Εξοπλισμός κολύμβησης : «Τσιμπιδάκι» μύτης

Τα τσιμπιδάκια μύτης χρησιμοποιούνται συχνά από αρχάριους κολυμβητές και τριαθλητές όμως χρησιμοποιούνται από πολλούς αθλητές/ κολυμβητές/ -τριες  που πάσχουν από αλλεργία που τους προκαλούν παράγωγα του χλωρίου (καθώς και άλλα χημικά πρόσθετα;)  που βρίσκονται μέσα στο νερό της πισίνας.

Ισως είναι πιο συνηθισμένα να τα συναντάμε στις αθλήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης αλλά σε μικρότερη έκταση σε αθλητές υπτίου.

Ας δούμε συνολικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Πλεονεκτήματα

  • Το βασικότερο όπως αναφέραμε είναι ότι για τους αλεργικούς προσφέρει προστασία από το να εισβάλλουν στην μύτη όλες οι ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Βοηθάει κάποιον που μαθαίνει να κάνει αναστροφή με τούμπα κάνοντας πιο εύκολη την αναπνοή σε όλη την διαδικασία της ανατροφής.
  • Στο ύπτιο καθώς κάνουμε επαναφορά πετάμε νερά στην μύτη μας ενώ με το τσιμπιδάκι αυτό αποφεύγεται η εισροή του χλωριομένου νερού της πισίνας στην μύτη μας.
  • Βοηθάει στο να μη μπει νερό στην μύτη καθώς περιστρεφόμαστε για να πάρουμε αναπνοή κατά την διάρκεια της ελεύθερης κολύμβησης
  • Μας προφυλάσσει από την αμοιβάδα. Παρότι μολύνσεις από αμοιβάδα είναι σπάνιες, πρόκειται για πολύ επικίνδυνη ιατρική κατάσταση. Το τσιμπιδάκι στην μύτη μπορεί να μας προφυλάξει από τέτοιες καταστάσεις.

 

 Μειονεκτήματα

  • Υπάρχει τάση για όσους το χρησιμοποιούν να κρατούν την αναπνοή τους.
  • Μειώνεται η αποτελεσματικότητα εκπνοής αφού χρησιμοποιούμε μόνο το στόμα.
  • Θέλει καλή πλύση η μύτη μετά την προπόνηση καθώς μπορεί να παγιδευτεί νερό και να δημιουργήσει ακαθαρισίες.

 

Επίλογος

Για ανθρώπους με αλλεργικά συμπτώματα από παράγωγα του χωρίου είναι μονόδρομος.

Για τους αρχάριους προτείνουμε να το χρησιμοποιούν και σταδιακά να απαλλαγούν από αυτό.

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βρει το σωστό τσιμπιδάκι παρά μόνο μέσω δοκιμών.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

2013-08-03T030831Z_1_CBRE97208QC00_RTROPTP_3_SPORTS-US-SWIMMING-WORLD-SATURDAY_JPG_475x310_q85

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message