Εξοπλισμός Κολύμβησης : Mαγιό νέας τεχνολογίας : “Techno –doping”

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr (Email : info@triahlonworld.gr)

Μετά την κατάργηση των «πλαστικών μαγιό» (μαγιό από polyurethane) από την Διεθνή Ομοσπονδία Κολύμβησης  (FINA)το 2008/2009 οι εταιρείες παραγωγής μαγιό ξεκίνησαν έντονα ερευνητικά προγράμματα με στόχο την παραγωγή μαγιό από ύφασμα που θα έδιναν πλεονέκτημα στον κολυμβητή.

Βέβαια σύμφωνα με την FINA : Κανένας κολυμβητής δεν επιτρέπεται να χρησιμοπιεί ή να φοράει οποιαδήποτε συσκευή η οποία μπορεί να βοηθάει την ταχύτητά του, την άνωσή του ή την αντοχή του κατά την διάρκεια  ενός αγώνα». («No swimmer shall be permitted to use or wear any device that may aid his speed, buoyancy or endurance during a competition.”)

Δηλαδή από την μία έχουμε τις εταιρείες που προσπαθούν να φτιάξουν το μαγικό μαγιό και από την άλλη την Διεθνή Ομσοποδνία που δεν θέλει να γίνουν τα παγκόσμια ρεκόρ παιχνίδι τεχνολογίας και οι χρόνοι να είναι το αποτέλεσμα και μόνο της κολυμβητικής ικανότητας των αθλητών.

Εχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι τα χρησιμοποιούμενα υφασμάτινα μαγιό προσφέρουν και γιατί υδροδυναμικό ή γενικότερα αθλητικό πλεονέκτημα.

Με απλά λόγια μπορούμε να σημειώσουμε τα παρακάτω :

Ανωση : Τα «πλαστικά» μαγιό έδιναν σημαντικό πλεονέκτημα στον συγκεκριμένο τομέα – όπως πολύ περισσότερο δίνουν τα wetsuit- ενώ τα υφασμάτινα μαγιό δεν προσφέρουν καμία σχετική βοήθεια.

Επιφάνεια ΣώματοςΣυμπίεση : Τα μαγιό συμπιέζουν το σώμα του κολυμβητή και έτσι αλλάζει/ βελτιώνεται η παθητική αντίσταση του σώματος καθώς και η μετωπική επιφάνεια και ο συντελεστή υδροδυναμικής. Ολα τα ερευνητικά μοντέλα με την χρήση προγραμμάτων υπολογιστή συμφωνούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Αντιστάσεις τριβής : Είναι λογικό οι εταιρείες να επιμένουν ότι αυτός είναι ένας παράγοντας όπου τα μαγιό τους έχουν σημαντικό πλεονέκτημα. Δηλαδή ότι τα υλικά τους μειώνουν τις αντιστάσεις τριβής, με τις εταιρείες να προσπαθούν να καταγράψουν/ μιμηθούν/ αντιγράψουν τις ιδιοτητες από θαλάσσια θηλαστικά και ζώα. Επίσης περιμένουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε πολλές ακόμα εξελίξεις σε αυτό τον τομέα και να αποδειχθεί εάν τελικά υπάρχει κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πραγματική επανάσταση.

Κέντρο άνωσης : Το κέντρο βάρους και το κέντρο άνωσης δεν ταυτίζονται στους κολυμβητές. Τα υφασμάτινα μαγιό με την συμπίεση του σώματος εικάζεται ότι μετατοπίζουν το κέντρο άνωσης σημαντικά προσφέροντας βελτίωση στους χρόνους των αθλητών.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουμε εξελίξεις τόσο στην τεχνολογία των μαγιό όσο και  του γενικότερου εξοπλισμού των κολυμβητών (γυαλάκια κολύμβησης, σκουφάκια κολύμβησης) (Σημ. : Αυτό που συμβαίνει τώρα στην κολύμβηση ήταν κάτι που είχε συμβεί και παλαιότερα και στην ποδηλασία, κυρίως στα ποδήλατα χρονομέτρου).

Επίσης αναμένουμε εξελίξεις στην πιο αξιόπιστη ερευνητική αποτύπωση του πλεονέκτήματος που προσφέρει η κάθε νέα τεχνολογία που θα εμφανίζεται.

 

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message