Sarah Haskins : Αποκλειστική Συνέντευξη.

Η  Sarah Haskins ξεκίνησε να συμμετέχει σε αγώνες Τριάθλου το καλοκαίρι του 2003 ύστερα από την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο της Tusla. Κατά την διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων συμμετείχε με την ομάδα του Πανεπιστημίου σε αγώνες στίβου και αγώνες τρεξίματος σε ανώμαλο έδαφος. Κατά την διάρκεια των σχολικών της χρόνων είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια της πολιτείας του Missouri τόσο σε δρομικά αθλήματα όσα και σε αγώνες κολύμβησης. Είναι παντρεμένη με τον προπονητή της Nathan Kortuem
Χορηγοί: TYR, Fuji, Oval, Rudy Project, DISC Sports and Spine Center, Zipp, Mission Skin Care, USA Triathlon, Sampson, First Endurance, Toyota
Ακαδημαική Μόρφωση: Πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών
Χόμπι: Να βλέπει ταινίες και να διαβάζει
Αθλητικός Ηρωας: Lance Armstrong
Πιο σημαντική της αθλητική στιγμή: Η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008
Προπονητής: Nathan Kortuem, από τον Μάιο του2009

Κυριώτερες Διακρίσεις
•    2004 – Πρωταθλήτρια ΗΠΑ στην κατηγορία κάτω από 23 (U23)
•    2005 – Νικήτρια στο Τρίαθλου του Los Angeles Triathlon. Πρώτη νίκη ως επαγγελματίας τριαθλήτρια
•    2006  –  Πρωταθλήτρια ΗΠΑ στην κατηγορία Γυναικών
•    2007  – Αργυρό μετάλλιο στους Παναμερικάνικους Αγώνες.
•    2008  – Αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της ITU
•    2008  – 11η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου
•    2009 –  Νικήτρια της σειράς αγώνων Τριάθλου της  Toyota
•    2010 – Νικήτρια των εξής αγώνων Τριάθλου Miami International , St. Anthony’s, MN LifeTime Fitness και Chicago

Συνέντευξη

Συνέντευξη στον Γιάννη Ψαρέλη (2011)

Ερώτηση: Είσαι κορυφαία τριαθλήτρια τόσο σε αγώνες χωρίς όσο και σε αγώνες με drafting. Ποιά μορφή είναι η αγαπημένη σου, με ή χωρίς drafting, και γιατί;
Sarah Haskins: Eίναι πολύ δύσκολο να επιλέξω μία από τις δύο μορφές καθώς αγαπάω και τις δύο για διαφορετικούς λόγους. Οι αγώνες χωρίς drafting είναι πιο «προσωπικοί» καθώς σε αναγκάζουν να πιέσεις το εαυτό σου καθόλη την διάρκεια της κούρσας κρατώντας ένα σταθερό ρυθμό. Μου αρέσει ότι στους αγώνες χωρίς drafting αναγκάζομαι να βρώ μόνη μου τον ρυθμό και να πιέσω μόνη μου τον εαυτό μου. Αυτό το είδος αγώνων απαιτεί πολύ ψυχική δύναμη και πολύ πειθαρχία.
Οι αγώνες όπου επιτρέπεται το drafting είναι τελείως διαφορετικοί και αυτό που μου αρέσει σε αυτούς τους αγώνες είναι ο συναγωνισμός σώμα με σώμα. Σε αυτούς τους αγώνες συνήθως μετά το ποδήλατο σχηματίζεται ένα πολύ μεγάλο γκρουπ αθλητριών που ξεκινούν μαζί το τρέξιμο και αυτό ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη. Μου αρέσει επίσης να συμμετέχω σε γκρουπ αθλητριών που στο ποδήλατο κάνει το σπάσιμο και προσπαθεί να ξεφύγει από το κυρίως γκρουπ που μας καταδιώκει.

 

Ερώτηση: Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στην κατηγορία των elite αθλητών/ -τριών το drafting είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποφευχθεί αλλά ταυτόχρονα οι αγώνες με drafting δεν είναι «αληθινοί αγώνες τριάθλου». Ποιό είναι το σχόλιό σου σχετικά?
Sarah Haskins: Αυτό απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Τα πιο σκληρά ποδηλατικά σκέλη του Τριάθλου τα έχω βιώσει κατά την διάρκεια αγώνων όπου επιτρεπόταν το drafting καθώς ήμουν υποχρεωμένη να ποδηλατώ πιο ψηλά από το αναερόβιο κατώφλι μου ή ούσα υποχρεωμένη να είμαι πάρα πολύ προσεκτική ποδηλατώντας σε πολύ τεχνικές διαδρομές. Θα πρότεινα στους τριαθλητές να δοκιμάσουν αγώνες με drafting και θα δουν ότι θα αλλάξουν γνώμη. Και οι δύο μορφές αγώνα είναι πολύ δύσκολες και εμπεριέχουν υψηλά επίπεδα «πρόκλησης» για τους αθλητές, απλά είναι διαφορετικές.

 

Ερώτηση: Ποιά είναι η διαφορά σε επίπεδο προετοιμασίας ανάμεσα σε αυτές τις δύο μορφές αγώνων;
Sarah Haskins: Προετοιμαζόμενη για αγώνες χωρίς drafting απαιτείται να χρησιμοποιήσω το ποδήλατο χρονομέτρου μου και να καθίσω «αναπαυτικά» στην θέση ατομικής χρονομέτρησης. Για αυτούς τους αγώνες θα αναλώσω πολύ χρόνο προπονούμενη με σταθερό ρυθμό και σε ένταση πάνω στο αναερόβιο κατώφλι. Οταν προπονούμαι για τους αγώνες της ITU, όπου επιτρέπεται το drafting, θα προπονηθώ σε εντάσεις υψηλότερες από αυτές του αναερόβιου κατωφλιού κάνοντας διαλειμματική προπόνηση με κομμάτια από 30 έως 120 δευτερόλεπτα και ύστερα συνεχίζω την προπόνηση σε ένταση λίγο κάτω από το αναερόβιο κατώφλι. Επίσης προπονούμαι με γκρουπ αθλητών ώστε να αισθάνομαι καλά μέσα στο γκρουπ καθώς και να εξασκώ την ποδηλατική μου τεχνική χειρισμού του ποδηλάτου και να την διατηρώ σε υψηλά επίπεδα.

 

Ερώτηση: Ποιός είναι ο προπονητής σου και ποιά είναι η φιλοσοφία του;
Sarah Haskins: Ο σύζυγός μου Nate Kortuem με προπονεί τους τελευταίους 20 μήνες. Οπως οποιοδήποτε προπονητικό πρόγραμμα και το δικό μας έχει τις προκλήσεις του. Εμείς έχουμε βρει τι δουλεύει για εμάς και έχουμε μία «ομαδική» προσέγγιση. Ο Nate πιστεύει στην εξιδείκευση της προπόνησης και την προσαρμογή της  πάνω στους αγώνες και έστι εξασφαλίζει ότι κάθε προπόνηση εξυπηρετεί κάτι, δηλαδή να έχει κάποιο σκοπό.

 

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ένας προπονητής Τριάθλου είναι αρκετός ή απαιτείται ένας προπονητής για κάθε άθλημα;
Sarah Haskins: Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας βασικός προπονητής, ο οποίος θα μπορεί να ελέγχει/ παρακολουθεί τα προπονητικά φορτία και των τριών αθλημάτων. Εάν ο προπονητής γνωρίζει και τα τρία αθλήματα τότε δεν απαιτείται προπονητής σε κάθε άθλημα. Παρ΄ όλα αυτά το να «φέρνει» κάποιος επιπρόσθετους προπονητές για βοήθεια ή συμβουλές σε κάθε άθλημα αυτό είναι σημαντικό καθώς βοηθάει να συνεχίζεται η διαδικασία γνώσης τόσο για τον αθλητή όσο και τον προπονητή.

 

Ερώτηση: Πως είναι μία τυπική εβδομάδα σου κατά την περίοδο χτισίματος της βάσης;
Sarah Haskins: Κολύμβηση: 5 μέρες με 5 χιλιόμετρα σε κάθε προπόνηση με 2-3 ποιοτικές προπονήσεις την εβδομάδα
Ποδηλασία: 10 ώρες την εβδομάδα με μία μεγάλη προπόνησης διάρκειας μεγαλύτερης των 3 ωρών και 1-2 προπονήσεις στο αναερόβιο κατώφλι.
Τρέξιμο: 5,5 ώρες την εβδομάδα με ένα «μεγάλο» τρέξιμο διάρκειας 80 με 100 λεπτών, μία προπόνηση ταχύτητας και μία προπόνηση ρυθμού.
Ενδυνάμωση: 3 προπονήσεις την εβδομάδα, διάρκειας 1 ώρας η κάθε μία
Yoga:  2 φορές από μία ώρα.

 

Ερώτηση: Τί κάνεις για να αναρώνεις ανάμεσα στις προπονήσεις;
Sarah Haskins: Πρόσφατα ξεκίνησα yoga για να βοηθήσει την ευλυγισία μου και το βρίσκω πολύ χαλαρωτικό. Χρησιμοποιώ παγόλουτρα και μασάζ ώστε να μπορώ να βοηθάω το σώμα να αναρρώνει και να ετοιμάζεται για την  επόμενη μέρα. Οι ταινίες και τα βιβλία είναι εξαιρετικός τρόπος να χαλαρώνω το βράδυ.

 

Ερώτηση: Ποιά είναι η βάση της διατροφής σου;
Sarah Haskins: Εστιάζω να τρώω φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές. Αρκετά λαχανικά και φρούτα, γιαούρτι και καθαρή πρωτείνη. Κατά την διάρκεια της προπόνησης χρησιμοποιώ προιόντα της First Endurance και όταν ταξιδεύω χρησιμοποιώ προιόντα της Pure Bars ως μικρογεύματα. Το να τρως την σωστή ώρα μέσα στην ημέρα είναι πολύ σημαντικό για την ανάρρωση, π.χ. μετά από μία μεγάλης διάρκειας προπόνηση φροντίζω να έχω εφοδιάσει το σώμα με αυτά που έχασα μέσα σε 30 λεπτά μετά το τέλος της προπόνησης. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για επιτυχημένες προπονήσεις.

 

Ερώτηση: Ποιοί είναι οι στόχοι σου για το 2011; Θα εστιάσεις στην Ολυμπιακή απόσταση ή σκοπεύεις να κάνεις το «πέρασμα» και σε αγώνες 70.3 και Ironman;
Sarah Haskins: O κυριώτερος σκοπός μου είναι να προκριθώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012. Στόχος μου είναι επίσης να υπερασπιστώ τον τίτλο μου ως νικήτρια του κυπέλλου της Toyota συμμετέχοντας στους αγώνες της σειράς Lifetime Fitness.

 

Ερώτηση: Πόσο σκληρό είναι για μία γυναίκα να είναι επαγγελματίας τριαθλήτρια; Θεωρείς ότι έχεις θυσιάσει αρκετά πράγματα για να μπορείς να αγωνίζεσαι σε αυτό το επίπεδο;
Sarah Haskins: Οι γυναίκες είναι πολύ τυχερές στην εποχή μας καθώς μπορούν να συμμετέχουν σε πολλά αθλήματα σε πολύ υψηλό επίπεδο, παρότι σε κάποια αθλήματα δεν μπορούμε να μιλάμε για ίση αντιμετώπιση/ συμμετοχή. Στα αθλήματα αντοχής, ο αθλητής είναι στα καλύτερά του στα πρώτα χρόνια της τέταρτης δεκαετίας (30+) και έτσι για μία αθλήτρια είναι δύσκολο να ξεκινήσει την δημιουργία μίας οικογένειας εάν επιθυμεί να συμμετέχει συστηματικά σε αγώνες υψηλού επιπέδου με επιτυχία. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν καταφέρει να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο μετά την γέννηση των παιδιών τους, π.χ. η Paula Radcliff. Σκοπεύω να «ξεκινήσω» την οικογενειά μου μετά το 2012, και παρότι επιθυμώ να συνεχίσω να αγωνίζομαι ως αθλήτρια καταννοώ ότι υπάρχει περίπτωση να θέλω να αποσυρθώ ώστε να δώσω έμφαση και προτεραιότητα στην οικογενειά μου. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει παρά μόνο όταν θα έρθει αυτή η στιγμή.  Αναφορικά με τις θυσίες θεωρώ ότι δεν έχω κάνει θυσίες για να μπορώ να συμμετέχω σε αυτό το επίπεδο. Αγαπάω αυτό που κάνω και είμαι πολύ τυχερή που προπονούμαι και τρέχω αγώνες και διαμέσου αυτού βγάζω τα προς το ζειν.

 

Ερώτηση: Πόσο αγχωτικό είναι το να ζεις διαμέσου του Τριάθλου και ιδιαίτερα το να συμμετέχεις σε αγώνες κάτω από το ψυχολογικό βάρος να αποδώσεις ώστε να βγάλεις τα προς το ζειν;
Sarah Haskins: Το πιο αγχωτικό σημεία της καριέρας μου ήταν να ξεπεράσω ένα τραυματισμό. Το στρες της ημέρας του αγώνα είναι σημαντικό όμως προσπαθώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι πρέπει να περνάω καλά και να κάνω ότι καλύτερα μπορώ.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message