Παγκόσμια ημέρα για την πρόληψη της αυτοκτονίας.

Δελτίο Τύπου -10 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα για την πρόληψη της αυτοκτονίας.

 

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, 13:00 – 15:00 – Αίθουσα 1ου ορόφου, Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, 10671, Αθήνα)

Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδιοργανώνουν την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στις 10 Σεπτεμβρίου. Το θέμα της φετινής, 11ης επετείου είναι «Στίγμα: Ένα Μείζον Εμπόδιο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.»

Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, ως οργανωτικό μέλος της IASP για την Ελλάδα, έχει αναλάβει στο πλαίσιο των διεθνών εκδηλώσεων της 10ης Σεπτεμβρίου 2013, τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στην Ελλάδα.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται:

Συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν οι δράσεις και το ερευνητικό έργο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Η συνέντευξη τύπου θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

(Ακαδημίας 20, Αθήνα) κατά τις ώρες 13:00-15:00.

Επιπρόσθετα, στη Συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί η επίσημη ελληνική έκδοση των οδηγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Πρόληψη της Αυτοκτονίας:

Μια πηγή ενημέρωσης για τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες κι άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής» και «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Μια πηγή ενημέρωσης για τους επαγγελματίες των Μ.Μ.Ε.», οι οποίοι εκδόθηκαν από την ΚΛΙΜΑΚΑ σε συνέχεια σχετικού συμφώνου με τον Π.Ο.Υ.

Στη Συνέντευξη Τύπου θα προβληθούν επίσης αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ για τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη. Την ίδια ημέρα και ώρες 17:00-21:00 θα λάβει χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος εκδήλωση συμβολικού περιεχομένου όπου θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη της αυτοκτονίας ενώ θα διεξαχθεί συμβολική δράση στη μνήμη των ατόμων που χάθηκαν από αυτοκτονία και προς αναγνώριση του φορτίου των επιζώντων (άτομα που έχασαν κάποιον δικό τους από αυτοκτονία).

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ελλάδος θα μεταδίδουν ραδιοφωνικό σποτ που δημιουργήθηκε ειδικά για την προβολή της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018, η οποία εντάσσεται στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της

Αυτοκτονίας.

Κείμενο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας θα σταλεί σε σημαίνοντα πρόσωπα που μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στο πεδίο της Πρόληψης (πολιτικά πρόσωπα, καλλιτέχνες κλπ.).

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας- Αλαμάνου Άντα

τηλ. 210 3417162-3, 6981056460,

φαξ: 210 3417164, e-mail: alamanou@klimaka.org.gr

website: www.klimaka.org.gr

Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Απευθύνεται σε:

  • Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν
  • Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν
  • Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
  • Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο

Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία εντάσσεται από τον Απρίλιο του 2012 στο πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τις εθνικές αρχές.

Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψης της Αυτοκτονίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν την θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά, ενώ, αναλόγως της περίπτωσης, η θεραπεία μπορεί να αφορά βραχεία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση ψυχολογικής κρίσης που παρουσιάστηκε σε ένα άτομο λόγω δυσμενών γεγονότων ζωής ή μακρόχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση σε άτομα που εκτιμάται ότι παρουσιάζουν συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές. Ειδικότερα, παρέχονται οι κάτωθι υπηρεσίες:

 Ψυχιατρική και Ψυχοκοινωνική αξιολόγηση

 Διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση ψυχιατρικών διαταραχών

 Ατομικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις

 Ομαδικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις

 Παρέμβαση σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού και διαχείριση κρίσης

 Συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής

 Ψυχολογική Αυτοψία

 Ψυχοεκπαίδευση

 Survivors’ groups

Στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου η ΚΛΙΜΑΚΑ αναπτύσσει ένα σύνολο δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης καθώς και ερευνητικό έργο, ενώ συμμετέχει, ως οργανωτικό μέλος, στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention – IASP), φορέας ο οποίος αποτελεί το ανώτερο όργανο για την κατάρτιση στρατηγικών στον τομέα της πρόληψης αλλά και των ερευνητικών διαδικασιών, σε καθεστώς συνηγορίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message