Ασκήσεις Κολύμβησης : Catch-up

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr

 

Εισαγωγή
Το Catch-up θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο «βασιλιάς» των ασκήσεων της ελεύθερης κολύμβησης (crawl). Είναι η πλέον συνηθισμένη άσκηση σε όλα τα προγράμματα κολύμβησης των αθλητών (κολυμβητών και τριαθλητών)  όλων των επιπέδων.

 

Η εκτέλεση της άσκησης

Με τα δύο χέρια σε έκταση ο αθλητής κάνει μία «περιστροφή»  με το δεξί χέρι. Ετσι το δεξία χέρι έρχεται πάλι στηναρχική του θέση (& «φθάνει» το αριστερό, και γι’ αυτό έχει αυτή η άσκηση αυτή την ονομασία)

Αφού ολοκληρώσει την κίνηση με το δεξία κάνει την πλήρη περιστροφή με το αριστερό. Ετσι συνεχίζει για να ολοκληρώσει 25/ 50 μέτρα κάνοντας εναλλάξ χεριές με το δεξί και το αριστερό χέρι

Η άσκηση μπορεί να γίνει με διάφορες παραλλαγές :

  • Αναφορικά με το χτύπημα στα πόδια ή ακόμα και χωρίς να χτυπάει ο αθλητής τα πόδια αλλά με pull buoy
  • Την συχνότητα αναπνοής, π.χ. να αναπνέι σε κάθε χεριά ή κάθε 2-3-4 χεριές
  • Την χρονική έναρξη της χεριάς (π.χ. να γίνει στα ¾)
  • Την χρήση άλλων βοηθημάτων κολύμβησης όπως σανίδα, κεντρικό αναπνευστήρα κ.λπ.
  • Την εναλλαγή των χεριών. Μία χεριά με το δεξί και μία με το αριστερό ή δύο με το δεξί και δύο με το αριστερό.
  • Τον τρόπο που είναι τα χέρια σε έκταση εμπρός, δηλαδή με τα δύο το ένα πάνω στο άλλο  (μόλις ολοκληρώνεται ένας κύκλος το χέρι που τελειώνει την περιστροφή ακουμπάει πάνω σε αυτό που ήταν σε έκταση) ή τα δύο χέρια στο ύψος των ώμων και σε μία απόσταση μεταξύ τους.

 

Εκτελώντας την άσκηση μπορούμε να εστιάσουμε σε διάφορες παραμέτρους μεταξύ άλλων και στα παρακάτω :

  • Ψηλά αγκώνας όταν ξεκινάμε το «σπρώξιμο του νερού προς τα πίσω».
  • Να έχουμε καλή/ επαρκή  έκταση του χεριού εμπρός και χωρίς να περνάει τον άξονα συμμετρίας τους σώματος

 

Ομως πέρα από τα παραπάνω  εκτελώντας την συγκεκριμένη άσκηση ο αθλητής μπορεί να εστιάσει σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη φάση της χεριάς του.

Οπως αναφέραμε η άσκηση μπορεί να γίνει με την χρήση διαφόρων κολυμβητικών βοηθημάτων.

Η Ασκηση με σανίδα

Οι αρχάριοι μπορούν να εκτελέσουν την άσκηση με την χρήση σανίδας. Συνήθως οι αρχάριοι κολυμβητές αφού μάθουν να χρησιμοποιούν την σανίδα- και να χρησιμοποιούν σωστά τα πόδια τους για να προωθηθούν στο νερό- μπορούν να κάνουν την συγκεκριμένη άσκηση κρατώντας την σανίδα με τα δυό τους χέρια και κάνοντας εναλλάξ χεριές με το δεξί και αριστερό τους χέρι. Κάθε φορά που τελειώνουν μία χεριά πιάνουν ξανά την σανίδα

Η Ασκηση με Snorkel

H Ασκηση μπορεί να γίνει με την χρήση κεντρικού αναπνευστήρα (snorkel) ώστε να μην χρειάζεται ο αθλητής να διασπάει  την συγκέντρωση του από τους βασικούς στόχους της άσκησης για να αναπνέει.

 

Η Ασκηση με κομμένα πέδιλα

Αθλητές που δεν έχουν καλά γυμνασμένα πόδια μέσα στο νερό (άσχετα εάν είναι πολύ γυμνασμένα λόγω τρεξίματος, ποδηλασίας, με βάρη κ.λπ.) μπορούν να χρησιμοποιήσουν κομμένα πέδιλα ώστε να μπορέσουν να κάνουν πιο εύκολα την άσκηση.

 

Η άσκηση με συνδυασμό βοηθημάτων

Η άσκηση μπορεί να γίνει με

  • Πέδιλα και σανίδα για αρχάριους αθλητές
  • Πέδιλα και κεντρικό αναπνευστήρα ώστε να μπορέσει ο πιο πρχωρημένος αθλητής να κάνει πιο αποτελεσματικά την άσκηση και για περισσότερη διάρκεια.

 

Οι πιο προχωρημένοι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιούτην την συγκεκριμένη άσκηση τόσο ως μέρος της προθέρμανσης τους όσοκαι να βελτιώσουμε ορισμένα στοιχεία της χεριάς τους.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος χρονόμετρο ή να δει κάποιο να κολυμπάει για να καταλάβει το κολυμβητικό του επίπεδο. Αρκεί να δει κάποιον να εκτελεί κάποιον αυτή την άσκηση και μπορεί να καταλάβει σχεδόν τα πάντα.

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message