Δημόσιοι Διάλογοι για την βία.

Κείμενο :Ευγενία Ν. Σαρίδου

Αδιαμφισβήτητα, η βία είναι συνομήλικη του ανθρώπινου είδους. Οι αιτίες εκδήλωσής της διαφοροποιούνται ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά η βία είναι παρούσα κατά μήκος της εξέλιξης. Σήμερα, τη βλέπουμε με το πιο αποτρόπαιο πρόσωπό της, στις ειδήσεις, ως εξιδανικευμένη πράξη ή ως μόνη λύση στον κινηματογράφο, ως ηρωισμό στα παιδικά προγράμματα, ως κατόρθωμα στις διαφημίσεις. Την βιώνουμε κάθε μέρα στο δρόμο, στη γειτονιά, στην εργασία, στο σχολείο. Ίσως ο καθένας από εμάς δεν είναι εξίσου υπεύθυνος για την εξάπλωση της βίας στην καθημερινότητά μας. Ίσως η έξαρσή της να είναι ένα νοσηρό παράγωγο της εποχής, των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών και των συνακόλουθων κοινωνικών εξελίξεων. Εμείς όμως, ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί ως σύνολο, καλούμαστε να αποφασίσουμε αν μπορούμε κι αν θέλουμε να την περιορίσουμε διατηρώντας τις ελευθερίες μας, μέσα στην παρούσα ιστορική φάση. .

Το Σάββατο, 12 Απριλίου 2014, στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνονται οιτρίτοι Δημόσιοι Διάλογοι της Αθήνας από τους Διαμεσολαβητές πέρα από τα Σύνορα και το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας με θέμα τη βία, όπως αυτή εκδηλώνεται στα σχολεία, στην εργασία, στη γειτονιά και σε σχέση με την μετανάστευση.

Οι Διαμεσολαβητές πέρα από Σύνορα είναι μια διεθνής μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση που έχει ως σκοπό, μέσω της συνεργασίας με τοπικές κοινότητες ανά τον κόσμο, να ανοικοδομήσει κοινωνικές δομές κατάλληλες για την πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων αλλά και την αυτοϊαση των κοινωνιών από τις συνέπειες των συγκρούσεων. Στην Ελλάδα συνεργάζονται με το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, ήδη από τον Απρίλιο 2013, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκαν τη χώρα μας με σκοπό να εκπαιδεύσουν Έλληνες στο συντονισμό Δημοσίων Διαλόγων. Έκτοτε, έχουν βρεθεί στη χώρα μας ήδη 3 φορές και έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 30 “συντονιστές” δημοσίων διαλόγων. Στις 12 Απριλίου οι Διάλογοι της Αθήνας θα είναι μια ακόμα ευκαιρία για τους εκπαιδευθέντες να εφαρμόσουν τις τεχνικές που διδάχθηκαν συντονίζοντας τη διαδικασία των διαλόγων, αλλά κυρίως θα είναι μια ακόμα ευκαιρία για τους πολίτες της  Αθήνας να συνειδητοποιήσουν ότι το μεγαλύτερο όπλο κατά της βίας είναι ο λόγος και ο διάλογος. Πρόθεσή μας είναι να βιώσουμε το πώς είναι να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας, να εκφράζουμε τις απόψεις μας, να ακούμε τους συνομιλητές μας, να επιχειρηματολογούμε, να διαφωνούμε και να αξιολογούμε την διαφορετική άποψη. Μπορούμε να συμφωνούμε, να διαφωνούμε και να προβληματιζόμαστε σεβόμενοι τις αρχές του διαλόγου, χωρίς φωνές, χωρίς να διακόπτουμε, χωρίς να προσβάλλουμε.

Για το λόγο αυτό απευθύνουμε πρόσκληση σε όποιον αντιλαμβάνεται την έξαρση της βίας ως πρόβλημα και σε όποιον θεωρεί ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος να αναστείλει την καταστροφική αυτή πορεία, να έρθει το Σάββατο 12 Απριλίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, για να βιώσει την αναζωογονητική εμπειρία του να σε ακούν οι συνομιλητές σου, για να συνεισφέρει σε αυτούς τους Διαλόγους με την απολύτως προσωπική εμπειρία και γνώμη του και την επίσης απολύτως προσωπική πρόταση για την ανάσχεση της βίας στην καθημερινότητα.

Εν συντομία απευθύνουμε μια πρόσκληση για να γνωρίσουμε όλοι την μεταμορφωτική επίδραση του αληθινού γόνιμου διαλόγου και να την μεταλαμπαδεύσουμε στην κοινωνία μας.

Για δηλώσεις συμμετοχής στους Διαλόγους, παρακαλούμε επικοινωνήστε 210 3620274 ή στείλτε email στη διεύθυνση info@hellenic-mediation.gr. Σκοπός μας είναι να συμμετάσχουν όλοι όσοι δηλώσουν συμμετοχή, όμως οι δυνατότητες του χώρου όπου θα φιλοξενηθούν οι Διάλογοι ενδέχεται να μας αναγκάσουν να τηρήσουμε σειρά προτεραιότητας.

*Η Ευγενία Ν. Σαρίδου είναι δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message