Τρίαθλο Sprint: Επίδραση της προθέρμανσης στην επίδοσή μας.

Στο Ινστιτούτο Αθλητισμού της Δυτικής Αυστραλίας έκαναν έρευνα μέσω της οποίας προσπάθησαν να εξετάσουν εάν τυχόν το είδος της προθέρμανσης μπορεί να καθορρίσει το αθλητικό αποτέλεσμα σε έναν αγώνα σπριντ.

 

Οι αθλητές κολύμπησαν 750 μέτρα, ποδηλάτισαν 20 χλμ σε στατικό ποδήλατο (περίπου 500 kJ) και έτρεξαν σε διάδρομο 5 χλμ με τον δικό τους ρυθμό μέχρι εξαντλήσεως.
Πριν το τεστ έκαναν τριών ειδών προθέρμανσης, διάρκειας και οι 3 μορφές 10 λεπτών. :
•    Προθέρμανση στην κολύμβηση
•    Προθέρμανση με τρέξιμο και με κολύμβησης
•    Δίχως προθέρμανση

Από την έρευνα φάνηκε ότι δεν υπήρχε κάποια επίδραση της προθέρμανσης στην επίδοση της κολύμβησης όσο και του τριάθλου γενικότερα.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε τα προβλήματα της έρευνας, τα συμπεράσματα της οποίας εάν ακολουθήσουμε μπορούν να μας οδηγήσουν σε παρερμηνείες :
1.    Το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό (7άτομα)
2.    Επιλέχθηκαν άτομα μετρίως προπονημένα
3.    Η διάρκεια της προθέρμανσης  ήταν υπερβολικά μικρή (10λεπτά). Ενας τριαθλητής για αγώνα σπριντ κάνει περίπου 1 ώρα προθέρμανση, συνήθως και στα τρία αθλήματα.
4.    Οι αθλητές κολύμπησαν μόνοι τους 750 μέτρα, ενώ σε έναν αγώνα η συνύπαρξη και άλλων αθλητών τους καθορίζει τον ρυθμό

 

Νομίζουμε ότι με μεγαλύτερο δείγμα και μεγαλύτερη διάρκεια προθέρμανσης αλλά και καλύτερα προπονημένους αθλητές και φυσικά σε συνθήκες πραγματικού αγώνα τα αποτελέσματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

H προθέρμανση είναι καθοριστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα και η συγκεκριμένη έρευνα δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν λόγω των αναφερομένων αδυναμιών της. Εμείς θα παρουσιάσουμε και άλλες έρευνες με τελείως αντίθετα συμπεράσματα.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητική ομάδα smart sport : info@triathlonworld.gr)

 

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message