H Αρχή της εξιδείκευσης με πολύ απλά λόγια.
Η επιβάρυνση πρέπει να είναι εξειδικευμένη στο άθλημα που θέλουμε να βελτιωθούμε. Από έρευνες που έχουν γίνει καθίσταται φανερό ότι δεν μας βοηθά η προπόνηση στο ένα άθλημα να βελτιωθούμε στο άλλο. Ενας κολυμβητής πρέπει να κολυμπάει για να βελτιωθεί. Η προπόνηση στο τρέξιμο δεν θα τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος κολυμβητής. Ακόμα και σε αθλήματα όπου υπάρχει επικάλυψη όσο αφορά τις χρησιμοποιούμενες μυικές ομάδες (όπως το σκι αντοχής και το τρέξιμο) έχει γίνει φανερό ότι οι πρασαρμογές γίνονται καθαρά στο άθλημα στο οποίο προπονούμαστε. Επίσης η αρχή της εξειδίκευσης μας ορίζει ότι ανάλογα με την διάρκεια του αγωνίσματος στο οποίο θα συμμετάσχουμε θα καθοριστεί και η προπόνηση που θα απαιτηθεί. Είναι φανερό ότι διαφορετική προπόνηση θα κάνει ένας μαραθωνοδρόμος από έναν σπρίντερ αφού χρισημοποιούν διαφορετικά συστήματα παραγωγής ενέργειας.
Η αρχή της εξιδείκευσης στην ολυμπιακή απόσταση του τριάθλου με επιτρεπόμενο το drafting.
Το τρίαθλο αποτελείται από τρία αθλήματα: κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο σε αδιάκοπη, διαδοχική σειρά. Η κλασσική απόσταση είναι 1500 μέτρα κολύμβηση, 40 χιλιόμετρα ποδηλασία και 10 χιλιόμετρα τρέξιμο.
Το κολύμπι είναι σ’ανοιχτό νερό κάτι που το διαφοροποιεί από το κολύμπι στο κολυμβητήριο. Καθίσταται απαραίτητη η δυνατότητα προσανατολισμού σ’ανοιχτό νερό, η προσαρμογή στο κρύο νερό (στολή από νεοπρένιο επιτρέπεται κάτω από 20 βαθμούς κελσίου) καθώς επίσης και η δυνατότητα κολύμβησης με κύματα και άλλους αθλητές τριγύρω μας. Επίσης είναι απαραίτητο να έχουμε ξεπεράσει την φοβία που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι όταν κολυμπάνε διχως να βλέπουν τον πυθμένα της θάλασσας ή της λίμνης.
Στην ποδηλασία επιτρέπεται πλέον το drafting οπότε το κομμάτι της ποδηλασίας από αγώνα χρονομέτρου γίνεται ποδηλασία δρόμου όπου υπάρχουν εναλλαγές ρυθμού και όπου η δυνατότητα ύπαρξης εντός ποδηλατικού γκρουπ απαιτεί ειδική προπόνηση ώστε να αποκτηθεί αυτή η άνεση.
Τό τρέξιμο είναι υπό κόπωση, κάτι που το διαφοροποιεί από έναν αγώνα δρόμου(διαφορές στα ενεργειακά αποθέματα με τα οποία ξεκινάμε τον αγώνα και ελαφριά διαφοροποίηση των χρησιμοποίουμένων μυικών ομάδων που παράγουν έργο.
Συνεπώς η προπονησής μας θα πρέπει να περιλαμβάνει σε εβδομαδιαία βάση τα εξής :
1) Τρέξιμο ύστερα από ποδήλατο. Αυτό πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με την ένταση της προπονησής μας στη συγκεκριμένη περίοδο.
2) Προπονήσεις ποδηλασίας με ποδηλάτες και αγώνες ποδηλασίας (αρκεί να μην είναι πάνω από δύο ώρες και με ποδηλάτες πολύ καλύτερου επιπέδου από το δικό μας) αρκεί να μην επιβαρύνουν η τροποποιούν το προπονητικό μας πρόγραμμα.
3) Προπόνηση κολύμβησης σε ανοιχτό νερό ακόμα και τον χειμώνα αρκεί να χρησιμοποιούμε τις ειδικές στολές κολύμβησης (wetsuits) και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας που απαιτεί η κολύμβηση σε ανοιχτό νερό.
4) Προπονήσεις μεγάλης διάρκειας για να ερεθίσουμε τους αερόβιους μηχανισμούς ενέργειας που χρησιμοποιούνται στο τρίαθλο.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Προπονητική Ομάδα smart sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr
Το άρθρο έχει γραφεί από τον Γ. Ψαρέλη στα τέλη της δεκαετίας του 90 οπότε και όλοι οι αγώνες τριάθλου στην ελλάδα γίνονταν με drafting.