«Το πιο γρήγορο» αργό 10άρι της Αθήνας!

Το 10άρι του ΣΔΥΑ είναι ομολογουμένως το πιο γρήγορο 10άρι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και πολύ σωστά οι διοργανωτές για πρώτη φορά εστίασαν σε αυτό το στοιχεία για να επικοινωνήσουν την διαφοροποίηση αυτού του ιστορικού αγώνα.

Τι θα μπορούσε να χαλάσει αυτή την συνταγή με δεδομένο ότι έχουμε μία επίπεδη διαδρομή ; Μόνο ακραία καιρικά φαινόμενα και δυστυχώς αυτό έγινε.

6-7bft με ανέμους από νότιες διευθύνσεις ανάγκσαν τους δρομείς να κάνουν PW (Personal Worst) στα πρώτα 5 χιλιόμετρα και στην επιστροφή ισχυρή βροχόπτωση που ύστερα έγινε χαλαζόπτωση να μειώνει σημαντικά το οποιοδήποτε πλεονέκτημα του ευννοικού αέρα.

Νικητής στους άντρες ήταν ο δημοσιογράφος από την εφημερίδα τα ΝΕΑ ο Γιάννης Παπαδόπουλος με 34:01 ενώ στις γυναίκες επικράτησε η γυμνάστρια και πρωταθλήτρια μεγάλων αποστάσεων Πόπη Αστροπεκάκη με 38:39.

Με δεδομένο τις δύσκολες συνθήκες δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική στους διοργανωτές που έκαναν ότι καλύτερο ήταν δυνατό με βασικό στοιχείο την ασφάλεια των αθλητών. Στα πολύ θετικά του αγώνα η εξαιρετική χρονομέτρηση και το σύστημα ενημέρωσης/ tracking στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω εμαιλ. Επίσης στα πολύ θετικά η χρησιμοποίηση του κλειστού προπονητηρίου για τις ανάγκες του αγώνα

Ομως πρέπει να υπάρξει προβληματισμός αναφορικά με την μορφή του αγώνα.

Ο αγώνας έχει μεγαλώσει όσον αφορά τον αριθμό αθλητών και με δεδομένο ότι χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει είναι σίγουρο ότι χρειάζεται να αλλάξει την μορφή με την οποία διεξάγεται.

Οσον αφορά την συνεχή αύξηση του αριθμού των αθλητών και την ανάγκη προσαρμογής του σχεδιασμού του αγώνα υπάρχουν 2 λύσεις:

  • Ή θα πρέπει να γίνουν εκκινήσεις κατά κύματα  (κατηγορία αθλητών/ -τριών που διεκδικούν την γενική κατάταξη και αθλητών/ τριών κάτω από 40 λεπτά και ύστερα ηλικιακές κατηγορίες κάθε 2-3 λεπτά)
  • Ή θα πρέπει να πρέπει να υπάρξει άλλος σχεδιασμός με μία μεγάλη ευθεία για αποσυμφόρηση στα πρώτα 1000 μέτρα.

Και στις δύο περιπτώσεις ίσως θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί το να χρησιμοποιηθεί η παραλιακή (Λ.Ποσειδώνος) μέχρι την αναστροφή και η Διαδόχου Παύλου από την αναστροφή και μετά.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message