Αλλαγή προπονητή

Ολες οι σχέσεις στην ζωή – προσωπικές, φιλικές, κοινωνικές, επαγγελματικές- μακροπρόθεσμα για να αντέξουν βασίζονται στα εξής βασικά στοιχεία:

 • Ειλικρίνεια
 • Αμοιβαίος Σεβασμός
 • Εμπιστοσύνη
 • Επιθυμία για δέσμευση/ Πιστότητα

Εάν ένα από τα παραπάνω σταματήσει να υπάρχει τότε η σχέση δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί και εάν συνεχίζεται τότε δέχεται δυνατούς και συνεχόμενους κλυδωνισμούς και έντονες αμφισβητήσεις από την μία ή και τις δύο πλευρές.

Οι παραπάνω λόγοι είναι τα βασικά θεμέλια πάνω στην οποία χτίζεται μία προπονητική συνεργασία.

Ας δούμε όμως μερικά συχνά αίτια εξαιτίας των οποίων μία προπονητική συνεργασία διακόπτεται :

 1. Διαφορετική κουλτούρα και αξίες γενικότερα στην ζωή.Εχουμε γράψει ξεχωριστό άρθρο για την σημασία της Υπαρξιακής Νοημοσύνης ως βασικό κριτήριο επιλογής προπονητή. Τα ετερώνυμα έλκονται δεν ισχύει εδώ και μάλλον θα λέγαμε ότι ισχύ ο κανόνας της «εγγύτητας» αξιών, κουλτούρας, αισθητικής, μόρφωσης κ.λπ.
 2. Διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες προσωπικότητες.
 3. Πολύ συχνοί τραυματισμοί (όπου συνήθως ο ένας κατηγορεί τον άλλο)
 4. Διαφωνίες σχετικά με την προπονητική προσέγγιση, τους προπονητικούς στόχους, τα προπονητικά φορτία κ.λπ.
 5. Πολλοί «σύμβουλοι» δίπλα από τον αθλητή (γονείς, φίλοι, άλλι προπονητές κ.λπ.)
 6. Αθλητικό «κάψιμο».
 7. Προπονητικό κάψιμο. Ο προπονητής βιώνει το «κάψιμο» με παρόμοιο τρόπο με τον αθλητή
 8. Αλλαγή κατοικίας είτε του αθλητή είτε του προπονητή
 9. Μικροπαρεξηγήσεις.
 10. Ελλειψη ή κακή επικοινωνία μεταξύ αθλητή και προπονητή

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όπως σε οποιοδήποτε χωρισμό στην ζωή η διαδικασία λύσης συνεργασίας αθλητή και προπονητή δεν είναι ευχάριστη αλλά αντίθετα είναι ψυχοφθόρα και για τις δύο πλευρές.

Ομως ωριμότητα στην ζωή είναι να μπορούμε να μη δραματοποιούμε τις καταστάσεις και να λαβάνουμε αποστασιωποιημένοι κάποιες αποφάσεις και να ενεργούμε λογικά μέσα σε αυτές τις συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις.

Συνήθως ο αθλητής επιθυμεί να βρει μία άλλη προπονητική υποστήριξη αλλά υπάρχουν και λίγοι «ώριμοι» προπονητές που προτείνουν κάτι τέτοιο καθώς έχουν δει κάποιο σημαντικό πρόβλημα (π.χ. διαφορετική κουλτούρα/ αξίες κ.λπ.).

Στα κράτη όπου υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και πραγματική ανάπτυξη του αθλητισμού οι προπονητές υποχρεώνονται να συνργαστούν για την ομαλή μετάβαση του αθλητή από τον ένα προπονητή στον άλλο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα κάποια στιγμή.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message