Dave Williams : Αποκλειστική Συνέντευξη.

Κείμενο & Συνέντευξη : Γιάννης Ψαρέλης.Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στους καλύτερους προπονητές Τριάθλου παρουσίαζοντας μία συνέντευξη του κ. Dave Williams, προπονητή και της ελληνίδας Τριαθλήτριας κας. Λουκίας Λίλη μέσω της οποίας έγινε και η μετάφραση της συνέντευξης.

Το βιογραφικό του κ. Williams ιδιαίτερα μοναδικό (μπορείτε να το δείτε στην αγγλική έκδοση του TriathlonWorld) και ο ίδιος έχει μία πολύ αξιόλογη πορεία τόσο ως αθλητής Τριάθλου όσο και προπονητής κολύμβησης, τρεξίματος και τριάθλου.

Ο ίδιος είναι άτομο με αρκετές ανησυχίες και ποικιλία ενδιαφερόντων και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι την παρούσα περίοδο σπουδάζει Νομική.

Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και ενθουσιασμό που μέσω της κας. Λίλη – την οποία πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως- καταφέραμε να έχουμε την συγκεκριμένη αποκλειστική συνέντευξη και πολύ περισσότερο που ο ίδιος δεν απάντησε «τυπικά» στις ερωτήσεις μας αλλά δαπάνησε αρκετό χρόνο για να μας δώσει πολλά προπονητικά ερεθίσματα.

Θα ήταν κρίμα να μην μελετήσει κάποιος την συνέντευξη και μέσω αυτής να μην πάρει τρομερά ερεθίσμτα. Μέσα από τις απαντήσεις του κρύβονται πολλά μυστικά και το απόσταγμα μίας σπουδαίας προπονητικής καριέρας.

Triathlon World : Ποια ειναι η προπονητικη σας φιλοσοφια?

Πιστευω οτι η επιτυχια προερχεται απευθειας απο τη σωστη προετοιμασια. Πιστευω στους στοχους που τειθενται, κυνηγονται και επιτυγχανονται σε προσωπικο και ομαδικο επιπεδο. Πιστευω οτι το σωματικο και συναισθηματικο στρες κανει τον αθλητη να γνωρισει τον εαυτο του με εναν τροπο που δεν θα μπορουσε να τον γνωρσει μεσα απο την προπονηση ή τους αγωνες. Πιστευω οτι οι αθλητες που ειναι εξυπνοι, μορφωμενοι και θετουν στοχους τεινουν να ειναι πιο πετυχημενοι. Πιστευω στο «μπορω», «θελω», «θα προσπαθησω» σε αντιθεση με το «δεν μπορω», «ΔΕΝ μπορω» και «δεν θα το κανω». Οι τελευταιες λεξεις ειναι συνωνυμες του «παραδινομαι», ειναι μεταδοτικες και υποβιβαζουν τις προσδοκιες/δυνατοτητες.

Πιστευω στην επιστημονικη προπονητικη προσεγγιση η οποια αναμυγνυει προπονητικο ογκο και ξεκουραση σε συνδυασμο με την εκτιμηση του τι ειναι ικανος ο αθλητης να αποδωσει. Ως γενικο κανονα, δεν θα υποβαλω τον αθλητη σε κατι που ειναι αδυνατο. Ομως θα τον προκαλεσω και θα τον ενθαρρυνω να ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ. Ουτως η αλλως, η επιτυχια συναπτεται στο να πετυχει καποιος κατι που δεν πιστευε αρχικα οτι μπορει.

 

TriathlonWorld : Ποιά είναι η εξέλιξη της προπονητικής φιλοσοφίας τα τελευταία 20 χρόνια; Μπορείτε να προβλέψετε την εξέλιξη της προπονητικής;

Θεωρω πως η προπονητικη ως επαγγελμα ειναι πολυ πιο περιπλοκη και περισσοτερο δομημενη σε επιστημονικα δεδομενα απο οτι παλιοτερα. Τωρα εχουμε περισσοτερα μεσα στη διαθεση μας που μας βοηθουν να μετρησουμε, να αξιολογησουμε και να προπονησουμε τον αθλητη για να πετυχει την απολυτη αποδοση. Επιπλεον το τριαθλο ειναι ενα σχετικα καινουριο αθλημα και προβλεπω να εχει τρομακτικη εξελιξη στο συντομο μελλον. Αναμενω λοιπον οι ανωτεροι προπονητες να αποκτησουν μεγαλυτερη βαση σχετικα με τη φυσιολογια της ασκησης αλλα και τη μηχανικη των τριων αθληματων. Οι υψηλου επιπεδου κολλεγιακες και εθνικες ομαδες θα χρειαστει να προσφερουν στους αθλητες πιο συγκεκριμενη-ειδικευμενη γνωση και καθοδηγηση απο διαφορες πηγες, ακριβως οπως κανουν και τα αλλα αθληματα ωστε να ειναι συναγωνισιμα.

 

Triathlon World : Πιστεύετε ότι ένας προπονητής είναι αρκετός στο τρίαθλο ή απαιτείται ένας ειδικός σε κάθε άθλημα?

H απαντηση ειναι και ναι και οχι. Οι περισσοτεροι αθλητες και οι μικροτεροι αθλητικοι συλλογοι δεν εχουν τις δυνατοτητες να παρεχουν περισσοτερο απο εναν προπονητη. Εκτος τουτου, οι εξειδικευμενοι προπονητες στο καθε αθλημα δεν ειναι η καλυτερη προσεγγιση για τον τριαθλο δεδομενου της διατμηματικης φυσης του αθληματος. Οι περισσοτεροι εξειδικευμενοι προπονητες δεν εχουν τη συνολικη αντιληψη στην προπονηση που απαιτειται και στα τρια μερη του τριαθλου. Ευτυχως τα ενεργειακα συστηματα που χρησιμουποιουνται (προσπαθεια, ρυθμος, ξεκουραση και αποσταση) μπορουν να μεταφερθουν σε ολη τη κλιμακα της προπονησης. Αυτο ειναι ιδιαιτερα προνομιακο εαν ο αθλητης εχει ενα ισορροπημενο προγραμμα προπονησης. Οπως ειπωθηκε προηγουμενως, αναμενω οι υψηλου επιπεδου ομαδες να χρησιμοποιησουν στοιχεια, εξειδικευμενη γνωση και προπονητες υπο την επιτηρηση και διευθυνση του head coach οπως ακριβως σε αλλα παραδοσιακα αθληματα χρησιμοποιουνται θεσεις βοηθων προπονητων.

 

TriathlonWorld :Τί εργαστηριακές εξετάσεις και τι τεστ εντός του αγωνιστικού χώρου κάνετε ώστε να παρακαολουθείτε την πρόοδο του αθλητή

Ας αρχισω με το να δηλωσω οτι οι αγωνες που οριζονται και προγραμματιζονται στην αρχη της καθε σεζον, ειναι τεστ που χρησιμοποιω για να παρακολουθησω την αποδοση του αθλητη. Ειδικα αυτοι οι αγωνες-τεστ ειναι πιο σημαντικοι οταν προγραμματιζονται με προοπτικη πολλαπλων ετων. Σχετικα με τα πιο παραδοσιακα τεστ: βρισκω ιδιαιτερα χρησιμο να συλλεγω επιστημονικα δεδομενα απο διαφορα τεστ που μετρουν μυικη δυναμη απο ποικιλες πτυχες, αντοχη και συγκεκριμες φυσιολογικες και μηχανικες παραμετρους. Για μια αποδοτικη προπονητικη περιοδο, ειναι σημαντικο η συλλογη αυτων των δεδομενων να γινεται κατα τη διαρκεια του προπονητικου κυκλου σε συγκεκριμενα χρονικα διαστηματα περιπου 6 εβδομαδων.

Τα τεστ που συνηθως κανω ειναι:

A.            Εξειδικευμενα αθλητικα μηχανικα τεστ οπως swim stroke ή gait cycle

B.            Μεγιστη Προσληψη Οξυγονου (VO2 Max)

C.            Οικονομια ασκησης (vVO2)

D.            Power Test για μετρηση Watts

E.            Tεστ μυικης ισχυος

F.            Τεστ μυικης αντοχης

 

TriathlonWorld :Ποιά είναι τα κυριότερα λάθη τα οποία κάνουν οι ερασιτέχνες αθλητές;

Καποια απο τα λαθη που κανουν πολλοι ερασιτεχνες αθλητες ειναι οτι αποτυγχανουν να:

A.            Θεσουν ΕΞΥΠΝΟΥΣ στοχους (Συγκεκριμενους, Μετρησιμους, Πραγματοποιησιμους, Ρεαλιστικος και συμφωνους με το διαθεσιμο Χρονο).

B.            Οργανωσουν την προπονηση και τους αγωνες τους στο προγραμμα τους εχοντας αυτους τους στοχους στο μυαλο τους και,

C.            Να εκτελεσουν καταλληλα το προγραμμα.

D.            Να αξιολογησουν και να αξιολογησουν ξανα την προοδο τους κατα τη διαρκεια της σεζον.

Επισης, οι ερασιτεχνες τριαθλητες τεινουν να αποφευγουν προπονησεις στο αθλημα που εχουν αδυναμια και να επικεντρωνουν την προσοχη τους περισσοτερο στο αθλημα που ειναι δυνατοτεροι.

 

TriathlonWorld : Μπορείτε να δώσετε στους αναγνώστες μας –οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ερασιτέχνες- μερικές συμβουλές για γρήγορη βελτίωση?

Συχνα ειμαι σκεπτικος (εχω αμφιβολιες) οταν βλεπω αθλητες να προοδευουν πολυ γρηγορα διοτι συχνα θα οδηγηθουν σε τραυματισμους ή απογοητευσεις. Το κλειδι της επιτυχιας ειναι μια διαδικασια που αποτελειται απο τρια μερη: 1) Θεσε ρεαλιστικους, δυσκολους αλλα εφικτους στοχους. 2) Οργανωσε το προγραμμα σου και ετοιμασου να δουλεψεις οσο απαιτειται και οσο σου εχει υποδειχθει. 3) Απολαυσε τη διαδρομη. Οι επιτυχημενοι αθλητες αγαπουν αυτο που κανουν.

 

 

TriathlonWorld : Τί δοκιμασίες προτείνετε στους τριαθλητές ώστε να μετρήσουν την πρόοδό τους?

Ο καθε αθλητης εχει τη δυνατοτητα να προοδευσει. Η συχνοτητα εξελιξης εξαρταται απο την προετοιμασια και την καταλληλη μειξη μηχανικων, φυσιολογικων και ψυχολογικων παραμετρων. Ο καθε αθλητης θα πρεπει να ολοκληρωσει ενα ειδος ΔΑΕΑ αναλυσης (SWOT Analysis) οπου αναλυονται οι Δυναμεις, οι Αδυναμιες, οι Ευκαιριες και οι Απειλες για την απολυτη επιτυχια και αποδοση τους. Αυτη η αναλυση πρεπει να χρησιμοποιηθει σε συνδυασμο με τα τεστ που αναφερθηκαν προηγουμενως για να προσφερουν στον αθλητη τη μεγαλυτερη δυνατη ευκαρια για επιτυχια.

 

TriathlonWorld : Τί όργανα θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα ώστε να μετρηθεί η ένταση της προπόνησης κατά τη διάρκεια της προπόνησης;

Ρολογια, παλμογραφοι, GPS, ποδηλατικα computer και τα σχετικα, ειναι ολα πολυ καλα εργαλεια που μπορουν να χρησιμοποιησουν οι αθλητες για να παρακολουθησουν την εξελιξη της αποδοσης τους. Πολλοι αθλητες στις ΗΠΑ εχουν ολα τα καινουρια gadgets που βγαινουν στην αγορα. Η πραγματικοτητα ομως ειναι οτι οι αθλητες αποσπωνται απο αυτες τις συσκευες δινοντας τους περισσοτερη σημασια απο οσο θα επρεπε. Για να ειναι πετυχημενοι, οι αθλητες πρεπει να μαθουν τον εσωτερικο τους κοσμο και να καταλαβαινουν αυτο που το σωμα και το μυαλο τους υποδεικνυει. Ως αποτελεσμα τουτου, κατα τη διαρκεια της προπονησης, σπανια θα επιτρψω σε εναν αθλητη να εχει προσβαση σε καποιο απο ολα αυτα τα εργλεια, συμπεριλαμβανομενου και του ρολογιου! Η ιδεα ειναι οτι ο αθλητης χρειαζεται να μαθει να δινει σημασια και να διαβαζει το εσωτερικο του ρολοι. Ως προπονητης, θα δωσω αρχικα τις απαραιτητες συμβουλες-πληροφοριες στην αρχη της διαδικασιας μεχρι ο αθλητης να αρχισει να διαβαζει και να εμπιστευεται τον εσωτερικο αθλητη μεσα του. Αυτο ειναι ενα σημαντικο σημειο στην πορεια και αναπτυξη του αθλητη και χρειαζεται χρονο για να ανπτυχθει. Οταν αναπτυχθει, ο αθλητης θα ειναι ικανος να παρακολουθησει την εξελιξη του σε σχεδιαγραμμα οπου ο χρονος, οι παλμοι, η ισχυς και η πρωσοπικη εκτιμηση του σωματικου στρες θα κινουνται γραμμικα (θα ειναι σε αναλογια) σε σχεση με το πραγματικο σωματικο στρες (για παραδειγμα, εαν αθλειται σε 60% του καριακου του μεγιστου, θα πρεπει να ειναι σε αναλογια με το 60% της προσπαθειας και του ρυθμου του).

 

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message