Triathlon Challenge Λισαβώνα 7/5/2017 : Race Report

Triathlon Challenge (Κολύμβηση 1900- Ποδηλασία 90χλμ – Τρέξιμο 21,1χλμ)  Λισαβώνα 7/5/2017 : Race Report

Κείμενο- Race Report:Κώστας Χαραμής

Η επιλογή του συγκεκριμένου αγώνα για το δεύτερό μου Half έγινε κυρίως με κριτήριο την σχετικά επίπεδη ποδηλατική διαδρομή και την ευκολία πρόσβασης από την Ελλάδα με απευθείας πτήσεις, την τοποθεσία του αγώνα σε σχέση με ξενοδοχεία, αξιοθέατα, κλπ.

Ο στόχος μου ήταν να βελτιώσω σημαντικά τον χρόνο που είχα κάνει στον πρώτο μου μεγάλο αγώνα τριάθλου στη Βουδαπέστη τον Ιούλιο 2016 (6.30).

Ακολούθησα τη βασική “χειμερινή” προετοιμασία της ομάδας που εστιάζει σε αγώνες τριάθλου διάρκειας 1-2 ωρών και ύστερα με την λογική της ανάστροφής περιοδικότητας έκανα ένα εξειδικευμένο μεσόκυκλο διάρκειας 4 εβδομάδων  με προσθήκες προπονήσεων μεγαλύτερης διάρκειας 2-3 ώρων και μόνο μία προπόνηση διάρκειας 2 ωρών στο τρέξιμο (για ψυχολογικούς όρους).

Η διοργάνωση της Challenge ήταν οργανωτικά και τεχνικά άψογη και πολύ πιο “μαζεμένη” και “οικογενειακή” σε σχέση με την πιο απρόσωπη και μαζική εμπειρία της Ironman. (Βέβαια, οι συμμετοχές ήταν οι μισές σε σχέση με την Βουδαπέστη).

Ο αγώνας. Το κολύμπι ήταν ένας γύρος σε θάλασσα, όμως μέσα σε έναν προστατευμένο και περιορισμένο σε έκταση τεχνητό όρμο. Αυτό επέβαλλε μια πολύπλοκη διαδρομή με πολλές γωνίες, αναστροφές και διαγώνιες πορείες με αποτέλεσμα δυσκολία προσανατολισμού και συνεχές στρίμωγμα. Πάντως, το πήγα αρκετά γρήγορα και άνετα (37:30). Το ποδήλατο ήταν 4 γύροι με συνολικό υψομετρικό 640μ,, με μια συνεχόμενη ανηφόρα 1.5χμ κλίσης 6% σε κάθε γύρο και κάποιες μικρότερες ενδιάμεσα. Στην αρχή ο αέρας ήταν χαμηλής έντασης, αλλά μετά τον δεύτερο γύρο δυνάμωσε σημαντικά και μάλιστα τον είχαμε κόντρα πηγαίνοντας προς την ανηφόρα. Είχα επιλέξει τροφοδοσία με διάλυμα νερό/ηλεκτρολύτες στα παγούρια και 3 σύνθετα gels της GU που περιείχαν υδατάνθρακες, ηλεκτρολύτες, καφείνη και BCAA. Πήγα ακριβώς στο στόχο μου, που ήταν να διατηρήσω μέση ταχύτητα στα 30 Χμ/ώρα (2ω56λ).

Η επίπεδη διαδρομή του τρεξίματος ήταν 4 γύροι κατά μήκος της ακτής πάνω σε πολύ σκληρό πέτρινο πλακόστρωτο, κυβόλιθους και λίγο ξύλινο deck. Σε κάποια μικρά σημεία είχε σκιά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος ήταν πλήρως εκτεθειμένο στον ήλιο και η θερμοκρασία έφτανε τους 30-32 C. Ξεκίνησα συνειδητά προσαρμογή 2χμ με μικρό διασκελισμό και μεγάλο cadence με τέμπο 5:45-6:00 που μου ήταν εξαιρετικά άνετο. Στόχος ήταν να κάνω το τρέξιμο σε 2:00 – 2:05.

Όμως, εδώ τα πράγματα δυσκόλεψαν… η κακή, κουραστική επιφάνεια της διαδρομής και, κυρίως, η ζέστη με “γονάτισαν”. Ξέρω ότι ο ρυθμός εφίδρωσις μου στο τρέξιμο με ζέστη είναι 2kg/ώρα και, ότι και να κάνω, δεν μπορώ να αναπληρώσω τόσο μεγάλη αφυδάτωση, απλά να την περιορίσω. Όταν, λοιπόν, άρχισε η ζέστη να χτυπάει κόκκινο και να με επηρεάζει σημαντικά μετά από 30′, αισθάνθηκα την εξάντληση να έρχεται. Δεν είχα θέμα καρδιακών παλμών ή πόνων σε αρθρώσεις και μύες, αλλά μια συνολική κούραση που με υποχρέωσε να μειώσω το τέμπο στο 6:30-7:00.

Σε αντίθεση, όμως, με την Βουδαπέστη, όπου περπάτησα αρκετά και σταματούσα σημαντικά σε κάθε σταθμό ανεφοδιασμού, εδώ έτρεχα συνεχώς και απλά έπαιρνα μπουκάλια νερό χέρι-χέρι (δυστυχώς, ήταν ζεστό). Ο χρόνος μου 2:20, κάτω από τον στόχο – αλλά τουλάχιστον πολύ καλύτερα από την Βουδαπέστη (2:41), και μάλιστα σε μεγαλύτερη και πολύ χειρότερης επιφάνειας διαδρομή (1 Χμ επιπλέον). Ο συνολικός χρόνος 6:06 ήταν 24′ πιο γρήγορα από την Βουδαπέστη, ενώ τόσο το ποδήλατο ( +4 Χμ) όσο και το τρέξιμο (+1 Χμ), ήταν μεγαλύτερα. Επίσης, το υψομετρικό φέτος ήταν σχεδόν διπλάσιο (640μ vs. 366). Θα προτιμούσα να είχα πέσει κάτω από τις 6 ώρες, αλλά έστω και έτσι ο αρχικός στόχος της σημαντικής βελτίωσης επετεύχθη. Τώρα, προετοιμασία για το Ocean Lava 70.3 στην Ρόδο 29/10/17 !!

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message