Τεχνική κολύμβησης ελευθέρου : Περιστροφή

Στην ελεύθερη κολύμβηση μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων παρατηρούμε σε όλους τους κολυμβητές ότι κάνουν μία έντονη περιστροφή γύρω από το άξονά τους. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτή την περιστροφή όπως αυτή που κάνει ένα κατσαβίδι γύρω από το άξονα συμμετρίας του.

Αυτή η περιστροφή δεν παρατηρείται πλέον  σε αρκετούς σπριντερ κολύμβησης στα 50 και 100 μέτρα.Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότ το ελεύθερο στυλ κολύμβησης δεν είναι οριζόντιο στυλ όπως η πεταλούδα ή το πρόσθιο.

Εάν θέλουμε να είμαστε περισσότερο ακριβείς περισσότερο βγάζουμε το συμπέρασμα ότι στην ελεύθερη κολύμβηση  αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε πλαινές θέσεις από την οριζόντια θέση.

Συνεπώς πρέπει να μάθουμε περιστρεφόμαστε  όπως ένα κατσαβίδι γύρω από το άξονα συμμετρίας του. Ο βαθμός περιστροφής δεν είναι ο ίδιος σε όλους τους κολυμβητές. Θα μπορούσαμε να δώσουμε ως γενικό κανόνα μία περιστροφή μεταξύ 30-45 μοίρες.

Ας περιγράψουμε με απλά λόγια τον τρόπο που γίνεται αυτή η περιστροφή στην ελεύθερη κολύμβηση.

Καθώς το δεξί  μας χέρι κατά την διάρκεια της φάσης της επαναφοράς περνάει τον δεξί ώμο όλο το σώμα μας (με εξαίρεση το κεφάλι μας) περιστρέφεται προς τα δεξιά. Ομως αυτή η κίνηση πρέπει να γίνεται από τα ισχία και όχι από τους ώμους όπως συχνά παραηρούμε σε πολλούς κολυμβητές.

Αντίστοιχα όταν το αριστερό χέρι βρίσκεται στην φάση της επαναφοράς και πιο συγκεκριμένα το χέρι περάσει τον ώμο κάνουμε μία περιστροφή προς αριστερά.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι τα εξής :

  • Πολύ έντονη περιστροφή, πολύ μεγαλύτερη από 45 μοίρες. Ιδανικά 30-45 μοίρε για το ελεύθερο θεωρείται ως ιδανική περιστροφή
  • Πολύ μικρό περιστροφή.
  • Διαφορετική περιστροφή στην δεξιά με την αριστρερή πλευρά, κάτι πολύ συνηθισμένο ακόμα και σε υψηλού επιπέδου αθλητές.
  • Η περιστροφή δεν γίνεται από τα ισχία.
  • Δεν περιστρέφεται όλο το σώμα ως εννιαίο σύνολο.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης Ο Γιάννης είναι πιστοποιημένος προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο (Level 3). Είναι επίσης και δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4 (ASCA Level 4). Στοιχεία Επικοινωνίας με συντάκτη Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534).

Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου.

Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence).

Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Προπόνηση Ποδηλασίας
Προπόνηση Ποδηλασίας
Προπονητής Τριάθλου Γιάννης Ψαρέλης
tri coaching

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message