Τρέξιμο στην κατηφόρα.

Το τρέξιμο στην κατηφόρα αποτελεί ένα από τα σημεία που οι περισσότεροι αρχάριοι δρομείς και τριαθλητές (και οι λίγο περισσότερο προχωρημένοι) παραδέχονται ότι κάνουν λάθος καθώς δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Σε όλες τις προπονήσεις που έχουμε κάνει όλοι κάνουν την ίδια ερώτηση : “Τί πρέπει να κάνω;”

To πιο σημαντικό είναι να μην “φρενάρουμε” έντονα – αν και είναι αδύνατο να το αποφύγουμε εντελώς-  κάτι που οι περισσότεροι κάνουμε εάν δεν υπάρξει κάποιος συναθλητής μας ή προπονητής για να μας το επισημάνει. Οι περισσότεροι πατούν με το πίσω μέρος του πέλματος και με το πέλμα πολύ μπροστά από το γόνατο.

Ας δώσουμε μερικές απλές συμβουλές :

  1. Δεν πρέπει να πατάμε με το πίσω μέρος του πέλματος, κάτι που έτσι και αλλιώς είναι τελείως λάθος όταν τρέχουμε. Πατάμε με το μεσαίο ή μπροστινό μέρος του πέλματος. Μικρότερος διασκελισμός ίσως είναι ένα εύκολος τρόπος για να ρολλάρουμε σωστά στην κατηφόρα.
  2. Το πέλμα και ο αστράγαλος δεν πρέπει να είναι μπροστά από το γόνατο αλλά κάθετα “κάτω” από το γόνατο. Δηλαδή πρέπει να νιώθουμε ότι το πέλμα μας είναι κάτω από το σώμα μας και όχι μπροστά από αυτό
  3. Πρέπει να μην “σφιγγόμαστε” αλλά να είμαστε χαλαροί και αυτό αφορά όλο μας το σώμα. Οι περισσότεροι σφίγγουν το πρόσωπό τους και όλο τους το πάνω σώμα κυρίως τους ώμους και τα χέρια. Χαλαρό πρόσωπο και χαλαροί ώμοι ώστε να μπορέσουμε να τρέξουμε σωστά.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Προπονητική ομάδα Smart sport – Email :info@triathlonworld.gr)

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message