Τεχνική κολύμβησης : Το φαινόμενο του «πεσμένου αγκώνα».

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA, PhDc (Προπονητής Τριάθλου) Email :smartsportcoach@hotmail.com & Κινητό : 6937170260

Στο επαναστατικό για την εποχή βιβλίο του με τίτλο « H Επιστήμη της Κολύμβησης» ο James Councilman  μεταξύ άλλων  αναφερεται και στο θέμα του «Ψηλά τον αγκώνα» κάτι που θεωρώ ότι είναι η πιο συνηθισμένη φράση όλων των προπονητών κολύμβησης. Αυτό είναι και το πιο σοβαρό αλλά συνάμα συνηθισμένο λάθος της χεριάς κολυμβητών και τριαθλητών.Είναι απαραίτητο να διευκρινήσουμε ότι αναφερόμαστε στη σημασία να είναι ψηλά αγκώνας κατά την προωθητική φάση και όχι στην επαναφορά, θέμα για το οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

Είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσεις να δεις τι πραγματικά γίνεται μέσα από το νερό παρατηρώντας κάποιον από έξω. Η πρέπει να έχεις κάμερα ή πρέπει να μπορέσεις να είσαι μέσα στο νερό. Για να μπορέσει να καταλάβει κάποιος το φαινόμενο του «πεσμένου αγκώνα» μέσα στο νερό πρέπει να έχει κάμερα.

Τί ακριβώς συμβαίνει όταν ο αθλητής δεν έχει ψηλά τον αγκώνα;  

O αθλητής που ρίχνει τον αγκώνα νομίζει ότι σπρώχνει το νερό πίσω όμως στην πραγματικότητα σπρώχνει το νερό προς τα κάτω ή και σε ορισμένες περιπτώσεις και προς το πλάι.

Ποιες είναι οι αιτίες για τον πεσμένο αγκώνα;

  • Υστερα από συζητήσεις με αθλητές καταννοώ ότι  ο αθλητής ρίχνει τον αγκώνα
  • Λόγω κόπωσης (το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όσο αυξάνεται η κόπωση του αθλητή) Γιατίδεν έχει καταννοήσει τι ακριβώς πρέπει να κάνει
  • Γιατί βιάζεται να ξεκινήσει την προωθητική φάση

Τί μπορεί να κάνει κάποιος για να το διορθώσει με πολύ απλό τρόπο;

  • Να μην βιάζεται να ξεκινήσει  την προωθητική φάση της χεριάς του παρά μόνο όταν ο αγκώνας του είναι πάνω από την παλάμη του και με την παλάμη να είναι σε προέκταση του βραχίονα.
  • Να συνεχίζει να έχει ψηλά αγκώνα ακόμα και όταν κουράζεται.
  • Να κάνεις αρκετές ασκήσεις απομόνωησης.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message