Κολύμβηση Open Water 10χλμ. : Υποθερμία και στους αθλητές υψηλού επιπέδου.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld & Triathlon.gr (Email :info@triathlonworld.gr)

Παρακολουθώντας το ΠαγκόσμιοΠρωτάθλημα κολύμβησης Open Water σίγουρα εντυπωσιαστήκαμε από την εθνική ομάδα της Βραζιλίας η οποία κατάφερε να κερδίσει την πλειονότητα των μεταλίων.

Στην χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 έκαναν έρευνα για να δουν εάν τυχόν υφίσταται υποθερμία σε αγώνες κολύμβησης 10χλμ σε ανοιχτό νερό. Στην έρευνα συμμετείχαν οι 7 καλύτεροι αθλητές τους και οι 5 καλύτερες αθλήτριες.

Να διευκρινήσουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της FINA η θερομκρασία πρέπει να είναι 16 βαθμούς κελσίου και αυτή να έχει μετρηθεί από τους κριτές δύο ώρες πριν τον αγώνα στο κέντρο της διαδρομής σε βάθος 40 εκ.

Η θερμοκρασία του νερού στο πείραμα που έκαναν οι ερευνητές από την Βραζιλία ήταν 21 βαθμούς κελσίου δηλαδή αρκετά υψηλά σε σχέση με το κατώτερο όριο της FINA & η θερμοκρασία νερού ήταν 20,1 βαθμούς κελσίου.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Καρδιολογίας (American Heart Association) όταν έχουμε θερμοκρασία σώματος 34-35 βαθμούς έχουν ήπια υποθερμία και όταν έχουμε θερμοκρασία σώματος 30-34 βαθμούς κελσίου έχουμε μέτρια.

Στην έρευνα είχαμε 5 αθλητές μετά τον αγώνα με θερμοκασία σώματος 34-35 βαθμούς κελσίου και 7 αθλητές με θερμοκασία σώματος μεταξύ 30-34 βαθμούς κελσίου.

Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο στις γυναίκες μεγαλύτερη μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος δηλαδή  είχαμε -4,2 (+/- 0,9) βαθμούς ενώ στους άντρες ελαφρώς μικρότερη -2,7 (+/-1,9).

Νομίζω ότι είναι χρήσιμη έρευνα να χρησιμοποιηθεί τόσο από προπονητές κολύμβησης και τριάθλου όσο και διοργανωτές αγώνων για παραπάνω προβληματισμό και πάντοτε με κυρίαρχο γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των αθλητών.

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message