Richard Allen : Αποκλειστική Συνέντευξη.

Κείμενο & Συνέντευξη : Γιάννης Ψαρέλης. Ενα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου τριάθλου ο Βρετανός Richard Allen σε αποκλειστική συνέντευξη στο TriathlonWorld. O Richard είχε εξαιρετική καριέρα από το 1994 έως και το 2006 οπότε λόγω τραυματισμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Εξαιτίας του θάνατου από καρκίνου αθλήτριας αποφάσισε να επανέλθει στην ενεργό δράση και να βοηθήσει να συγκεντρωθούν χρήματα καθώς και να μεγαλώσει η ενημέρωση σε θέματα από καρκίνο. Πλέον ειδικεύεται στο 70.3 και τα αποτελέσματά του εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά.

O Richard εκτός από αθλητής είναι και εξαιρετικός προπονητής. Μάλιστα κάθε χρόνο διοργανώνει camp προετοιμασίας στην Ελλάδα κάθε Μάιο στα Σύβοτα της Δυτικής Ελλάδας.  Στην συνέντευξη θα έχουμε όλες τις λέπτομέρειες και τα κόστη συμμετοχής για όλους τους έλληνες.

Για να προπονηθείτε με τον Richard η να συμμετέχετε στα προπονητικά του camp επισκεφθείτε την σελίδα του

http://www.richardallenfitness.com/

allen

Αποκλειστική Συνέντευξη : Γιάννης Ψαρέλης

Triathlon WorldΣτο παρελθόν ήσασταν ένας επαγγελματίας αθλητής διεθνούς επιπέδου και τώρα είστε προπονητής. Τί είδους προπονητικές υπηρεσίες προσφέρετε; Πώς μπορεί ένα έλληνας τριαθλητής να επικοινωνήσει μαζί σας;

Richard Allen: Εξακολουθώ να είμαι επαγγελματίας αθλητής υψηλού επιπέδου και τώρα πλέον εξειδικεύομαι στο 70.3 έχοντας κατακτήσει 2 θέσεις στο βάθρο μέσα στο 2011. Η προπονητική πάει χέρι – χέρι με την αθλητική μου ιδιότητα. Διοργανώνω κάθε χρόνο τρία προπονητικά camp: ένα στην Ελλάδα, ένα στο Abu Dhabi και ένα στις ΗΠΑ. Προσφέρω και προπονητικές υπηρεσίες μέσω ίντερνετ και οι έλληνες τριαθλητές μπορούν να πληροφορηθούν περισσότερα σχετικά μέσω της ιστοσελίδας μουwww.richardallenfitness.com, όπου αναγράφονται και τα στοιχεία επικοινωνίας μου.

 

Triathlon WorldΤα προηγούμενα χρόνια διοργανώνατε ένα camp προετοιμασίας στα Σύβοτα στην Δυτική Ελλάδα. Πώς μπορεί ένα Ελληνας αθλητής να συμμετέχει σε αυτό;

Richard AllenTo προπονητικό camp στα Σύβοτα διοργανώνεται στις αρχές Μαίου. Είναι το τέλειο προπονητικό camp πριν την αρχή της αγωνιστικής περιόδου και σε αυτό γίνονται πολλές προπονήσεις σε ανοιχτό νερό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων και στις αλλαγές. Για τους αθλητές είναι η ιδανική ευκαιρία να προπονηθούν κάτω από τις οδηγίες ενός επαγγελματία προπονητή και να συνεργαστούν με εξαιρετικούς προπονητές και φυσιοθεραπευτές. Αναφορικά με το κόστος να τονίσουμε ότι είναι στις 335 λίρες Αγγλίας (περίπου 398 ευρώ) για την προπόνηση και 299 λίρες Αγγλίας (356 ευρώ) για τη διαμονής και το φαγητό. Ο αγώνας που γίνεται την τελευταία μέρα του camp είναι ανοιχτός μόνο σε αυτούς που συμμετέχουν σε αυτό. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστείαυτό διότι  η ασφάλεια δεν θα κάλυπτε έναν ανοιχτό αγώνα. Οποιοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου διαμέσου της ιστοσελίδας www.richardallenfitness.com

 

Triathlon WorldΠοιά είναι η προπονητική σας φιλοσοφία; Ποιό είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκημα ως προπονητής;

Richard Allen: H προπόνηση που δίνω στους αθλητές μου είναι η προπόνηση που κάνω ο ίδιος σε καθημερινή βάση. Εχω πειραματιστεί με τον εαυτό μου από το 1994 και γνωρίζω τι δουλεύει και τι όχι. Η αθλητική απόδοση εξαρτάται από την συνέπεια και την σωστή ισορροπία μεταξύ ξεκούρασης και προπόνησης. Η επικοινωνία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην σχέση ενός αθλητή με ένα προπονητή.

 

Triathlon World: Πώς έχει μεταβληθεί η προπονητική φιλοσοφία και προσέγγιση στο τρίαθλο τα 20 τελευταία χρόνια; Τί άλλο να περιμένουμε σχετικά με τις μεθόδους προπόνησης που χρησιμοποιούν οι τριαθλητές;

Richard Allen: Η προπόνηση έχει γίνει πιο επιστημονική. Χρησιμοποιούμε μετρητές ισχύος και τεστ γαλακτικού οξέος ώστε να μετρήσουμε την ένταση της προπόνησης και την απόδοση ενός αθλητή. Η αθλητική ψυχολογία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο τόσο στην προπονητική όσο και τους αγώνες. Πριν 20 χρόνια το άθλημα ήταν ακόμα καινούργιο και οι αθλητές έκαναν σκληρή προπόνηση μέχρι να καταρρεύσουν. Δεν ήξεραν κάτι διαφορετικό από αυτό. Εχουμε μάθει αρκετά τα τελευταία χρόνια και δεν επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

 

Triathlon World: Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη τα οποία επαναλαμβάνουν οι ερασιτέχνες (age group) αθλητές και τα οποία ποτέ δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν;

Richard AllenΠολλοί ερασιτέχνες τριαθλητές κάνουν όλη την προπόνησή τους σε πολύ υψηλή ένταση χωρίς να εξισορροπούν την εύκολη προπόνηση με την πιο σκληρή Interval προπόνηση. Επίσης θέλουν να κάνουν όλο και περισσότερη προπόνηση ενώ θα έπρεπε να δίνουν έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.

 

 

Triathlon World: Μπορείτε να δώσετε στους αναγνώστες μας μερικές συμβουλές για γρήγορη βελτίωση;

Richard AllenΝα έχουν συνέπεια στην προπόνησή τους. Να έχουν προπονητική υποστήριξη στην κολύμβηση για να λαμβάνουν ανάλυση των τεχνικών τους λαθών. Να μάθουν ορισμένες βασικές τεχνικές αθλητικής ψυχολογίας. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να έρθουν στο προπονητικό μας camp. Σε μόλις μία εβδομάδα θα μάθουν πάρα πολλά.

 

Triathlon World: Ποιές αθλητικές δοκιμασίες προτείνετε στους τριαθλητές για να μετρούν την προοδό τους:

Richard AllenΓια τους αρχάριους, οι βασικές ατομικές χρονομετρήσεις είναι εξαιρετικές δοκιμασίες και αρκούν ως τεστ ώστε να μετρούν την πρόοδό τους. Οι πιο προχωρημένοι αθλητές καλό θα ήταν να μετρούν το γαλακτικό οξύ, τη μέγιστη πρόσληψη και την ισχύ για να έχουν πλήρη εικόνα.

 

Triathlon WorldΤί όργανα θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα για την μέτρηση της έντασης της προπόνησης;

Richard AllenΑπλά έναν παλμογράφο. Οι μετρητές ισχύος για την ποδηλασία είναι εξαιρετικό βοήθημα αλλά κοστίζουν πολύ.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message