Προπονητική Τριάθλου : Υψηλή ένταση και κουλτούρα αθλήματος.

  • Θα συμμετέχεις στον αγώνα Sprint;
  • Οχι…δεν μπορώ τόσο ένταση.

 

Η προπονητική αντίφαση των αθλητών Τριάθλου;

O παραπάνω διάλογος είναι πολύ συνηθισμένος και τον  έχω κάνει με αρκετούς τριαθλητές τα τελευταία χρόνια.

Κανένας δεν αμφιβάλει ότι οι αθλητές τριάθλου – ακόμα και ερασιτέχνες- είναι από τους αθλητές που συγκεντρώνουν από τα υψηλότερα ποσοστά αφοσοίωσης στην προπόνηση και το άθλημά τους καθώς και ότι είναι οι από τους πιο σκληρά προπονούμενους αθλητές. Ομως είναι αρνητικοί και αντιστέκονται «γερά» τόσο στην προπόνηση όσο και αγώνες υψηλής έντασης.

 

Υψηλή ένταση για υψηλά αποτελέσματα

Ο γνωστός προπονητής ποδηλασίας και Τριάθλου  Chris Carmichael επιβεβαιώνει τις παραπάνω διαπιστώσεις μας και αναφέρει σχετικά : « Οι Τριαθλητές θα κάνουν ποδήλατο, τρέξιμο και κολύμβηση όσο διαρκεί μία μέρα και θα καταφέρουν να έχουν περισσότερες προπονητικές μονάδες μέσα στην εβδομάδα τους από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία αθλητών αντοχής. Ομως, όταν τους ζητήσεις να πάνε πιο δυνατά στην προπόνηση,…τότε η συζήτηση γίνετα σουρελιστική. Ομως ο μοναδικός τρόπος συνεχούς βελτίωση, ιδίως για όσους έχουν θέμα χρόνου είναι η ύπαρξη υψηλής έντασης σε ορισμένες προπονητικές μονάδες».

Ο Αμερικάνος προπονητής συμπμυκνώνει στις φράσεις του την δυσκολία που αντιμετωπίζουν ορισμένους αθλητές Τριάθλου, ιδίως μεγάλων αποστάσεων (Ironman) να κάνουν προπόνηση πάνω από το αναερόβιο κατώφλι.

….η αντίσταση στις αλλαγές

Αυτό που είναι πρόκληση για αρκετούς προπονητές είναι να καταφέρουν να ξεριζώσουν ορισμένες βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που υπάρχουν σε κάθε αθλητή, πόσο μάλλον όταν ορισμένες από αυτές αποτελούν και μέρος της κουλτούρας ενός αθλήματος.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message