Παπούτσια τρεξίματος :Απλές συμβουλές για την επιλογή τους.

Πρακτικές  και σύντομες συμβουλές για τα παπούτσια τρεξίματος :

1.       Σωστή αγορά παπουτσιών. Αγοράζουμε παπούτσια βάσει του τύπου ποδιού, της επιφάνειας στην οποία τρέχουμε και τον τρόπο που τρέχουμε και όχι βασιζόμενη στα διαφημιστικά μηνύματα ή τον σχεδιασμό του παπουτσιού.

2.       Χρόνος Ζωής. Τα παπούτσια προπόνησης έχουν μέσο χρόνο ζωής κοντά στα 700 χιλιόμετρα. Μετά πρέπει να αντικαθίσταται. Τα ημιαγωνιστικά ή αγωνιστικά παπούτσια τρεξίματος έχουν ακόμα μικρότερο χρόνο/ χιλιόμετρα ζωής. π.χ. τα αγωνιστικά παπούτσια μας προσφέρουν ικανοποιητική προστασία για περίπου 200χλμ

3.       Συχνότητα τρεξίματος. Ιδανικά θέλουμε δύο ζευγάρια, ιδίως εάν τρέχουμε κάθε μέρα. Η μεσαία σόλα που είναι κυρίως υπεύθυνη για την απορρόφηση των κραδασμών, χρειάζεται περίπου 48 ώρες για να αποκτήσει την αρχική απορροφητική της ιδιότητα.

4.       Πάτοι. Εάν έχουμε την διάθεση να το ψάξουμε περαιτέρω είναι χρήσιμο να κάνουμε σκανάρισμα των πελμάτων μας και να φτιάξουμε πάτους, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των πελμάτων μας.

5. Κατάστημα πώλησης παπουτσιών τρεξίματος. Επιλέγουμε σημείο πώλησης με εξειδικευμένους πωλητές και όχι ένα οποιοδήποτε σημείο πώλησης που πολλές φορές οι πωλητές δεν γνωρίζουν να επιλέξουν το σωστό παπούτσι για εμάς ή ακόμα προσπαθούν να ξεφορτωθούν το στοκ του καταστήματος.

6. Πελματογράφημα. Πολύ χρήσιμο εάν φυσικά δεν είναι στατικό.

7. Ανάλυση με κάμερες. Υπάρχει πλέον ως υπηρεσία σε ορισμένα εξειδικευμένα σημεία πώλησης παπουτσιών τρεξίματος.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα smart sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld/Triathlon.gr

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message