Observer – Guardian- Steven Downes : Ο Εφιάλτης κάθε Γονιού  («Every parent’s nightmare»)

Ο Εφιάλτης κάθε Γονιού  («Every parent’s nightmare»)

Κείμενο : Steven Downes

Αναπαραγωγή από την Εφημερίδα Gurdian

Ο Μπρετ Σάτον (Brett Sutton) αναγνωρίζεται από ορισμένους ως ο μεγαλύτερος προπονητής στον κόσμο στο άθλημά του. Αγνοούν εύκολα, ή ίσως δικαιολογούν, το ποινικό του μητρώο ως σεξουαλικού δράστη. Το 1999, ο Σάτον παραδέχτηκε πέντε αδικήματα εναντίον μιας έφηβης στην Αυστραλία, αλλά δεν έχει εκτίσει ποτέ ποινή φυλάκισης. Πλέον προπονεί επαγγελματικά στην Ευρώπη

Ο Σάτον αποκλείεται ισόβια από την προπονητική στην Αυστραλία. Δεν θα το επιβεβαίωνε, αλλά είναι γνωστό ότι χρεώνει 1.000 δολάρια το μήνα σε τέλη στην ομάδα του που αποτελείται από περίπου δώδεκα, η οποία περιλαμβάνει μερικούς από τους κορυφαίους τριαθλητές της Βρετανίας που χρηματοδοτούνται από τη Λοταρία.

Και τώρα, στην άλλη πλευρά του δρόμου στην ήσυχη, εκτός εποχής ελβετική πόλη σκι Le Sentier, ο Σάτον περπατά προς το μέρος μου για τη συνέντευξή μας. Καθυστέρησε 30 λεπτά και δεν κόβει σχεδόν καθόλου μια επιβλητική φιγούρα, ντυμένος σαθρά με ένα παλιό ζευγάρι αθλητικές φόρμες και γυμναστήρια, μπλουζάκι πόλο και φλις. Φαίνεται να περπατάει με λίγο σκύψιμο, με το πρόσωπο στο έδαφος.

Τα μαλλιά του αχτένιστα, το πρόσωπό του ταλαιπωρημένο και τραβηγμένο από τις καιρικές συνθήκες, ο Σάτον φαίνεται ίσως μια δεκαετία μεγαλύτερος από τα 42 του χρόνια. Αυτή θα είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνει μετά τη δικαστική υπόθεση. Κατά τη διευθέτηση, στην αρχή ήταν καχύποπτος, αλλά στη συνέχεια πολύ χρήσιμος.

Ο Σάτον ζητά να συναντηθούμε πριν δεσμευτούμε οτιδήποτε για να μαγνητοφωνήσουμε. Είχα συμβουλευτεί τη Celia Brackenridge και έχω ένα σύνολο ερωτήσεων που χρησιμοποιούνται συχνά από ψυχιάτρους που ασχολούνται με σεξουαλικούς παραβάτες. Περνάμε το βράδυ σε ένα κατά τα άλλα άδεια πιτσαρία, με θέα στην κοιλάδα, με τον Σάτον ουσιαστικά να με αμφισβητεί.

Ο Σάτον ήταν ο ακριβοπληρωμένος προπονητής της εθνικής Αυστραλίας για το τρίαθλο. Παντρεμένος με τρία παιδιά, έδινε μια διάλεξη στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Αθλητισμού, με τον μεγαλύτερο γιο του στο κοινό, όταν η αστυνομία τον πήρε μακριά για να αντιμετωπίσει 10 κατηγορίες για σεξουαλική αδικία σε βάρος ενός κολυμβητή. Η πρώτη συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα όταν το κορίτσι ήταν 14 ετών. Ο Σάτον ήταν τόσο στενός φίλος των γονιών της που ήταν νονός ενός άλλου από τα παιδιά τους.

Στο δικαστήριο, ο Σάτον ομολόγησε την ενοχή του για πέντε αδικήματα, αλλά αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απόδειξη. Αυτό σήμαινε ότι το θύμα του δεν χρειάστηκε ποτέ να υπομείνει την κατ’ αντιπαράθεση εξέταση. Επίσης, επέτρεψε στον δικηγόρο του Sutton, στην έκκλησή του για ελαφρυντικό, να κάνει ισχυρισμούς που δεν θα μπορούσαν ποτέ να αμφισβητηθούν στο δικαστήριο και τους οποίους ο Sutton επαναλαμβάνει έκτοτε.

Η πρώτη παράβαση σημειώθηκε όταν η κολυμβήτρια έμενε στο σπίτι της Σάτον και ο προπονητής την έβαλε στο κρεβάτι. «Δηλώνει ότι ήταν πολύ φοβισμένη και δεν ήξερε πώς να χειριστεί την κατάσταση και ήξερε ότι ήταν λάθος», είπε η εισαγγελία. Μια άλλη παράβαση συνέβη όταν ο Σάτον έκανε μασάζ στο κορίτσι. «Καθώς έτριβε το πόδι της, κίνησε το χέρι του προς τη βουβωνική χώρα της και έβαλε ένα από τα δάχτυλά του στον κόλπο της», είπε στο δικαστήριο.

Οι άλλες φορές περιελάμβαναν μία όπου ο Σάτον πήρε το κορίτσι από το σχολείο, το πήγε σε ένα υπόγειο πάρκινγκ και την ανάγκασε να του κάνει στοματικό σεξ στο πίσω μέρος του βαν. «Προσπάθησε να σηκώσει το κεφάλι της, αλλά το χέρι του ήταν στο πίσω μέρος του κεφαλιού της», είπαν στο δικαστήριο. «Τον θυμάται να λέει πράγματα όπως «Είσαι καλός σε αυτό». Δηλώνει ότι ένιωθε ότι ήταν κάτι που υποτίθεται ότι έκανε, επειδή την έκανε να νιώθει ότι ήταν το σωστό.

Πέρασαν πολλά χρόνια πριν το κορίτσι – μέχρι τότε παντρεμένο – είχε το θάρρος να κάνει ένα παράπονο. «Το κράτησα μυστικό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι μόνο επειδή μου το είπε ο προπονητής μου. Τώρα κοιτάζω πίσω, σκέφτομαι: «Γιατί το κράτησα μυστικό τόσο καιρό;» λέει η γυναίκα, η οποία συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες. «Το πρώτο πράγμα που κάνουν τα παιδιά αφού έχουν κακοποιηθεί είναι να αναρωτιούνται πώς προκάλεσαν κάτι τέτοιο, αντί να κατηγορήσουν κάποιον άλλο», λέει. Όπως τόσα άλλα κακοποιημένα παιδιά, ένιωσε ντροπή στη σιωπή.

Αλλά ο Σάτον χρησιμοποίησε τη 10ετή καθυστέρηση πριν κάνει το παράπονό της για να υπονοήσει κάτι άλλο. Υποστηρίζει ότι η γυναίκα τον ακολούθησε στην Αυστραλία και του ζήτησε να την προπονήσει ξανά. Λέει επίσης ότι επειδή ο σύζυγός της ήταν αντίπαλος προπονητής, ανάγκασε τη γυναίκα του να κάνει την καταγγελία.

Ο Σάτον καταδικάστηκε, ωστόσο, μόνο αφού η γυναίκα έβαλε την αστυνομία να ηχογραφήσει κρυφά μια τηλεφωνική συνομιλία στην οποία ο Σάτον έκανε μια σειρά από παραδοχές. Λέει ότι τώρα ήξερε ότι ήταν στήσιμο. Όταν αρχικά πήρε συνέντευξη από την αστυνομία, αρνήθηκε επανειλημμένα όλους τους ισχυρισμούς. «Αυτή», λέει η Celia Brackenridge, «είναι τυπική συμπεριφορά των παραβατών. Δεν παραδέχονται ποτέ τίποτα μέχρι να υπάρξει κατηγορηματική απόδειξη εναντίον τους. Ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να βρεις στοιχεία εναντίον τους για να καταδικάσεις ».

Στη συνέντευξή μας, ο Σάτον είπε ότι δεν επρόκειτο να σταθεί στο δικαστήριο και να «σκουπίσει το κορίτσι». Η άμυνά του το έκανε για εκείνον. Ο δικηγόρος του Sutton είπε ότι το 14χρονο κορίτσι είχε συμφωνήσει να κάνει σεξ με τον προπονητή της. Αυτό δεν αμφισβητήθηκε ποτέ στο δικαστήριο – επειδή δεν καταχωρήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο. Ο Σάτον λέει τώρα: «Αυτό αποδείχθηκε στο δικαστήριο». Μιλώντας με τους αθλητές της ομάδας του, είναι ξεκάθαρα αυτό που τους έχει πει. Φαίνονται να τον πιστεύουν.

Ο δικαστής, παρά το γεγονός ότι είπε ότι ο Σάτον είχε «παρέμβει μαζί της σεξουαλικά με χονδροειδές και επαίσχυντο τρόπο» και «κακοποιήθηκε το ρόλο [του] σε ασυγχώρητο βαθμό», επέβαλε ποινή δύο ετών που τέθηκε σε αναστολή επειδή «μεγάλος αριθμός κορυφαίων αθλητών θα υποστεί μειονέκτημα από την απουσία σου από τη σκηνή». Στην πραγματικότητα, ο δικαστής δεν ήθελε ο Σάτον να πάει φυλακή και να κοστίσει στην Αυστραλία Ολυμπιακά μετάλλια.

Μετά την υπόθεση, ο γάμος του Σάτον κατέληξε σε διαζύγιο και τα επόμενα τρία χρόνια ταξίδεψε στον κόσμο, βρίσκοντας χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελβετία, όπου μπορεί να εργαστεί. Η σημερινή ομάδα αθλητών του είναι όλοι ενήλικες. Ρωτάω αν προστατεύεται με οποιονδήποτε τρόπο από περαιτέρω κατηγορίες για κακοποίηση. «Δεν προπονώ κανέναν κάτω των 16», λέει.

Ερωτηθείς γιατί στα 16, απαντά: «Είναι η ηλικία συναίνεσης. Μου είπε ο δικηγόρος μου. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν μπορεί να πει ότι είμαι παιδόφιλος ». Αργότερα, όταν παίρνω μια επίσημη συνέντευξη από τον Σάτον, παρακολουθεί τις κατηγορίες του, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα 16χρονο κορίτσι το οποίο ο πατέρας του Σάτον – ένας συνταξιούχος προπονητής κολύμβησης – έφερε από την Αυστραλία. Μετά από νωρίς το πρωί, μια ωριαία συνεδρία κολύμβησης, η Sutton την κάνει να τρέχει δυνατά πάνω και κάτω σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για σχεδόν δύο ώρες.

Στο εστιατόριο, ο Σάτον λέει ότι η ζωή του έχει καταστραφεί από την υπόθεση. «Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Δεν κοιμήθηκα για μια εβδομάδα αφότου με πλησίασες για πρώτη φορά για να ζητήσεις τη συνέντευξη ». Λέει ότι στα τέσσερα χρόνια πριν από τη δοκιμή, όταν η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη, είχε κλινική κατάθλιψη, του είχαν συνταγογραφηθεί Prozac και είχε λάβει ψυχιατρική βοήθεια. «Σκέφτηκα σοβαρά την αυτοκτονία», λέει. «Ήξερα έναν προπονητή στην Αυστραλία που κατηγορήθηκε και αυτοκτόνησε».

Αλλά όταν ρωτήθηκε αν μπορούσε να με φέρει σε επαφή με τον γιατρό που τον θεράπευσε, ο Σάτον είπε ότι δεν θυμόταν το όνομα του ψυχιάτρου. «Δεν μπορώ καν να θυμηθώ σε ποια πόλη βρισκόταν, ήμουν τόσο μπερδεμένος εκείνη τη στιγμή. Μακάρι να μπορούσα να πω σε μερικούς από τους νεότερους προπονητές πώς είναι, τι να αποφεύγουν», λέει. «Οι παγίδες όταν σου κάνουν το φανάρι ή σε αρπάζουν από το εργαλείο σου».

Σας έχει συμβεί αυτό, ρωτάω τον Σάτον. «Θα μπορούσατε να με βάλετε σε έναν τοίχο αν δεν με έχουν πλησιάσει τουλάχιστον 30 φορές κορίτσια που θέλουν να κάνουν σεξ», λέει ο Σάτον.

Αργότερα, μιλάω με έναν από τους πρώην αθλητές του, έναν κορυφαίο τριαθλητή που είχε προπονητή από τη Σάτον στα τέλη της εφηβείας της στην Αυστραλία, πριν από τη δικαστική υπόθεση. Γιατί έφυγε από τον Σάτον; «Επειδή γαμάει με το κεφάλι σου», λέει. «Ήμουν νέος τότε, μεγάλωνα, εξελισσόμουν, είχα αγόρια και τα χρησιμοποιεί όλα αυτά εναντίον σου. Αν το δοκίμαζε τώρα μαζί μου, θα του έλεγα πού να κατέβει ».

Όταν συναντιόμαστε για να λύσουμε τις ερωτήσεις, με το μαγνητόφωνο στο τραπέζι, ο Σάτον είναι πιο προσεκτικός, η ειλικρίνεια έχει εξαφανιστεί. Είναι σαν να έχει απαντήσει στις ερωτήσεις πριν. οι απαντήσεις ακούγονται σχεδόν δοκιμασμένες.

Ο Σάτον είναι διάσημος στο τρίαθλο για τις επιτυχίες του -καθοδήγησε δώδεκα παγκόσμιους πρωταθλητές- και διαβόητος για τις δύσκολες προπονήσεις του. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι υιοθέτησε μια στάση «φτιάχνω ή σπάω» και επισημαίνουν μια σειρά από πρώην αθλητές του Σάτον που έχουν πλέον αποσυρθεί με χρόνιους τραυματισμούς ή διατροφικές διαταραχές. «Αν έπαιρνες μια ντουζίνα αυγά και τα πετάξεις σε έναν τοίχο», λέει ένας κριτικός, «οι πιθανότητες είναι, ένα ή δύο να μην σπάσουν. Αυτή είναι η προπονητική του φιλοσοφία, αλλά τα αυγά είναι οι αθλητές του ».

Ο Σάτον λέει ότι έχει εγκαταλείψει την καθημερινή του ζύγιση -απαγορευμένη από πολλούς προπονητές γιατί συχνά οδηγεί σε ανορεξία- αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει τους αθλητές του να παίρνουν υγρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης. «Πρέπει να προσαρμόσουν το σώμα τους ώστε να αφυδατώνονται στους αγώνες», λέει.

Απαγορεύει σε μασέρ ή φυσιοθεραπευτές να επισκέπτονται τους αθλητές του και δεν χρησιμοποιεί τεστ γαλακτικού οξέος ή μετρητές σφυγμών, βασικά εργαλεία για τους περισσότερους σύγχρονους προπονητές. Η αθλητική επιστήμη, λέει, «είναι γεμάτη από πάρα πολλούς ηττημένους με τις θεωρίες τους για την ήττα». Ο καλύτερος μασέρ που χρησιμοποίησε ποτέ ήταν αυτός που δεν μπορούσε να μιλήσει αγγλικά. Έτσι δεν μπορούσε να μιλήσει με τους αθλητές και να τους βάλει ιδέες στο κεφάλι».

«Είμαι συναισθηματικός προπονητής», λέει. Φευγάτος από το σπίτι στις αρχές της εφηβείας του, μεγάλωσε δουλεύοντας σε στάβλους αλόγων ιπποδρομιών στην Αυστραλία. «Τα άλογα δεν μπορούν να σου πουν αν είναι τραυματισμένα. Πρέπει να δεις τι φταίει ο αθλητής σου. Μπορώ να πω ότι ένας από τους αθλητές μου είναι τραυματισμένος πριν καν το καταλάβει ». Ο Σάτον είναι πεπεισμένος για τις δικές του ιδιότητες και μεταδίδει αυτή την πεποίθηση στους αθλητές του. Υιοθετούν αδιαμφισβήτητα την εκπαίδευσή του. Στην Αυστραλία, η ομάδα του Sutton ονομάστηκε «The Sect».

Αν είναι τόσο πεπεισμένος ότι δεν έκανε κανένα λάθος, ότι το σεξ μεταξύ αυτού και της 14χρονης ήταν συναινετικό, όπως υποστηρίζει, γιατί δεν κατέθεσε στο δικαστήριο; «Δήλωσα ένοχος γιατί αυτό ήταν το σωστό. Πιστεύω στο να κάνω αυτό που είναι σωστό, να αναλαμβάνω την ευθύνη για τις πράξεις μου, να παίρνω την τιμωρία μου. Είναι οικογενειακές αξίες, αν θέλετε ».

Αγγλικό Κείμενο

Brett Sutton is acclaimed by some as the world’s greatest coach in his sport. They conveniently ignore, or perhaps excuse, his criminal record as a sex offender. In 1999, Sutton admitted five offences against a teenage girl in Australia, but he has never served a jail sentence. He is now coaching professionally in Europe

Sutton is barred for life from coaching in Australia. He would not confirm it, but he is known to charge $1,000 per month in fees to his group of about a dozen, who include some of Britain’s top, Lottery-funded triathletes.

And now, on the other side of the road in the quiet, out-of-season Swiss ski town of Le Sentier, Sutton is walking towards me for our interview. He is 30 minutes late and hardly cuts an imposing figure, dressed shabbily in an old pair of tracksuit bottoms and trainers, polo shirt and fleece. He seems to walk with a bit of a stoop, his face to the ground.

His hair uncombed, his face weather-beaten and drawn, Sutton looks perhaps a decade older than his 42 years. This is to be the first interview he has given since the court case. In making the arrangements, he was at first suspicious, but thereafter very helpful.

Sutton asks to meet before we commit anything to tape. I had consulted Celia Brackenridge, and have a set of questions often used by psychiatric profilers who deal with sex offenders. We spend the evening in an otherwise empty pizza restaurant, overlooking the valley, with Sutton effectively questioning me.

Sutton was the highly paid Australian national coach for triathlon. Married with three children, he was giving a lecture at the Australian Institute of Sport, with his eldest son in the audience, when police took him away to face 10 sex offence charges against a swimmer. The first occurred in the late Eighties when the girl was 14. Sutton was such a close friend of her parents that he was godfather to another of their children.

In court, Sutton pleaded guilty to five offences, but declined to give any evidence. This meant his victim never had to endure cross-examination. It also allowed Sutton’s lawyer, in his plea for mitigation, to make assertions which could never be challenged in court, and which Sutton has been repeating ever since.

The first offence occurred when the swimmer was staying at Sutton’s house, and the coach joined her in bed. ‘She states that she was very scared and didn’t know how to handle the situation and she knew it was wrong,’ the prosecution said. Another offence happened when Sutton was massaging the girl. ‘As he was rubbing her leg he moved his hand further towards her groin and he put one of his fingers in her vagina,’ the court was told.

The other counts included one where Sutton picked the girl up from school, took her to an underground car park and forced her to give him oral sex in the back of the van. ‘She tried to lift her head but his hand was at the back of her head,’ the court was told. ‘She recalls him saying things like ‘You’re good at this’. She states that she felt like it was something she was supposed to be doing because he made her feel like it’s the right thing to do.’

It was many years before the girl – by then married – had the courage to make a complaint. ‘I kept it a secret for such a long time and not just because my coach told me to. Now I look back, I think, “Why did I keep it a secret for so long?”‘ says the woman, who went on to compete in two Olympics. ‘The first thing kids do after they have been abused is wonder how they caused such a thing to happen, instead of blaming someone else,’ she says. Like so many other abused children, she felt shamed into silence.

But Sutton used the 10-year delay before she made her complaint to insinuate something else. He maintains the woman followed him around Australia, and asked him to coach her again. He also says that because her husband was a coaching rival, he coerced his wife to make the complaint.

Sutton was only convicted, though, after the woman had the police secretly record a phone conversation in which Sutton made a series of admissions. He says now he knew he was being set up. When initially interviewed by police, he repeatedly denied all the allegations. ‘This,’ says Celia Brackenridge, ‘is standard behaviour by offenders. They never admit to anything until there is categorical proof against them. They know how difficult it is to get evidence against them to convict.’

In our interview, Sutton said he was not going to stand up in court and ‘rubbish the girl’. His defence did it for him. Sutton’s lawyer suggested the 14-year-old girl had agreed to sex with her coach. This was never contested in court – because it was not entered as evidence. Sutton now says: ‘That was proved in court.’ Talking to the athletes in his group, that is clearly what he has told them. They seem to believe him.

The judge, despite saying that Sutton had ‘interfered with her sexually in a gross and disgraceful way’ and ‘abused [his] role to an inexcusable degree’ passed down a two-year sentence which was suspended because ‘a large number of leading athletes will suffer disadvantage from your absence from the scene’. In effect, the judge did not want Sutton to go to jail and cost Australia any Olympic medals.

After the case, Sutton’s marriage ended in divorce, and he has spent the subsequent three years travelling the world, finding countries, such as Spain and Switzerland, where he can work. His current group of athletes are all adults. I ask if he protects himself in any way from further charges of abuse. ‘I don’t coach anyone under 16,’ he says.

Asked why 16, he replies: ‘It’s the age of consent. My lawyer told me. That way, no one can say I am a paedophile.’ Later, when I interview Sutton formally, he watches over his charges, who include a 16-year-old girl whom Sutton’s father – a retired swim coach – has brought over from Australia. Following her early morning, hour-long swim session, Sutton has her running hard up and down a concrete path for nearly two hours.

In the restaurant, Sutton says his life has been ruined by the case. ‘I can’t sleep at nights. I didn’t sleep for a week after you first approached me to ask for the interview.’ He says that in the four years before the trial, when the investigation was under way, he was clinically depressed, had been prescribed Prozac and received psychiatric help. ‘I seriously thought about suicide,’ he says. ‘I knew one coach in Australia who was accused, and he did kill himself.’

But when asked if he could put me in contact with the doctor who treated him, Sutton said he could not remember the psychiatrist’s name. ‘I can’t even remember what city he was in, I was so mixed up at the time. I wish I could tell some of the younger coaches what it is like, what to avoid,’ he says. ‘The traps when they flash their fanny at you or grab you by your tool.’

Has this happened to you, I ask Sutton. ‘You could put me up against a wall if I haven’t been approached at least 30 times by girls who want to have sex,’ Sutton says.

Later, I speak to one of his former athletes, a top triathlete who was coached by Sutton during her late teens in Australia, before the court case. Why did she leave Sutton? ‘Because he fucks about with your head,’ she says. ‘I was young then, growing up, developing, having boyfriends, and he uses all that against you. If he tried that with me now, I’d tell him where to get off.’

When we meet to run through the set questions, with the tape recorder on the table, Sutton is more cautious, the blokeish candour has disappeared. It is as if he has answered the questions before; the answers sound almost rehearsed.

Sutton is famous in triathlon for his successes – he guided a dozen world champions – and infamous for his tough training sessions. His critics accuse him of adopting a ‘make-or-break’ attitude, and point to a string of ex-Sutton athletes now retired with chronic injuries or eating disorders. ‘If you took a dozen eggs and threw them against a wall,’ one critic says, ‘chances are, one or two might not smash. That’s his training philosophy, but the eggs are his athletes.’

Sutton says he has dropped his practice of daily weigh-ins – banned by many coaching officials because it often leads to anorexia – but still stops his athletes from taking liquids during training. ‘They have to adapt their bodies to becoming dehydrated in races,’ he says.

He forbids masseurs or physios from visiting his athletes and does not use lactate testing or pulse monitors, basic tools for most modern coaches. Sports science, he says, ‘is full of too many losers with their theories about losing’. The best masseur he ever used was one ‘who could speak no English. That way, he could not talk to the athletes and put ideas in their head’.

‘I’m an emotional coach,’ he says. A runaway from home in his early teens, he grew up working in racehorse stables in Australia. ‘Horses can’t tell you if they’re injured. You have to see what’s wrong with your athlete. I can tell one of my athletes is injured before they even know it.’ Sutton is convinced of his own qualities, and he passes on such conviction to his athletes. They adopt his training unquestioningly. In Australia, Sutton’s group was dubbed ‘The Sect’.

If he is so convinced that he did no wrong, that the sex between him and the 14-year-old girl was consensual, as he maintains, why did he not give evidence in court? ‘I pleaded guilty because that was the right thing to do. I believe in doing what is right, to take responsibility for my actions, to take my punishment. It’s family values, if you like.’

Written by