Κολύμβηση Open Water : Θέση και τακτική στην εκκίνηση

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Η εκκίνηση κολύμβησης ανοιχτού νερού προκαλεί μία νευρικότητα σε όλους τους αθλητές. Οσο μεγαλώνει ο αριθμός των αθλητών τόσο αυξάνεται και το άγχος. Μία απόφαση που πρέπει να πάρει ένας αθλητής είναι που να καθίσει στην ζώνη/ γραμμή εκκίνησης. Μία λάθος επιλογή μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στον αγώνα ακόμα και να μας κάνει να βιώσουμε μία άσχημη εμπειρία

Όμως τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ απλά.

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις επιλογές μας σε τρεις βασικές επιλογές δηλαδή  :

  1. Να επιλέξουμε να σταθούμε στην πρώτη/ -ες γραμμές
  2. Να φύγουμε από το πλάι ή
  3. Να σταθούμε προς τα πίσω περιμένοντας να φύγουν οι πιο γρήγοροι κολυμβητές

Μπορούμε να σταθούμε μπροστά -Αυτό είναι το καλύτερο για την επίδοσή μας  εφόσον είμαστε καλοί κολυμβητές. Κολυμπάμε ευθεία γραμμή προς την πρώτη σημαδούρα, αναγκαστικά γρήγορα από την αρχή και προσπαθούμε να κάνουμε drafting σε λίγο πιο γρήγορους κολυμβητές. Αυτή η τακτική μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα γρήγορο ξεκίνημα και ίσως σε υψηλές συγκεντρώσεις γαλακτικού μετά τα 3-4 λεπτά κολύμβησης. Είναι σαφές ότι εάν δεν είμαστε πολύ δυνατοί κολυμβητές υπάρχει ο κίνδυνος  να αισθανθούμε πολύ άβολα από την ένταση καθώς και οι κολυμβητές που έρχονται από πιο πίσω θέσεις να μας ενοχλήσουν έντονα ακόμα και να μας βουλιάξουν μέσα στο νερό.

Μπορούμε να σταθούμε στο πλάι – ακόμα και στις πρώτες θέσεις- και μόλις περάσουμε την νοητή γραμμή εκκίνησης να κινηθούμε στο πλάι. Αυτό έχει ως συνέπεια να κολυμπήσουμε μερικά – η μερικές φορές σε αγώνες με πολλούς αθλητές αρκετά μέτρα περισσότερα – προσπαθώντας να αποφύγουμε κάποιoς group αθλητών . Στα πλεονεκτήματα αυτής της τακτικής είναι ότι  μπορούμε να επιλέξουμε πλευρά που θα κινούμαστε και κατά συνέπεια να μην έχουμε αθλητές να μας πετούν νερά από την πλευρά που αναπνέουμε. Επίσης πολλές φορές η ευθεία δεν είναι ο πιο γρήγορος δρόμος χρονικά.

Τέλος μπορούμε να σταθούμε προς τα πίσω περιμένοντας να φύγουν οι πιο γρήγοροι κολυμβητές. Χάνουμε χρόνο όμως αποφεύγουμε να μας «χτυπήσουν» οι κολυμβητές που έρχονται από πίσω.

Οι πιο αρχάριοι αθλητές οφείλουν να ακολουθούν την δεύτερη ή Τρίτη επιλογή. Θα χάσουν χρόνο όμως έτσι εξασφαλίζουν ότι δεν θα έχουν κάποια άσχημη εμπειρία στην εκκίνηση.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, προπονητική ομάδα Smart Sport & συντακτική ομάδα TriathlonWorld & Triathlon.gr

 

FB : www.facebook.com/kotsiaris

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message