New Zealand High Performance

Κείμενο & Συνέντευξη  : Γιάννης Ψαρέλης -Προπονητική ομάδα  Smart Sport & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld (Email :info@triathlonworld.gr) Ο αθλητισμός σε διεθνές επίπεδο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Για να μπορέσει κάποιος αθλητής να είναι επιτυχημένος απαιτείται σκληρή προπόνηση καθώς και η παροχή εξαιρετικών προπονητικών εγκαταστάσεων  από το κράτος του αθλητή  και κυρίως η υποστήριξη από υψηλού επιπέδου ιατρική και επιστημονική ομάδα.

Θα παρουσιάσουμε τα καλύτερα κέντρα υψηλού αθλητισμού τα οποία προσφέρουν στους αθλητές τους το επιθυμητό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την κατάκτηση της κορυφής.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία μικρή χώρα που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 4,5 εκ. Ομως σε σχέση με τον πληθυσμό της έχει καταφέρει να παρουσιάσει εξαιρετικά αθλητικά αποτελέσματα με πλήθος μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Αυτό το έχουν πετύχει με την εκπόνηση και υλοποίηση ενός αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού στρατηγικού σχεδιασμού και επενδύοντας στην αθλητική επιστήμη και την ύπαρξη εξαιρετικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την κα.Sue Eden η οποία είναι επικεφαλής του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού της Νέας Ζηλανδίας.

 

Triathlon World : Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τις αθλητικές εγκαταστάσεις τόσο στό Auckland όσο και στο Christurch?

Sue Eden : Μία από τις πιο σημαντικές στρατηγικές προτεραιότητες του υψηλού αθλητισμού της Νέας Ζηλανδίας είναι να ενισχύσει/ βελτιώσει το περιβάλλον στο οποίο προπονούνται και αγωνίζονται  οι αθλητές μας και να λειτουργούμε αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών σε όλη της επικράτεια της χώρας.

Εχουμε ειδικούς παγκοσμίου επιπέδου αλλά επίσης συνεργαζόμαστε με επιστήμονες από άλλα ινστιτούτα και αθλητικούς εθνικούς οργανισμούς όπου υπάρχει αμοιβαίο όφελος. Εχουμε το Εθνικό Προπονητικό κέντρο στο AUT Millennium του Auckland, όπου λειτουργούν το AUT Πανεπιστήμιο και τα SPRINZ ιατρικά εργαστήρια.

Φωτογραφία : Το αρχιτεκτονικό σχέδιο από το κέντρο υψηλού αθλητισμού στο Christchurch.

Το κέντρο υψηλού αθλητισμού στο Christchurch θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Εχουμε δημιουργήσει ένα νέο κέντρο στο Christchurch ως συνέπεια του καταστροφικού σεισμού που δημιούργησε πολλά προβλήματα στο Centre of Excellence στο QE2 park. Επίσης λειτουργούμε κέντρα υψηλού αθλητισμού στο Wellington και το Dunedin καθώς και κέντρο κωπηλασίας στην λίμνη Karapiro.

Σε σύντομο διάστημα θα έχουμε και προπονητικό κέντρο στην Wanaka ( θα έχουμε κυρίως για τους αθλητές των χειμερινών αθλημάτων) και στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε  την λειτουργία του Avantidrome ποδηλατοδρομίου (κέντρο ποδηλασίας)στο Cambridge.

Σε κάθε κέντρο παρέχουμε υποστήριξη στους αθλητές μεταξύ των οποίων και υπηρεσίες πρόληψης και ανάρρωσης από τραυματισμούς και αρρώστιες. Το κέντρο αποθεραπείας στο Auckland είναι ακριβώς δίπλα στις αίθουσες ενδυνάμωησης και βελτίωσης φυσικής κατάστασης. Οταν το κέντρο υψηλού αθλητισμού στο Christchurch λειτουργήσει θα έχει και κέντρο αποκατάστασης.

Φωγτογραφία : Το κέντρο υψηλού αθλητισμού στο Dunedin.

 

Triathlon World : Πόσοι άνθρωποι εργάζονται σε αυτά τα κέντρα και πως διανέμονται στα διάφορα τμήματα ;

 Sue Eden :  Σας παραθέτω τον αριθμό των εργαζομένων ανά κέντρο :

  • Auckland 27
  • Dunedin 3
  • Christchurch 4
  • Wellington 3
  • Waikato (Cambridge / Hamilton) 10
  • Wanaka 1

Το παραπάνω αναφερόμενο προσωπικό έχει ρόλους όπως : Ενδυνάμωση και βελτίωση φυσικής κατάστασης, ψυχολογική υποστήριξη, ανάλυση απόδοσης και τεχνικής, μασάζ, φυσικοθεραπεία, αποκατάσταση, ιατρική υποστήριξη, διατροφή και υποστήριξη στην ζωή των αθλητών.

Το μόνιμο μας προσωπικό υποστηρίζεται από έναν αριθμό εξωτερικών συνεργατών.

 

Triathlon World : Εστιάζετε σε ορισμένα αθλήματα ή παρέχετε υπηρεσίες στους αθλητές όλων των αθλημάτων;

Sue Eden : Εστιάζουμε σε ορισμένα αθλήματα.  Επενδύουμε στοχευμένα ή υποστηρίζουμε συγκεκριμένες αθλητικές αποστολές για να υπoστηρίξουμε προγράμματα εθνικών ομοσπονδιών που μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας σε Ολυμπιακούς και Παραλυμπιακούς Αγώνες καθώς και στα παγκόσμια πρωταθλήματα για τα μη Ολυμπιακά Αθλήματα. Μόνο αθλητές από αυτά τα αθλήματα έχουν την υποστήριξη του προγράμματος.

Φωτογραφία : Το κτήριο που φιλοξενεί  το Εθνικό κέντρο Αθλητισμού στην Νέα Ζηλανδία
Triathlon World :  Τί είδους υπηρεσίες προσφέρετε στους αθλητές σας διαμέσου των προγραμμάτων σας?

Sue Eden : Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να δείτε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. www.hpsnz.org.nz

http://www.hpsnz.org.nz/about-us/our-expertise/athlete-performance-support

(Σημείωση : Εχουμε ξεχωριστό άρθρο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους αθλητές).

 

 

Triathlon World : Τι είδους υπηρεσίες προσφέρετε στους προπονητές σας?

Sue Eden : Ομοίως μπορείτε να δείτε τις υπηρεσίες μας  στην ιστοσελίδα μας http://www.hpsnz.org.nz/coaches

 

Triathlon World : Οι υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις σας είναι διαθέσιμες και σε αθλητές άλλων χωρών?

Sue Eden :  Είμαστε ανοικτοί στο να μοιραζόμαστε/ παραχωρούμε  τις εγκαταστάσεις μας σε αθλητές υψηλού επιπέδου άλλων χωρών λαμβάνοντας υπόψιν  τους εξής παράγοντες : χωρητικότητα, περίοδο χρήσης, κόστος και / ή αμοιβαία συμφωνία.

 

Triathlon World : Εστιάζετε στην επιστημονική έρευνα ? Παράγετε ερευνητική δουλειά  στα κέντρα σας στο Auckland και το Christchurch?

Sue Eden : Ο υψηλός αθλητισμός στην Νέα Ζηλανδία διαχειρίζεται μία σειρά καινοτόμων προγραμμάτων  μεταξύ των οποίων και ανάπτυξη τεχνολογίας καθώς και εφαρμοσμένη αθλητική επιστήμη διαμέσου του  Goldmine Group. Εξωτερικά παράγεται επιστημονικό έργο διαμέσου πανεπιστημίων και ιδωτικών εταιρειών. Αυτά τα projects αποσκοπούν να αυξήσουν την απόδοση των αθλητών μας στα αθλήματα στα οποία έχουμε εστιάσει ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες μεταλλίων την περίοδο 2016-2020.Κάθε χρόνο έχουμε δύο γύρους αξιολόγησης

 

Triathlon World : Μπορείτε να βρείτε ομοιότητες μεταξύ του στρατηγικού σας πλάνου και αυτό άλλων κέντρων υψηλού αθλητισμού, π.χ. του Αυστραλέζικου Ινστιτούτου των Σπορ;

Sue Eden : Υπάρχουν κοινοί στόχοι και ομοιότητες μεταξύ του στρατηγικού μας σχεδιασμού και αυτού άλλων κρατών. Ομως ο υψηλός αθλητισμός  στην Νέα Ζηλανδία λειτουργεί  τελείως διαφορετικά σε σχέση με άλλες χώρες. Επενδύουμε και προσφέρουμε υποστήριξη στους αθλητές. Δηλαδή είμαστε `one stop shop’ για τους αθλητές κάτι που δεν έχουν οι υπόλοιπες χώρες.Το στρατηγικό μας πλάνο υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας.

 

Triathlon World : Ποια είναι η φιλοσοφία του προγράμματός σας από το 2013 έως το 2016 ;

Sue Eden : Η Φιλοσοφία μας εστιάζει στους αθλητές, υπάρχει  ηγεσία από τους προπονητές και καθοδηγείται από την απόδοση.

 

 Triathlon World : Συνεργάζεστε με άλλες χώρες ή/ και αθλητικά κέντρα ;

Sue Eden : Ναι. Υπάρχουν σχέσεις με ένα δίκτυο διεθνών συνεργατών  κάτω από το πρίσμα αμοιβαίου κέρδους. Αυτό αφορά όλο το εύρος της εργασίας μας μεταξλύ των οποίων και σε θέματα αθλητικής επιστήμης και αθλητιατρικής.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message