Επιστήμη & Κολύμβηση.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης

Από το 2004 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαιάμι ασχολούνται με την ανάλυση των ρευμάτων του κόλπου της Φλόριντα και πιο συγκεκριμένα στην επίδραση  αυτών στις διάφορες μορφές της ζωής.

Οι επιστήμονες μεταξύ άλλων ασχολούνται με την πορεία και ένταση των ρευμάτων, την μεταφορά ρύπων και θρεπτικών συστατικών (ακόμα και από μακρινές αποστάσεις όπως τον ποταμό του Μισσισίπη κλπ.), την παρουσία των καρχαριών κ.λπ.

Τα στοιχεία τα οποία συλλέγουν καθημερινά οι επιστήμονες και μέσω των οποίων δημιούργησαν επιστημονικά μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν την Αυστραλή κολυμβήτρια Chloe McCardel στην προσπάθεια της να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα καταφέρει να κολυμπήσει τα 104 μίλια από την Χαβάνα της Κούβας στην Φλόριντα δίχως να έχει γύρω της προστατευτιικό κλουβί.

 

Μεταξύ των επιστημόνων της ομάδας υποστήριξης υπάρχει και μία Ελληνίδα η Villy Kourafalou. H ελληνίδα επιστήμονας ασχολείται με το εγχίρημα από τον προηγούμενο Ιανουάριο οπότε και η κολύμβήτρια ανακοίνωσε την πρόθεσή της για το εγείρημα.

 

Με τα στοιχεία που παρήχε η Ελληνίδα επιστήμονας η κολυμβήτρια μπόρεσε να δημιουργήσει την στρατηγική της. Η κολυμβήτρια ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και ανα μενόταν να κολυμπάει για 60 ώρες. Δυστυχώς όμως μετά 11 ώρες συνεχούς κολύμβησης και εξαιτίας των σοβαρών τσιμπημάτων από τσούχτρες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το εγχείρημα.

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message