Προπονητική Κολύμβησης : Η σημασία της προθέρμανσης

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team (Email : info@triathlonworld.gr)

Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην σημασία της προθέρμανσης τόσο για την αποφυγή τραυματισμών όσο και την αύξηση της αθλητικής μας απόδοσης.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την επίδραση της προθέρμανσης στην κολύμβηση και στο Τρίαθλο βασιζόμενοι σε έρευνα Πορτογάλων ερευνητών.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα μέτρησης της δύναμης του κολυμβητή όταν κολυμπάει ελεύθερο (με το γνωστό σύστημα σύρμα/ λάστιχο) έκαναν ένατ τεστ 30 δευτερολέπτων με τους αθλητές να :

  • Να κάνουν κανονικά την προθέρμανση που έχουν συνηθίσει
  • Να μην κάνουν καθόλου προθέρμανση

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο προσπάθειες ήταν περίπου 15% (αύξηση όταν γίνεται προθέρμανση)  τόσο στην μέγιστη δύναμη όσο και στην μέση δύναμη (299.62 ± 77.56 και 91.65 ± 14.70 N  και με προθέρμανση 351.33 ± 81.85 N and 103.97 ± 19.11 N).

Είναι ενδιαφέρον ότι οι συγκεντρώσεις γαλακτικού ήταν και στις δύο προσπάθειες ίδιες καθώς και η υποκειμενική αντιλαμβανόμενη αίσθηση κόπωσης.

Καταννοεί κάποιος πόσο σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται στην απόδοση ενός τριαθλητή όταν αποφασίζει να ξεκινήσει ένα αγώνα τριάθλου και αντίστοιχα ένας κολυμβητής open water, δίχως να κάνει σωστή ή και καθόλου προθέρμανση.

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message