Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στο Τρίαθλο : Frequently Asked Questions

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου) -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Τι είναι και τι κάνει η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου;
Απάντηση :
Ορισμός -Είναι η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά την άσκηση ο αθλούμενος. Εκφράζεται είτε σε απόλυτες τιμές (λίτρα ανά λεπτό άσκησης) ή σε σχετικές (ml ανά λεπτό και ανά κιλό σωματικό βάρους).
Τι κάνει- Είναι βασικός δείκτης φυσικής κατάστασης αν και όλο και ενισχύεται η πεποίθηση ότι δεν έχει ισχυρή συσχέτιση με το αγωνιστικό αποτέλεσμα. Στα αθλήματα μεταφοράς βάρους (τρέξιμο – ποδηλασία σε ανηφόρα) μας ενδιαφέρει η σχετική προς το βάρος τιμή ενώ σε αθλήματα μηχανικής υποστήριξης (π.χ. κωπηλασία, ποδηλασία χρονομέτρησης σε επίπεδες επιφάνειες, κολύμβηση) η απόλυτη τιμή.

Τι είναι και τι κάνει το γαλακτικό;
Απάντηση :
Ορισμός -Το γαλακτικό οξύ όπως είναι η εμπειρική του ονομασία είναι το 2-υδρόξυ προπανικό οξύ (CH3-CH (OH)- COOΗ) και είναι προϊόν καταβολισμού (αποικοδόμησης) του γλυκογόνου κατά τη διάρκεια της αναερόβιας γλυκόλυσης και παράγεται κατά την οξείδωση της του πυροσταφυλικού οξέος μέσω της δράσης του ενζύμου της γαλακτικής δευδρογονάσης το οποίο ελαττώνει το ενεργειακό φράγμα της αντίδρασης. Η συγκέντρωσή του στο αίμα εκφράζεται σε mmol/ l.
Τι κάνει : Παλαιότερα πιστεύαμε ότι αποτελεί βασικό καματογόνο παράγοντα και ανασταλτικό παράγοντα συνέχισης παραγωγής του ίδιου επιπέδου έργου.. Πλέον πιστεύουμε ότι η συγκέντρωσή του στους μύες και κατ’επέκταση στο αίμα όπου μπορούμε να το μετρήσουμε αντικατοπτρίζει το μέγεθος της οξέωσης και προπονητικά η τιμή του χρησιμοποιείται ως βασική ένδειξη της έντασης κατά την διάρκεια της άσκησης. Βασικό πλεονέκτημα η εξαιρετική συσχέτιση με το παραγόμενο έργο/ επίδοση και η ευκολία μέτρησης του με φορητούς μετρητές όπως αυτού για την μέτρηση της γλυκόζης.

Τι είναι και τι κάνει το γλυκογόνο;
Απάντηση :
Ορισμός : Είναι ένα γραμμικό πολυμερές (όπως είναι η μαλτοδεξτρίνη ή το άμυλο) της γλυκόζης το οποίο το συναντάμε στο ανθρώπινο σώμα στα κύτταρα του ήπατος και των μυών.
Τι κάνει – Είναι η μοναδική μορφή αποθήκευσης των υδατανθράκων στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί την βασική μορφή ενέργειας στην αερόβια μορφή άσκησης. Επιστημονικός και προπονητικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση των αποθεμάτων του στο ανθρώπινο σώμα πριν από αερόβιες δραστηριότητες και κυρίως αγώνες αντοχής- μεσαίας και μεγάλης διάρκειας.

Triathlon Coach
Triathlon Coach

Written by