Αποτελέσματα μίνι έρευνας γύρω από τους Έλληνες Τριαθλητές:
Τί είναι το τρίαθλο; Το Τρίαθλο περιλαμβάνει τα αθλήματα της κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος σε συνεχόμενη ροή, συνήθως με αυτή τη σειρά. Ενδιάμεσα υπάρχουν δύο ζώνες αλλαγών, ο χρόνος ολοκλήρωσης των οποίων προσμετρείται στο γενικό χρόνο και αποτελεί επίσης παράγοντα που επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.
Αντικείμενο Ερευνας για το Ελληνικό Τρίαθλο.
Ηλικία, Μορφωτικό Επίπεδο, Ωρες προπόνησης, Αγαπημένες αθλητικές εγκαταστάσεις, Διαθέσιμος Αθλητικός Εξοπλισμός, Κριτήρια επιλογής αθλητικού εξοπλισμού, κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, αγαπημένη αγωνιστική απόσταση, πεποιθήσεις για το ρόλο της άσκησης/ προπόνησης στην ζωή τους κ.τ.λ.
Αθήνα, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
Τρίαθλο
Ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα στο Δυτικό κόσμο τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες είναι το τρίαθλο (κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο) που από το 2000 (Ολυμπιακοί Αγώνες, Σίδνεϋ) είναι πλέον επίσημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το τρίαθλο αναπτύσσεται πλέον ταχύτητα και στην χώρα μας με νέους αθλητές όλων των ηλικιών να ασχολούνται με αυτό συστηματικά.
Οι βασικοί λόγοι της ανάπτυξής του είναι ότι προσφέρει πολλά οφέλη (σωματικά και ψυχικά) στους αθλούμενους :
- Η κολύμβηση, ποδηλασία και το τρέξιμο είναι πιο δημοφιλείς αερόβιες μορφές άσκησης σε όλο τον κόσμο. Σε επίπεδο αερόβιας άσκησης θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο άθλημα.
- Προσφέρει ολοκληρωμένη μυϊκή εκγύμναση.
- Έχει πολύ μικρά ποσοστά τραυματισμών
- Βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη μείωση του σωματικού λίπους.
- Μειώνει το οξειδωτικό στρες, αυξάνει την καθημερινή ενέργεια και την παραγωγικότητα και πάνω από όλα αυξάνει την αυτοπεποίθηση σε όλους τους τομείς της ζωής μας. («Αφού μπορώ να κάνω κάτι τόσο δύσκολο, μπορώ να κάνω οτιδήποτε»)
Η εντυπωσιακή ανάπτυξη δημιούργησε αρκετά ερωτήματα στα οποία προσπαθούμε να απαντήσουμε:
- Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν συστηματικά τρίαθλο στη χώρα μας; Ποια είναι η ηλικία τους και το μορφωτικό τους επίπεδο;
- Τι αθλητικό εξοπλισμό διαθέτουν και τι συμπληρώματα διατροφής καταναλώνουν; Με ποια κριτήρια επιλέγουν και αγοράζουν τον αθλητικό τους εξοπλισμό, π.χ το ποδήλατο και τα παπούτσια τρεξίματος τους;
- Πόσες μέρες και ώρες ανά εβδομάδα προπονούνται; Τι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν συστηματικά στην προετοιμασία τους;
- Ποιες είναι οι πεποιθήσεις τους αναφορικά με τα οφέλη της άσκησης και της προπόνησης στην υγεία τους;
Επιχειρήσαμε να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναλύοντας ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια που ξεκινήσαμε να στέλνουμε στην ομάδα μας από το ξεκίνημα το lockdown τον Μάρτιο. Η μίνι έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 40 άτομα. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Hλικία.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά υπάρχει μία συνεχή μείωση των ηλικιακών κατηγοριών 18-24 και 25-30 αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε αγώνες τριάθλου και ιδιαίτερα Ironman και ταυτόχρονη αύξηση των υπολοίπων ηλικιακών κατηγοριών.
Στην ομάδα Athens Triathlon Team το εύρος της ηλικίας των αθλητών είναι από 20+ μέχρι και 67 ετών.
Μόρφωση
Ένα χαρακτηριστικό του Τρίαθλου, γνωστό και από έρευνες στο εξωτερικό, είναι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των αθλητών και αθλητριών του. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη δική μας έρευνα
Από τα μέλη της Athens Triathlon Team το 65% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών και το υπόλοιπο 35% κάτοχοι ακαδημαϊκού τίτλου (πρώτο πτυχίο) από ΑΕΙ.
Αθλητικός Εξοπλισμός
Υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός που διαθέτουν όλοι οι τριαθλητές δηλαδή γυαλάκια κολύμβησης, μαγιό κολύμβησης, κράνος, παπούτσια τρεξίματος κ.λπ. καθώς και αυτό που πλέον θεωρείται δεδομένος δηλαδή ποδηλατικά παπούτσια, αθλητικά γυαλιά, ποδηλατικά ρούχα κ.λπ.
Πέρα από τα παραπάνω προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε και τα ποσοστά κατοχής σε είδη αθλητικού εξοπλισμού με πιο εξεζητημένα είδη, τα περισσότερα από τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά περισσότερο τους τριαθλητές.
To εύρος του εξοπλισμού των τριαθλητών είναι αρκετά μεγάλο και αυτό αποδεικνύεται/ επιβεβαιώνεται από τα παρακάτω ποσοστά:
- Το 95 % διαθέτει gps ρολόι
- To 95 % διαθέτει wetsuit
- Το 90 % διαθέτει παλμογράφο
- Το 90 % διαθέτει turbo trainer
- To 75 % διαθέτει ποδήλατο δρόμου
- Το 50 % διαθέτει ποδήλατο χρονομέτρου
- Το 20 % διαθέτει ποδήλατο ορεινής ποδηλασίας
Ως βασικές πηγές επιρροής στην επιλογή του αθλητικού τους εξοπλισμού οι τριαθλητές ανέφεραν τις παρακάτω :
- Γνώμη Προπονητή : 86,67%
- Γνώμη Συναθλητών: 66,67%
- Φήμη Κατασκευαστών : 60%
- Άρθρα σε ιστοσελίδες και περιοδικά : 40%
- Γνώμες αθλητών σε forum : 40%
- Χρήση από elite αθλητές : 40%
Αγορά Ποδηλάτου
Το 53,33 % συμφωνεί ή συμφωνεί απόλυτα ότι ένας αρχάριος στο τρίαθλο είναι καλύτερα να αγοράζει ποδήλατο δρόμου και όχι τριάθλου ενώ το 46,67% δεν εκφράζει γνώμη σε αυτό (ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί).
Ως βασικό κριτήριο αγοράς του ποδηλάτου δεν είναι η τιμή ή η φήμη του κατασκευαστή αλλά η γεωμετρία του σκελετού (40%) και δεύτερο κριτήριο έρχεται η σχέση ποιότητας προς τιμή (26,67%).
Αγορά παπουτσιού τρεξίματος
Είναι εντυπωσιακό ότι οι τριαθλητές ότι ως κριτήρια αγοράς παπουτσιών τρεξίματος δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την τιμή, το βάρος, την αισθητική, τη φήμη του κατασκευαστή, ή τη διόρθωση του πρηνισμού. Τους ενδιαφέρει σχεδόν αποκλειστικά η αποτελεσματικότητα της απορρόφησης των κραδασμών (80%, σε ερώτηση με δικαίωμα μίας επιλογής)
Συμπληρώματα Διατροφής
Τα gel υδατανθράκων και οι ταμπλέτες ηλεκτρολυτών είναι τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής. Η λίστα των συμπληρωμάτων διατροφής που καταναλώνονται είναι
- Gel υδατανθράκων – 80%
- Ταμπλέτες ηλεκτρολυτών – 75%
- Αθλητικό- Ισοτονικό Ποτό – 60%
- Ενεργειακή μπάρα – 40%
- Πολυβιταμίνη – 30%
- Μπάρα Πρωτεΐνης – 25%
- Συμπληρώματα Σιδήρου – 25%
- Σκόνη Πρωτεΐνης – 15%
Εμπειρία στο τρίαθλο
Η ομάδα είναι μίγμα έμπειρων και νέων τριαθλητών. Το 50% αχολείται με το Τρίαθλο 1-3 χρόνια, το 35% 4-6 χρόνια και μόλις ένα 15% περισσότερα από 7 έτη.
Προπονητικές Συνήθειες – Ημέρες και ώρες προπόνησης ανά εβδομάδα
Το μεγαλύτερο ποσοσοτό (%) προπονούνται 6 ημέρες την εβδομάδα και έχουν ένα ρεπό. Καθώς η προπονητική φιλοσοφία είναι στην ποιότητα της προπόνησης οι ώρες προπόνησης δεν είναι ιδιαιτέρα υψηλές.
Οι «καθαρές» ώρες αερόβιας προπόνησης είναι για το 68,42 % στις 6-10 ώρες. Φυσικά υπάρχει και ένα ποσοστό αθλητών που δαπανούν περισσότερες ώρες στην προπόνηση. Πιο συγκεκριμένα ένα 21,05 % που προπονείται 11-15ώρες ανά εβδομάδα και ένα ποσοστό 10,53% που αφιερώνει 16-20 ώρες στην προπόνησή του.
Προπονητικές εγκαταστάσεις
Που προπονούνται συστηματικά οι αθλητές της ομάδας (δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων):
- 85 % τρέχουν σε δημόσιο δρόμο
- 80 % κολυμπούν σε θάλασσα
- 75 % κολυμπούν σε πισίνα 50 μέτρων
- 75 % τρέχουν σε γήπεδο στίβου
- 75 % ποδηλατούν σε δημόσιο δρόμο
- 75 % προπονούνται στο ποδηλατικό σκέλος με τη χρήση turbo trainer
- 45 % κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης σε γυμναστήριο
Σε άλλη ερώτηση το 66,66% απάντησε ότι θεωρεί ότι η αδυναμίας πρόσβασης σε γήπεδο στίβου δημιουργεί πρόβλημα στην δρομική τους προετοιμασία.
Αγαπημένη απόσταση
Το 45 % έχει ως αγαπημένη απόσταση την απόσταση sprint (κολύμβηση 750 μέτρα, ποδηλασία 20χλμ και τρέξιμο 5χλμ)
Η ολυμπιακή/ κλασσική απόσταση (κολύμβηση 1500 μέτρα, ποδηλασία 40χλμ και τρέξιμο 5χλμ)καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των αθλητών της ομάδας με ποσοστό 35 % να την επιλέγουν.
Στην Τρίτη θέση είναι η απόσταση του 70.3 με ποσοστό 15 % να την επιλέγουν.
Πεποιθήσεις
- Σε ποσοστό 100% απάντησαν ότι : «Είναι εφικτό για ανθρώπους να βελτιώσουν την φυσική τους κατάστασης καθώς μεγαλώνουν».
- Σε ποσοστό 87,5% πιστεύουν ότι κάποιος που αθλείται συστηματικά θα αυξήσει την διάρκεια ζωής του κατά 2 χρόνια.
- Σε ποσοστό 62,5 % πιστεύουν ότι η επίδρασή της γήρανσης είναι μικρότερη στην απόδοση στην κολύμβηση σε σχέση με την απόδοση στην ποδηλασία ή το τρέξιμο.
Athens Triathlon Team
Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Γιάννης Ψαρέλης
Κινητό : 6937170260
Email : smartsportcoach@hotmail.com