Κολύμβηση σε ανοιχτό νερό

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (2001). Αρθρο που γράφτηκε σε ελληνικό αθλητικό περιοδικό

Εισαγωγή
Η κολύμβηση του Τριάθλου γίνεται σε ανοιχτό νερό, θάλασσα- λίμνη- ποτάμι, κάτι που την διαφοροποιεί από την κλασσική κολύμβηση όπου οι αθλητές αγωνίζονται στην πισίνα. Πολλοί αθλητές που θα ήθελαν να δοκιμάσουν να συμμετάσχουν σε ένα Τρίαθλο διστάζουν κυρίως από τον φόβο μηπως και δεν μπορέσουν να ολοκληρώσουν το κολυμβητικό σκέλος.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας κάνουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας για την κολύμβηση σε ανοιχτό νερό.
Εαν ακολουθήσετε αυτά που σας προτείνουμε ίσως τελικά φτάσετε στο σημείο να λέτε ότι η κολύμβηση είναι απλά η πρόθερμανση για την ποδηλασία.

Προετοιμασία στο κολυμβητήριο

1.Βελτίωση της τεχνικής μας.
Οσο βελτιώνουμε την τεχνική μας (θέση σώματος μέσα στο νερό αλλά και αποτελεσματικώτερη κίνηση) τόσο περισσότερο θα αισθανόμαστε πιο άνετα στο νερό. Η ανασφάλεια που δημιουργείται από την έλειψη καλής τεχνικής ενός αθλητή γιγαντώνεται όταν αυτός καλείται να κολυμπήσει σε ανοιχτό νερό όπου έχει να αντιμετωπίσει τον κυματισμό, το κρύο νερό, το μη διαφανές νερό,…

2.Προσαρμογή κολύμβησης με άλλους αθλητές.
Οταν πηγαίνουμε για προπόνηση σε ένα κολυμβητήριο επιλέγουμε να κολυμπήσουμε στην διαδρομή με τα λιγότερα άτομα. Για να ετοιμαστούμε καλύτερα για τον αγώνα Τριάθλου, χρειάζεται μερικές φορές να κολυμπάμε στην διαδρομή όπου υπάρχουν πολλά άτομα. Είναι χρήσιμο να επιλέγουμε μερικές φορές διαδρομή με κολύμβητές καλύτερου επιπέδου από εμάς (οπότε θα μας προσπενάνε) και μερικές άλλες φορές διαδρομή με κολυμβητές χειρότερου επιπέδου από το δικό μας (οπότε θα χρειάζεται να τα προσπερνάμε συνεχώς)

3.Εκμάθηση κολυμβητικού drafting
Εαν μάθουμε να κολάμε στα πόδια ενός άλλου κολυμβητή τότε θα καταφέρουμε να κολυμπήσουμε με ρυθμοό 3-6 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα το κάθε κατοστάρι από ότι εάν κολυμπούσαμε μόνοι μας. Αυτό είναι κάτι που πολλοι Τριαθλητές αγνοούν και κυρίως κάτι που δεν δουλέυουν.
Πολλοί Τριαθλητές προπονούνται στο drafting κάνοντας το λεγόμενο Τραινάκι που δεν είναι τίποτα άλλο από το γνωστό ρολόι που χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες.

Προετοιμασία στον ανοιχτό νερό
1.Επιλογή του σωστού εξοπλισμού
Για να προπονηθεί κάποιος σε ανοιχτό νερό, κυρίως όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 24 βαθμούς κελσίου, χρειάζεται να αγοράσει μία στολή κολύμβησης (γνωστά και ως wetsuits). Μετά από το ποδήλατο και τα παπούτσια τρεξίματος η στολή κολύμβησης είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του αθλητικού εξοπλισμού ενός Τριαθλητή.
Μια στολή κολύμβησης μπορεί να βοηθήσει έναν συνηθισμένο κολυμβητή να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα και ακόμη και οι καλοί κολυμβητές μπορούν να κάνουν ταχύτερους χρόνους με μια στολή που εφαρμόζει καλά. Και δεν φτάνει να μπεις σε ένα παλιό neoprene. Είναι τέχνη να μπορείς να κερδίζεις τα μέγιστα από μια στολή κολύμβησης, μέσα και έξω από το νερό. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι τριαθλητές bδεν έχουν την πολυτέλεια να σπονσονάρονται από κάποιο κατασκευαστή στολών και πρέπει να αγοράζουν τις στολές μόνοι τους. Χρειάζεται να βρουν το τέλειο ταίριασμα, απόδοση και ικανοποιητική τιμή γι’αυτό το σημαντικό κομμάτι τριαθλητικού εξοπλισμού.

Κριτήρια επιλογής τύπου στολής
Πόσα χρήματα διαθέτουμε? Αξίζει να προσέξουμε τι ποιοτικά χαρακτηριστικά αγοράζουμε, τον τύπο του υλικού, αν θα μπορούσαμε να την παραγγείλουμε στα μέτρα μας, τον τύπο της κατασκευής.
Θέλουμε φετινό ή περυσινό μοντέλο? Συνήθως τα προηγούμενα μοντέλα είναι φθηνότερα, παρόλο που η τεχνολογία προχωρά συνεχώς.
Σε ποιες αποστάσεις αγωνίζεσθε? Αν περιορίζεστε σε μικρές αποστάσεις, 100-400μ, μπορείτε να πάρετε κοντό μανίκι, που είναι και πιο οικονομικές. Σε τόσο μικρές αποστάσεις, οι χρόνοι σας δεν θα επηρεασθούν και πολύ. Για 1500μ, οι ολόκληρες στολές είναι ταχύτερες. Οι στολές με κοντό μανίκι σας επιτρέπουν μεγαλύτερη ευκινησία και είναι πιο δροσερές αν κολυμπάτε σε θερμότερα κλίματα.
Τι μήκος χρειάζεστε στα πόδια? Αν προέρχεστε από τον κολυμβητικό χώρο, μπορεί να θέλετε να νιώσετε τη διαφορά που δίνει η στολή. Προτιμήστε την ολόκληρη που δίνει μεγαλύτερη πλευστότητα.

Τεχνικά ποιότητας wetsuits

Οι ποιοτικές στολές κολύμβησες μας παρέχουν αρκετά τεχνικά στοιχεία ποιότητας. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο σημαντικά ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε την στολή που :
Friction free colar (Ελεύθερο τριβών κολλάρο): Eίναι υλικό που χρησιμοποιείται στον λαιμό και εμποδίζει την τριβή την τριβή της στολής στο λαιμό. Οταν υπάρχουν τριβές τότε κινδυνεύουμε να έχουμε καψίματα, κάτι που φυσικά είναι πολύ δυσάρεστο ως εμπειρία.

Flexible zip (ευλίγηστο φερμουάρ) : Επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση της πλάτης, των ώμων και του λαιμού.

Pre-shaped arms (Kαλουπωμένα τμήματα χεριών): Είναι μία καινούργια καινοτομία σχεδιασμού των wetsuits. Οι στολές είναι φτιαγμένες έτσι κατασκευασμές ώστε να έξυπηρετούν τον αθλητή την στιγμή που τραβάει νερό.

Ergo-shoulder: Είναι τεχνική που χρησιμοποιούν οι εταιρείες παραγωγής wetsuits ώστε το κομμάτι του ώμου να είναι από ένα υλικό και έτσι να μην περιορίζεται η κίνηση των χεριών μας.

Επιλογή καταλληλου μεγέθους
(1) Οι στολή πρέπει να εφαρμόζει σαν γάντι σε όλες τις κύριες επιφάνειες του δέρματος.
(2) Δεν πρέπει να εγκλωβίζεται αέρας, γιατί τότε εκεί θα μαζευτεί νερό και θα το κουβαλάτε σε όλο τον αγώνα, μειώνοντας την ταχύτητά σας.
(3) Στους καρπούς και στους αστραγάλους πρέπει να εφαρμόζει υδατοστεγώς.
(4) Γύρω από το λαιμό πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια υδατοστεγής. Δεν πρέπει να περνά νερό από αυτό το σημείο.
(5) Όταν δοκιμάζετε μια στολή, να στέκεστε σε κανονική θέση βαδίσματος. Σηκώστε το κεφάλι. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εμποδίζεται η αναπνοή σας.
(6) Όταν η στολή έχει ταιριάξει σωστά, σηκώστε το πόδι σε οριζόντια θέση και δείτε αν η στολή μαζεύεται στον καβάλο, όπως όταν θα τρέχετε έξω από το νερό. Μερικές στολές δεν έχουν καλό κόψιμο και είναι πολύ φαρδιές στο σημείο αυτό. Ετσι μπορεί να σας εμποδίσει στο τρέξιμο.
(7) Προτιμήστε τις πιο γνωστές μάρκες, γιατί έχουν την καλύτερη εγγύηση, την τελευταία τεχνολογία και όλα τα μεγέθη που ταιριάζουν σε όλους.

Βάζοντας τη στολή
(1) Απλώστε βρεφικό λάδι στο κάτω μέρος των ποδιών.
(2) Τραβήξτε πάνω το κάτω μισό της στολής λίγο-λίγο, μέχρι τους γοφούς. Μην χρησιμοποιείτε τα νύχια σας γιατί μπορούν να σχίσουν το υλικό. Χρησιμοποιείτε μόνο την παλάμη και τα δάχτυλα.
(3) Βάλτε λίγο λάδι στο πίσω μέρος της μέσης, τραβήξτε αργά τη στολή στο πάνω μέρος του σώματος. Βολέψτε τα χέρια σας μέσα στα μανίκια.
(4) Αφού μπείτε και κλείσετε το φερμουάρ, θα πρέπει να τραβήξετε μια πτυχή αργά προς τα πάνω, από τη μέση προς τους ώμους. Αυτό θα βοηθήσει τις χεριές σας.
(5) Τώρα απλώστε λάδι στο κάτω μέρος των ποδιών, στο εξωτερικό της στολής. Αυτό θα σας βοηθήσει να βγάλετε τη στολή γρηγορότερα, αφού την ώρα που θα βγάζετε τη στολή, δεν θα κολλήσουν τα δύο υλικά μεταξύ τους.

Βγάζοντας τη στολή
(1) Καθώς τρέχετε έξω από το νερό, με το ένα χέρι τραβήξτε το φερμουάρ κάτω ή πάνω (εξαρτάται από τη στολή).
(2) Καθώς τρέχετε προς το ποδήλατο, αρχίστε να βγάζετε τα χέρια από τα μανίκια, αλλά κρατάτε το σκουφάκι και τα γυαλάκια στο ένα χέρι. Όταν θα έχετε βγάλει το μισό μανίκι, αφήστε τα γυαλάκια και το σκουφάκι. Ετσι θα μείνουν μέσα στη στολή και δεν θα τα χάσετε.
(3) Όταν φτάσετε στο ποδήλατό σας, κατεβάστε τη στολή μέχρι τα γόνατα, βάλτε το κράνος και τα γυαλιά, ενώ με τα πέλματα μόνο βγάζετε τελείως τη στολή. Θέλει εξάσκηση, αλλά έτσι κερδίζετε χρόνο. Και βέβαια μην το δοκιμάσετε πρώτη φορά στον αγώνα.
(4) Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, μην παραλείψετε να ξεπλύνετε καλά τη στολή με νερό, να γυρίσετε το μέσα έξω και κρεμάστε την από μια κρεμάστρα να στεγνώσει σε σκιά.

2.Προπόνηση σε ανοιχτό νερό
Οσο περισσότερο προπονείστε σε ανοιχτό νερό τόσο πιο άνετα θα νοιώθετε και θα ξεπεράσετε τυχόν φοβίες σας. Στο ανοιχτό νερό συνηθίζετε να κάνουμε είτε συνεχόμενη προπόνηση, είτε fartlek.
Οταν προπονείστε σε ανοιχτό νερό είναι χρήσιμο να λαμβάνετε κάποιοα μέτρα προφύλαξης:

• Φροντίστε να κολυμπάτε σε οργανωμένες παραλίες/ λίμνες όπου θα σας παρακολουθεί κάποιος ναυαγοσώστης. Στις οργανωμένες παραλίες να κολυμπάτε μέσα από τις σημαδούρες ώστε να μην έχετε κάποιο ατύχημα με σκάφος.
• Ρωτήστε τους υπεύθυνους τις εγκατάστασεις για τις ιδαιτερότητες των νερών της περιοχής (ρεύματα, απότομα μπουρίνια, …). Καλό είναι να γνωρίζετε και την θερμοκρασία του νερού. Εάν η θερμοκρασία είναι λιγότερο από 15 βαθμούς είναι χρήσιμο να φορέσετε και το νεοπρέν σκουφί και να αλοίψετε το πρόσωπο με λάδι ώστε να προφυλαχθείτε από το κρύο.
• Είναι χρήσιμο να προπονείστε μαζί με άλλους αθλητές, ώστε να μπορέσετε να έχετε βοήθεια όταν θα χρειαστείτε βοήθεια.

Written by