Προπονητική : Πως επηρεάζει η ώρα την επίδοσή μας;

Πρόσφατα έγινε αγώνας Τριάθλου στην λίμνη Δόξα με εκκίνηση στις 18:00. Οσοι συμμετέχουμε σε αγώνες τριάθλου έχουμε συνηθίσει οι εκκινήσεις να γίνονται νωρίς το πρωί. Αυτή η αλλαγή στην ώρα επηρέασε την αποδοσή μας ή όχι και εάν ναι θετικά ή αρνητικά;  Φυσικά και την επηρέασε θετικά όχι μόνο εξαιτίας των πιο ευνοικών μετεωρολογικών συνθηκών αλλά και της δυνατότητας του σώματός μας να αποδίδει καλύτερα τις απογευματινές ώρες.

 

Από παλιότερα είχε παρατηρηθεί ότι αθλητές του στίβου και της κολύμβησης είχαν πολύ άσχημη απόδοση τις πρωινές ώρες και μάλιστα αρκετοί από αυτούς φοβόντουσαν/ φοβούνται και αγχώνονται από τα πρωινά προκριματικά σε σχέση με τους απογευματινούς τελικούς. Φυσικά και δεν ήταν και είναι λίγες οι εκπλήξεις λόγω αυτού του φαινομένου σε σημαντικές διοργανώσεις όλων των αθλημάτων.

 

Σε επιστημονικό επίπεδο έχουν γίνει αρκετές έρευνες που διαπιστώνουν αυτό το φαινόμενο αλλά χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν ξεκάθαρα τις αιτίες του φαινομένου (δεν είναι μόνο η κυτταρική θερμοκρασία). Εχουμε μελέτες όπου οι επιδόσεις των αθλητών από τις 7:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ βελτιώνονται γραμμικά.

 

Κάντε και εσείς κάποια χρονομέτρηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και μάλλον θα εκπλαγείτε από τη διαφορά των επιδόσεών σας.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ CyclingWorld & προπονητική ομάδα Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message