Προπόνηση Μαραθωνίου : Σημείο εκκίνησης η σωστή τεχνική τρεξίματος.

Εάν κάποιος σταθεί σε κάποιο σημείο του μαραθωνίου και παρατηρήσει την τεχνική των αθλητών του μαραθωνίου θα ανακαλύψει ότι το πολύ μεγάλο ποσοστό των αθλητών στερείται βασικής τεχνικής τρεξίματος.

Αυτό γίνεται πιο έντονο και τα ποσοστά των αθλητών που τρέχουν με λάθος τεχνική μεγαλώνουν όσο αυξάνεται ο χρόνος τερματισμού.

 

Εμείς έχουμε σταθεί πολλές φορές  στον Μαραθώνιο της Αθήνας στο 30χλμ ή στο 35οχλμ  και έχουμε παρατηρήσει πολύ μεγάλο εύρος αθλητών.

 

Ετσι το 2014 οι Κενυάτες αθλητές που πέρασαν από το 30χλμ έτρεχαν με τελείως διαφορετική τεχνική και χαρακτηριστικά τρεξίματος από ότι οι πρώτοι του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου και αυτοί με τελείως διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά από τους υπόλοιπους αθλητές.

 

Θα θέλαμε να σταθούμε στην άρνηση της μεγάλης πλειοψηφίας των δρομέων που μετέχουν στον μαραθώνιο δρόμο να δουλέψουν συστηματικά πάνω στην βελτίωση της τεχνικής τους στο τρέξιμο και στις συνέπειες αυτής της άρνησης.

 

Συνήθως οι αθλητές παγιδεύονται σε μία προπονητική μονοδιάστατη προσέγγιση με έμφαση μόνο στην αύξηση των χιλιομέτρων που τρέχουν κάθε εβδομάδα και στην χρονική αύξηση του Long Run.

 

Απαιτείται μία ολοκληρωμένη προπονητική προσέγγιση με βελτίωση όλων των στοιχείων που θα βελτιώσουν το αθλητικό αποτέλεσμα, θα εγγυηθούν την μακροπρόθεσμη αθλητική «ανάπτυξη» του αθλητή και κυρίως θα λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας της υγείας του αθλητή.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο η τεχνική αποκτά εξαιρετικά σημαντική θέση και θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη αξία σε οποιαδήποτε προπονητική προετοιμασία, πόσο μάλλον στην αρχή αυτής όπου θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

 

Είναι πιο σημαντικό να μάθουμε να τρέχουμε σωστά ακόμα και εάν το όνειρο τερματισμού σε έναν μαραθώνιο παραταθεί για μερικούς μήνες ακόμα.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. /Triathlon.gr(Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message