Προπονητής Τριάθλου ή επιστημονική ομάδα υποστήριξης;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr & Προπονητική Ομάδα Athens Triathlon Team/ Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

Κάποτε ένα αθλητής ατομικού αθλήματος ακόμα και πολύ υψηλού επιπέδου είχε έναν προπονητή ο οποίος του έβγαζε το πρόγραμμα προπόνησης και ήταν μαζί του στον αθλητικό χώρο ώστε να του διορθώνει την τεχνική και να του πιάνει χρόνους στα κομμάτια.

Ομως οι καιροί έχουν αλλάξει το επίπεδο έχει και συνεχώς ανεβαίνει σε όλα τα αθλήματα και έτσι οι αθλητές υψηλού επιπέδου, ή elite όπως ονομάζονται σε κάποια αθλήματα, έχουν ένα ολόκληρο επιτελείο ανθρώπων που τους στηρίζει.

Στο τρίαθλο με δεδομένο ότι έχουμε τρία αθλήματα η ομάδα υποστήριξης είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ετσι ένας τριαθλητής υψηλού επιπέδου ενδέχεται να έχει μεταξύ άλλων και τους εξής συνεργάτες :

 1. Προπονητή Τριάθλου, που κάνει τον προγραμματισμό της προπόνησης και συντονίζει τους ανεξάρτητους προπονητές
 2. Εξιδεικευμένο προπονητή κολύμβησης, εξιδεικευμένο προπονητή ποδηλασίας και εξιδεικευμένο προπονητή τρεξίματος ή ακόμα και προπονητές στα αθλήματα που εξειδικεύονται σε ορισμένα κομμάτια της προπόνησης όπως την τεχνική, την ανάλυση των προποπνήσεων κ.λπ.
 3. Αθλητίατρο που παρακολουθεί τον αθλητή σε συνεργασία με μικροβιολόγο ή και βιοχημικό παρακολουθούν όλες τις απαραίτητες βιοχημικές παραμέτρους.
 4. Ορθοπαιδικό που γνωρίζει πολύ καλά το ιστορικό των τραυματισμό του αθλητή
 5. Διατροφολόγο.
 6. Φυσικοθεραπευτή.
 7. Αθλητικό ψυχολόγο.
 8. Εργοφυσιολόγο.
 9. Μηχανικό ποδηλάτου.
 10. Εταιρεία bike fitting, δηλαδή ειδικούς στο να τοποθετήσουν σωστά τον αθλητή πάνω στο ποδήλατο και να εξελίσσουν αυτή την θέση ανάλογα με την εξέλιξη της ευλυγισίας του αθλητή, την μορφή της προπόνησης και τον αγωνιστικό προσανατολισμό του.
 11. Εταιρεία σύμβουλο αεροδυναμικής τοποθέτησης.
 12. Ποδολόγο για την ανάλυση του τρόπου που πατάει ο αθλητής και της βελτίωσης της κατανομής των φορτίων.

Η λίστα ατελείωτη και καθώς περνούν τα χρόνια θα έχουμε όλο και να μεγαλώνει η λίστα των συνεργατών.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message