαιτέρω διερεύνηση λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό ιστορικό του αθλητή και μία στενή ιατρική παρακολούθηση.

Αυτό οφείλεται να γίνεται σε όλους τους αθλητές όπου έχουμε υψηλές τιμές ερυθρών στα ούρα.

 

Κόπωση των μυών

Οι αθλητές τριάθλου που συμμετείχαν στην έρευνα πραγματοποίησαν άλματα πριν και μετά τον αγώνα και λαμβάνοντας αυτά τα στοιχεία σχετίζουμε την μυϊκή κόπωση στα κάτω με ορισμένους βιοχημικούς δείκτες :

  • Σε ποσοστό 23% η μυική κόπωση σχετίζεται με το ποσοστό μυοσφαιρίνης
  • Σε ποσοστό 15% με την συγκέντρωση χλωριόντων
  • Σε ποσοστό 12% με την CK
  • Σε ποσοστό 5% με την αφυδάτωση.

Σε ποσοστό 35% η πτώση της αλτικής ικανότητας μπορεί να επεξηγηθεί από τους δείκτες μυικής βλάβης. Οι αθλητές με την μεγαλύτερη μείωση στην αλτική τους αλτικότητα ήταν αυτοί με τις υψηλότερες τιμές δεικτών μυϊκών βλαβών.

 

Επίλογος

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι  το πείραμα έγινε σε μέτριες τιμές θερμοκρασίας. Σε υψηλότερες τιμές, π.χ. 35 βαθμούς εκεί θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα πιο έντονες βλάβες και τυχόν συσχέτιση της μείωσης της δύναμης των κάτω άκρων και της κόπωσης των αθλητών με την αφυδάτωση, υπονατραιμία και την υπογλυκαιμία.

Να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχε μείωση δύναμης στα άνω άκρα όπως τα κάτω.

Είναι σαφές ότι χρειάζονται παραπάνω έρευνες για να διερευνηθεί το εύρος και η σοβαρότητα των μυϊκών βλαβών σε όλες τις αποστάσεις μεγάλης απόστασης τριάθλου και να απομονώσουμε βλάβες τόσο στο μυικό όσο και το καρδιακό σύστημα.

Όμως πρέπει να εξετάσουμε τυχόν βλάβες και τρόπους αντιμετώπισης σε άλλα ζωτικά σημεία του σώματός μας όπως π.χ. το ήπαρ και τα νεφρά.

Η άγνοια δεν είναι λύση και καθώς η υγεία μας πρέπει να είναι υπέρτατη και αδιαπραγμάτευτη αξία πρέπει να έχουμε πλήρη ιατρική & επιστημονική υποστήριξη όταν προετοιμαζόμαστε και επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε δύσκολα εγχειρήματα όπως ένας αγώνας Τριάθλου Ironman.

 

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA, PhDc  (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

 

 

Triathlon Coach Services
Triathlon Coach
Προπόνηση Ποδηλασίας
Προπόνηση Ποδηλασίας
Triathlon Coach Services
Τρίαθλο Προπονητής Τριάθλου
Triathlon Training Camp
Triathlon Training Camp
Triathlon Coach Services
Triathlon Coach

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message