Κολύμβηση Open Water : Απλές συμβουλές για την προθέρμανση.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική ομάδα Smart Sport & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr/ Cycling World.gr

Εχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η προθέρμανση είναι κάτι πολύ προσωπικό. Ομως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν άσχετα με το τι είδους και διάρκειας προθέρμανση θα κάνουμε.

Είτε πρόκειται να συμμετέχουμε σε αγώνα Τριάθλου (που ξεκινάει με κολύμβηση σε ανοιχτό νερό) είτε σε αγώνα μαραθώνιας κολύμβησης είναι χρήσιμο να προσέξουμε τα παρακάτω :

  • Ωρα άφιξης – Φτάνουμε εγκαίρως στον χώρο διεξαγωγής του αγώνα ώστε δίχως άγχος και πίεση χρόνου να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες ετοιμασίες και προθέρμανση. Εάν έχουμε πίεση χρόνου είναι σίγουρο ότι θα αγχωθούμε και αυτό πολύ πιθανόν να επηρεάσει την αθλητική μας απόδοση στον αγώνα.
  • Ενδυση – Ζεστά ρούχα για να κρατάμε την θερμοκρασία του σώματός μας σε επιθυμητά επίπεδα είναι σημαντικό. Εάν τυχόν έχει πολλή ζέστη (εξωτερική θερμοκρασία αέρα ιδιαίτερα υψηλή) τότε προέχει να μείνουμε μαζί σε σκιερό μέρος
  • Ενυδάτωση – Η σωστή ενυδάτωση πριν τον αγώνα είναι σημαντική όπως και η λήψη υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών)
  • Συγκέντρωση – Πέρα από την φυσική προθέρμανση είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε νοητικά για τον αγώνα κάτι το οποό είναι σημαντικά πιο δύσκολο και απαιτεί σχετική καθοδήγηση από τον αθλητικό ψυχολόγο ή  τον προπονητή μας. Εγκαιρη άφιξη βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση όπως και ίσως η ολιγόλεπτη απομόνωσή μας.
  • Προθέρμανση εκτός νερού- Τρέξιμο καθώς και περιστροφές ή ακόμα και λάστιχα μπορούν να μας βοηθήσουν στην προθέρμανσή μας. Μερικές αναπηδήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να πάμε τουαλέτα, πριν να φορέσουμε την στολή κολύμβησης (wetsuit)
  • Προθέρμανση εντός νερού -Εχοντας φτάσει εγκαίρως και έχοντας καταφέρει τα κάνουμε δίχως άγχος τα παραπάνω μπορούμε να κάνουμε σωστή προθέρμανση εντός νερού. Η διάρκεια και η μορφή της προθέρμανσης θα καθοριστεί τόσο από την διάρκεια του αγώνα, τις φιλοδοξίες μας σε αυτόν (απλός τερματισμός ή κάποια συγκεκριμένη επίδοση), τις συνθήκες περιβάλλοντος (θερμοκρασία νερού, κυματισμός κ.λπ.), τις προπονητικές μας συνήθειες κ.λπ.

 

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message