Προπόνηση κολύμβησης : Εχει χρησιμότητα το SWOLF;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

Ένα «παιχνίδι»/ άσκηση που έχουν ανακαλύψει και χρησιμοποιούν για περισσότερο από 20-25 χρόνια οι προπονητές κολύμβησης είναι το SWOLF. Η λέξη προκύπτει από τις αγγλικές λέξεις Swimming & Golf. Όπως είναι γνωστό στο golf το μικρότερο σκορ είναι εκείνο που κερδίζει.

Η άσκηση πραγματοποιείται ως εξής : O κολυμβητής κολυμπάει μία σειρά   από 25άρια ή 50άρια με καθορισμένο χρόνο ξεκούρασης ή μικτό χρόνο (κολύμβηση και ξεκούραση). Καταγράφεται ο χρόνος για την συγκεκριμένη απόσταση καθώς και οι χεριές που χρειάστηκαν.  Ο αθλητής έχει στόχο να επιτύχει το μικρότερο δυνατό άθροισμα. (Παρατήρηση : Πρέπει να σημειώσουμε ότι πλέον υπάρχουν και ρολόγια gps που βγάζουν το swolf και αυτός είναι η αιτία που γράφουμε το άρθρο καθώς ρωτηθήκαμε σχετικά)

Έτσι π.χ. εάν κάνει μία σειρά από 25άρια

1ο 25άρι = 24 χεριές και 18 δευτερόλεπτα = 42

2ο 25άρι= 19 χεριές και 21 δευτερόλεπτα = 39

3ο 25άρι= 16 χεριές και  21 δευτερόλεπτα = 37

H άσκηση μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές, π.χ. :

  • Ο αθλητής κάνει την άσκηση με pull buoy και δεμένα τα πόδια ή μόνο με την χρήση Pull buoy ώστε να μην επηρεάζεται το αποτέλεσμα από το χτύπημα των ποδιών.
  • Καταγράφονται οι σφυγμοί και ο αθλητής προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα με τους ίδιους σφυγμούς.
  • Ο αθλητής κολυμπάει τα 25άρια ή τα 50άρια σε συγκεκριμένο χρόνο αλλά γίνεται προσπάθεια να κολυμπάει την απόσταση σε όλο και λιγότερες χεριές. Είναι δηλαδή μία κλασσική προπόνηση για αύξηση του μήκους χεριάς (distance per stroke).

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message