Yπολογισμός της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.

 

Αναλύοντας την προπόνηση ενός αθλητή με τον οποίο συνεργάζομαι έκανα μετατροπή στο γράφημα της καρδιακής συχνότητας από απόλυτες τιμές σε % ποσοστά. Εκεί με έκπληξη παρατήρησα ποσοστά μεγαλύτερα του 100%. Αυτό έγινε γιατί το πρόγραμμα από μόνο του υπολογίζει την καρδιακή συχνότητα (εάν κάποιος δεν την ορίσει ) ως (220- Ηλικία) το οποίο και ένας αρχάριος αθλητής γνωρίζει ότι είναι τελείως λάθος για τους περισσότερους αθλητές. Δυστυχώς η απόκλιση από την πραγματικά μέγιστη τιμή σε ορισμένους αθλητές είναι εξαιρετικά μεγάλη. Φυσικά στην βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τον τύπο υπολογισμού,  π.χ.

  • ΜΚΣ= Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα = 217 – (0.85 x Ηλικία)
  •  ΜΚΣ = 206.9 – (0.67 x Ηλικία)
  • ΜΚΣ=202 – (0.55 x Ηλικία) για άντρες & 216 – (1.09 x Ηλικία)  για γυναίκες
  • …ο κατάλογος ατελείωτος. Συνεχώς καινούργιες στατιστικές μελέτες και νέα στατιστικά μοντέλα.

Με αφορμή αυτό το συμβάν θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη υπολογισμού από εργομετρικές εξετάσεις ή τεστ στον αγωνιστικό χώρο και όχι από το πολύ λανθασμένο (220 – Ηλικία) ή άλλο οποιοδήποτε άλλο τύπο. Στο αθλητισμό έχω συναντήσει αρκετούς αθλητές που αυτά τα στατιστικά μοντέλλα αποτυγχάνουν τελείως πάνω τους. Πάρα πολλοί αθλητές αντοχής έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολύ ιδιαίτερη καρδιά!!!

Λάθος υπολογισμός στην μέγιστη καρδιακή συχνότητα και υπολογίζουμε λάθος όλες τις προπονητικές ζώνες – που έτσι και αλλιώς είναι κατά προσέγγιση εάν δεν έχουν γίνει οι σωστές εργομετρικές μετρήσεις.

Στην βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για τους υπολογισμούς. Οι προπονητές του Smart sport έχουμε καταλήξει στο δικό μας πρωτόκολλο και  τους δικούς μας τρόπους υπολογισμού  που για κάθε άθλημα είναι διαφορετικοί. Επίσης ανάλογα με το αγώνισμα που ειδικεύεται ένας αθλητής (διάρκεια και ένταση που αφορά το αγώνισμα του αθλητή) εμείς κάνουμε σχετικές προσαρμογές. Είναι σαφές ότι ένας αθλητής που ετοιμάζεται για πολύ μεγάλης διάρκειας αγώνες (π.χ. Ironman) θα δυσκολευτεί αρκετά για να μπορέσει με ένα τεστ να προσδιορίσει με ακρίβεια την τιμή της μέγιστης καρδιακής συχνότητας σε σχέση με έναν αθλητή που εξιδεικεύεται σε αγωνίσματα μικρότερης διάρκειας

Είναι απαραίτητο να γίνει καταννοητό ότι η μέτρηση της μέγιστης καρδιακής συχνότητας είναι ένα πολύ απαιτητικό τεστ και μπορεί να γίνεται μόνο εάν έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, δηλαδή υπέρηχο καρδιάς & τεστ κόπωσης καθώς και να γίνεται σε μέρες που οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν μας επιβαρύνουν επιπρόσθετα (π.χ. υψηλές θερομκρασίες περιβάλλοντος ή υψηλή θερμικρασία νερού). Επίσης πρέπει να γίνει η μέτρηση σε ημέρα που η μύες θα έχουν αποκατασταθεί από προηγούμενες προπονήσεις καθώς και να υπάρχει επίβλεψη προπονητή και παρότι θεωρηθεί υπερβολικό εμείς θα προτείναμε και την παρουσία  ιατρού.

Ο κάθε αθλητής πρέπει να μιλήσει με τον προπονητή του και να σχεδιάσουν μία μέτρηση για κάθε άθλημα λαμβάνοντας όλα τα σωστά μέτρα προφύλαξης και λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα του αθλητή.

Κείμενο :  Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική ομάδα Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

176feefc40ae9d99637ef4ab0b2053cf

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message