Κατηγορίες πατινιών ρόλλερ

Τ.Ε.Σ. = “τροχοπέδιλα εν σειρά”, in line skates, rollers, από την εταιρείαRollerblade που τα (επανα) εισήγαγε στις αρχές του 1990. Tα παγοπέδιλα ανακαλύφθηκαν πριν από τέσσερις αιώνες. Τότε, θέλοντας να συνεχίσουν πατινάζ και μετά το λιώσιμο των πάγων προσάρμοσαν ξύλινες ρόδες στα παγοπέδιλα . Έτσι ανακαλύφθηκαν τα πρώταπατίνια, που από τότε ήταν τ.ε.σ. (τροχοπέδιλα εν σειρά – inline).

Το σπόρ βρήκε απήχηση και πολύ σύντομα τα πέδιλα βελτιώθηκαν βάζοντάς τις ρόδες σε ζευγάρια. Έτσι περάσαμε στα πατίνια με τέσσερες ρόδες που όλοι γνωρίζουμε από την παιδική μας ηλικία. Αρχικά οι ρόδες ήταν ξύλινες ή αλουμινένιες. Μετά προστέθηκε ο σπαστός άξονας και τέλος η ρόδα από καουτσούκ και το μπροστινό φρένο. Η φάση αυτή διήρκεσε περίπου δυόμισυ αιώνες.

Η επόμενη εξέλιξη δεν ήταν στα πέδιλα αλλά στις ρόδες. Η ρόδα από πολυουραιθάνη των skateboards στην δεκαετία του 1960 βελτίωσε θεαματικά την πρόσφυση και τις επιδόσεις. Αυτό οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας 1990 στο να ξανα – ανακαλυφθούν τα τ.ε.σ. από μία εταιρεία που για αιώνες κατασκεύαζε παγοπέδιλα. Είναι η εταιρεία που μετεξελίχθηκε στην κυρίαρχη σήμερα ιταλική Rollerblade. Όπως συνήθως συμβαίνει, το νέο άθλημα έφθασε στη χώρα μας με μερικά χρόνια καθυστέρηση.

Το βασικό χαρακτηριστικό στα πατίνια είναι το μέγεθος της ρόδας και το πόσο “σκληρό” είναι το παπούτσι τους. Όσο πιο μεγάλη η ρόδα τόσο πιο γρήγορα είναι τα πατίνια αλλά και πιο δυσκίνητα. Αντίθετα, με μικρές ρόδες κάνεις κόλπα και μπορείς να σταματάς και να ξεκινάς γρήγορα.

Τα πολύ σκληρά παπουτσια είναι ιδανικά για κόλπα αφού “ακολουθούν” έυκολα το πόδι σου. Δεν είναι όμως πολύ άνετα για μεγάλες διαδρομές και μαραθωνίους.

Οι περισσότερες εταιρίες έχουν καταλήξει σε κάποιες στανταρ κατηγοριές που προσπαθούν να πιάσουν όλο το δυνατό φάσμα των μεγεθών. Αυτές είναι οι aggressive/stunt, freestyle, fitness, marathon/speed. Τα προιόντα τους είναι με βάση αυτές τις 4 κατηγορίες.

 

Δεν υπάρχει καλύτερη μάρκα για πατίνια ρολλερ. Απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό και διαφορετικό πορτοφόλι. Μοντέλα από μια εταιρία πατίνια ρολλερ μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά από μια άλλη.

Ξεκινώντας από την μικρότερη ρόδα και φτάνοντας στην μεγαλύτερη έχουμε τα εξής: (οι ρόδες μετριούνται σε mm διαμέτρου)

Πηγή :http://www.rollerskategreece.org

inline-skating

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message