Προπονητική : Προθέρμανση…Τέχνη η επιστήμη;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Προπονητική ομάδα Smart Sport (Email :info@triathlonworld.gr).

Στην προπονητική υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που ακόμα και σήμερα καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου και η επιστήμη αδυνατεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ακόμα και σε ζητήματα που η επιστήμη έχει δώσει κάποιες απαντήσεις έρχεται μετά κάποια επιστημονική μελέτη και γκρεμίζει όλο το «οικοδόμημα», που έχει χτιστεί πάνω σε συγκεκριμένα προγενέστερα επιστημονικά ευρήματα.

Ενα από τα ζητήματα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί είναι το είδος της προθέρμανσης την οποία πρέπει να ακολουθούμε σε ένα αγώνα Τριάθλου. Ομως ακόμα και για την προθέρμανση που πρέπει να ακολουθούμε στις προπονήσεις κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος μερικές απαντήσεις παραμένουν αναπάντητες από την επιστήμη.

Εκεί έρχεται η εμπειρία, διαίσθηση αλλά και το ταλέντο ορισμένων προπονητών και καλείται να δώσει απαντήσεις.

Η προθέρμανση είναι καθοριστικής σημασίας για οποιονδήποτε αθλητή και όσο ανεβαίνει το επίπεδο του τόσο ενισχύεται η σημασία της. Δεν αναφέρουμε τα  αυτονόητα, δηλαδή ότι σωστή προθέρμανση σημαίνει αποφυγή τραυματισμών, δυνατότητα του σώματος να αποδώσει υψηλό έργο, νοητική προετοιμασία κ.λπ.

Τα ερωτήματα που λαμβάνουμε από τους αθλητές μας είναι πολλά. Τα πιο συνηθισμένα είναι και τα παρακάτω:

Ερώτηση : Ολοι οι αθλητές πρέπει να κάνουν την ίδια προθέρμανση;

Απάντηση : Φυσικά και όχι. Ομως απαιτείται πολύ μεγάλη και συστηματική προσπάθεια από τον προπονητή και οπωσδήποτε επίβλεψη στον προπονητικό χώρο για να καταλάβει τις ανάγκες σε επίπεδο προθέρμανσης του κάθε αθλητή και πως αυτές μεταβάλλονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το συγκεκριμένο άθλημα, την κόπωση από τις προπονήσεις των προηγούμενων ημερών, την ψυχολογική κατάσταση του αθλητή κ.λπ.

Εμείς κάνουμε την προθέρμανση με τους αθλητές μας μαζί και διαμέσου ερωτήσεων που αφορούν τις σφύξεις τους, το πώς αισθάνονται τους μύες του προσπαθούμε να βρούμε τυχόν σημεία διαφοροποίησης της προθέρμανσης την οποία έχουμε ήδη σχεδιάσει.

Ερώτηση : Εάν ένας αθλητής κάνει συγκεκριμένη προθέρμανση μήπως προσαρμόζεται το σώμα του σε αυτή;

Απάντηση : Αυτό είναι απόλυτα σωστά. Ετσι ένας αθλητής που κάνει προπόνηση με κάποιο προπονητικό γκρουπ μαθαίνει το σώμα του να κάνει και να λειτουργεί σωστά με συγκεκριμένη προθέρμανση. Ετσι αντί να προσαρμόσουμε την προθέρμανση στις ιδιαίτερες ανάγκες του αθλητή και να μπορέσουμε να βελτιστοποιήσουμε την απόδοσή του στην προπόνηση ή τον αγώνα τον αναγκάζουμε να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένο είδος προθέρμανσης. Μπορεί να ακούγεται «άσχημο» αλλά ίσως είναι αναγκαίο όταν δεν μπορεί να υπάρξει καθημερινή παρακολούθηση του αθλητή από τον προπονητή του στον προπονητικό χώρο.

 

Ερώτηση : Ανάλογα με το κυρίως πρόγραμμα της προπόνησης μεταβάλλεται η προθέρμανση;

Απάντηση : Φυσικά. Είναι τελείως διαφορετική η προθέρμανση για μία προπόνηση με 400άρια στον στίβο από ότι η προθέρμανση για την μεγάλη απόσταση της εβδομάδας.

 

Ερώτηση : Υπάρχει συγκεκριμένη προθέρμανση που ακολουθεί η πλειοψηφία των αθλητών σε κάθε άθλημα

Απάντηση : Σωστά. Π.χ. το 90% των δρομέων ακολουθεί συγκεκριμένη προθέρμανση για κάθε προπονητική μονάδα. Εμείς αυτή τη συνηθισμένη πρακτική την θεωρούμε ως σημείο εκκίνησης για κάθε αθλητή που προπονείται μαζί μας. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε εκ νέου τον τροχό.

 

Για επικοινωνία με τους προπονητές του Smart Sport μπορείτε να στείλετε εμαιλ : info@triathlonworld.gr ή να επικοινωνήσετε στο 6937170260

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message