“The Albatross”: Ενα εξαιρετικό προπονητικό σεμινάριο κολύμβησης…και όχι μόνο.

“The Albatross”: Ενα εξαιρετικό προπονητικό σεμινάριο κολύμβησης…και όχι μόνο.

Εισαγωγή

Μπορεί ο Phelps να έχει την μεγαλύτερη συλλογή Ολυμπιακών μεταλλίων, o Thorpe να είναι πολύ διάσημος, ο Bolt ακόμα πιο διάσημος όμως υπάρχουν ορισμένοι αθλητές που έχουν τρομερό ενδιαφέρον προπονητικά. Μερικοί από αυτούς επηρέασαν σημαντικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ορισμένα προπονητικά ζητήματα και ίσως άλλαξαν για πάντα τις μεθόδους προπόνησης ή ακόμα και ολόκληρη την φιλοσοφία και τον τρόπο προσέγγισης ενός αθλήματος.

Τέτοιες περιπτώσεις στην κολύμβηση είναι ο Vladimir Salnikov, o Michael Gross, o Alexander Popov, η Janet Evans…Σε όλους αυτούς τους αθλητές και τους προπονητές τους θα έχουμε αφιέρωμα καθώς όλη τους η προσέγγιση είναι μοναδική και αποτελεί ένα εξαιρετικό προπονητικό σεμινάριο.

To Albatros του Offenbach.

Ο Γερμανός κολυμβητής με ύψος 2,01, βάρος μόνο 88 κιλά και άνοιγμα χεριών 2,13 είχε το ψευδώνυμο « Albatros». Φήμες έλεγαν ότι μπορεί να ακουμπήσει ταυτόχρονα και τα πλαινά πλαστικά από την διαδρομή που κολυμπούσα όμως ο ίδιος είχε  σχετικά : Η διαδρομή έχει πλάτος 2,50 και εγώ με δυσκολία/ διάταση μπορώ να φτάσω το 2,25»!!!

Κατά την δική μας γνώμη ο Gross ήταν η αιτία για την επανάσταση ύψους που έγινε στην κολύμβηση σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να φτάσουμε στο σήμερα όπου το ύψος – το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κολύμβησης ακόμα και εάν ορισμένοι εξακολουθού να το αγνοούν- θεωρείται καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας.

Τί κάνει σήμερα;

Ο Gross σταμάτησε την κολύμβηση σε υψηλό επίπεδο το 1991 και μετά ασχολήθηκε με τις σπιυδές του σε θέματα επικοινωνίας, κάνοντας μάλιστα και διδακτορική διατριβή σχετικά με την Γερμανική κολτούρα στις κοινωνίες τον 18ο και 19ο αιώνα. Είναι πατέρας δύο παιδιών. Η εργασία του είναι σε εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων. Στον ελεύθερό του χρόνο κάνει mtb και σκι. Πλέον κολυμπάει μόνο για διασκέδαση, πολλές φορές σε ανοιχτό νερό, όμως δεν θέλει να συμμετέχει σε αγώνες, καθώς δεν τον ενθουσιάζει η μικρή ταχύτητα.

 

Πίσω από έναν εξαιρετικό αθλητή κρύβεται ένας εξαιρετικός προπονητής

Χωρίς να ασχοληθούμε περισσότερο με την ζωή του ας ασχοληθούμε με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προσέγγισή του στην κολύμβηση, μέρος της οποίας ανήκει και στον προπονητή του Hartmut Oeleker. Ο αθλητής σε συνέντευξή του το 1984 είχε δηλώσει με θαυμασμό για τον προπονητή του : «Ενδιαφέρεται πως είσαι ως άτομο…γιατί δεν είσαι χαρούμενος».

Ποιότητα ή ποσότητα;

Οταν είχε επισκεφθεί την Αμερική για προπόνηση είχε δηλώσει : «Οι Αμερικάνοι έχουν πολύ διαθέσιμο χρόνο, τόσο που μερικές φορές τον σπαταλούν. Μπορείς να προπονηθείς για 4 ώρες την ημέρα και να μην καταφέρεις τίποτα ή να προπονηθείς για 2 ώρες πολύ δυνατά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, από το να κολυμπάς απλά μέτρα». Ο προπονητής, ο πολύ επιτυχημένος και διάσημος Mark Schubert, της ομάδαςπου επισκέφθηκε όμως τοποθετήθηκε σχετικά ύστερα από τις δηλώσεις του Γερμανού κολυμβητής : «Εάν είχαμε το ταλέντο του δεν θα χρειαζόταν να κολυμπάμε τόσο πολύ».

Ο Gross έκανε μόνο μία προπόνηση τηη ημέρα, το απόγευμα, κολυμπώντας 6-9.000 μέτρα.

Run Michael run….&Cross training

O Gross έκανε πολύ τρέξιμο, συνήθως 15 χιλιόμετρα και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Φήμες αναφέρουν ότι έτρεχε πολλές φορές από 3:45 έως και 3:20

Ομως εκτός απο τρέξιμο, έκανε πολύ γυμναστική εκτός νερού. Σχεδόν την μισή του ώρα προπόνησης την περνούσε σε γυμναστική εκτός νερού όπως βάρη, μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

Ποσοστό πεταλούδας στην προπόνησή του

Εάν οι φήμες και τα δημοσιεύματα είναι σωστά δεν κολυμπούσε παρά μόνο 10% σε πεταλούδα. Αυτό γιατί όπως ο ίδιος είχε δηλώσει η «πεταλούδα μου είναι πολύ δυνατή και δεν μπορώ να την διατηρήσω για πολλά μέτρα». Ομως έκανε πολλές ασκήσει τεχνικής για να μπορέσει να διατηρήσει την ταχύτητα του στο δεύτερο κατοστάρι στους αγώνες 200 μέτρα πεταλούδας.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message