Μια μεγάλη «στροφή» στην καριέρα της επιχειρεί η Κική Λιόση.

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή (www.kathimerini.gr) : Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου

Τα έχει πάρει σχεδόν όλα η Κική (Κυριακή) Λιόση ως αθλήτρια του πόλο. Οδεύει προς τα 34 της χρόνια (έχει γεννηθεί στις 30 Οκτωβρίου 1979), αλλά δεν λέει να ησυχάσει. Μπορεί να έχει δηλώσει ότι το κεφάλαιο «εθνική ομάδα» έκλεισε στο αθλητικό της βιβλίο, ότι το καλοκαίρι, με τη λήξη του εφετινού πρωταθλήματος της Α1 θα κλείσει γενικά, το κεφάλαιο πόλο, αλλά εκείνη ονειρεύεται, το 2016, στη Βραζιλία, να πάρει μέρος για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς; Μέσω του… τριάθλου. Εχει αρχίσει, μάλιστα, προετοιμασία υπό τις οδηγίες του παλαιού πρωταθλητή, Γιάννη Ψαρέλη.

Μεγάλο της πλεονέκτημα θεωρείται η κολυμβητική υποδομή της. Ηταν, άλλωστε, πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 100μ. ελευθέρως. Κολυμπούσε από το 1984 έως το 2000. Το 1999 άρχισε και την υδατοσφαίριση.

«Φέτος τελειώνω με το πόλο. Νομίζω ότι δεν έχω να δώσω κάτι άλλο ως παίκτρια. Θέλω ν’ ασχοληθώ με την προπονητική. Είμαι επί πτυχίω στη Φυσική Αγωγή του Πανεπιστημίου. Ελπίζω η νέα μου σταδιοδρομία να είναι εξίσου επιτυχής, όπως η αγωνιστική. Πιστεύω ότι εκεί έχω πλέον να προσφέρω περισσότερα στο πόλο», λέει.

Από τον αγωνιστικό αθλητισμό, όμως, δεν θέλει να φύγει.

«Μια μέρα πέρσι το καλοκαίρι παίζαμε μπάσκετ με τον προπονητή μας στη Βουλιαγμένη, τον Κώστα Δήμου. Μου λέει, «θα σου πήγαινε το τρίαθλο». Το σκέφθηκα και το αποφάσισα. Είμαι άνθρωπος που δεν μπορεί να καθήσει. Αρχισα δειλά δειλά τον Σεπτέμβριο και από τον Οκτώβριο κάνω προπόνηση. Θα προσπαθήσω να πάω στους Ολυμπιακούς. Δεν με φοβίζει τι θα πουν αν δεν τα καταφέρω. Βάζω πάντα υψηλούς στόχους. Οταν σταμάτησα την κολύμβηση, είπα ότι ήθελα να παίξω στην εθνική πόλο. Μετά τέσσερα χρόνια ήμουν στους Ολυμπιακούς. Στη ζωή, γενικά, κι αν αποτυγχάνεις, πρέπει να βάζεις άλλους στόχους», τονίζει.

Οι ολυμπιακές αποστάσεις στο τρίαθλο είναι 1.500μ. κολύμβηση σε ανοικτό νερό, 40 χλμ. ποδηλασία και 10 χλμ. τρέξιμο σε δρόμο. Εχει μετάσχει σε δύο αγώνες με τις μισές αποστάσεις. Νίκησε και στους δύο.

«Τόση κούραση σε αγώνα δεν έχω νιώσει ξανά. Διότι δεν υπάρχει στάση. Στο πόλο έχει διακοπή. Κι αν φτάσεις στο «κόκκινο», ζητείς αλλαγή. Η προπόνηση είναι ενδιαφέρουσα, διότι κάθε μέρα σκέπτεσαι τρία αθλήματα. Είναι πιο κουραστική από του πόλο. Ισως γιατί δεν έχω μάθει να την κάνω καλά», περιγράφει τις πρώτες εντυπώσεις της.

Φυσικά, προσαρμόζει την προπόνησή της ανάλογα με τις υποχρεώσεις του ΝΟΒ στο πόλο. Οταν έχει αγώνες Ευρώπης ή ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, «ξεχνάει» το τρίαθλο.

Ο κ. Ψαρέλης έχει πολλούς λόγους για να είναι ενθουσιασμένος με την παρουσία τής Λιόση στο άθλημά του:

«Αναβαθμίζει το τρίαθλο. Και είναι η πρώτη Ελληνίδα κολυμβήτρια υψηλού επιπέδου που κάνει τρίαθλο. Το άθλημα ευνοεί τους κολυμβητές. Χωρίς κολυμβητική υποδομή, δεν μπορείς να σταθείς σε αυτό. Πρέπει να είσαι κολυμβητής διεθνούς ή, τουλάχιστον, εθνικού επιπέδου, για να πας ψηλά. Η Κική έχει αθλητικό ταλέντο. Οποιο άθλημα κι αν κάνει, θα το κάνει καλά. Εχει μεγάλη δύναμη στα κάτω άκρα. Φαίνεται και στο ποδήλατο και στο τρέξιμο. Παρότι πολίστρια, τρέχει καλά. Εχει πολύ καλή νευρομυϊκή συναρμογή. Ο,τι της δείξεις, θα το κάνει καλά. Και το κυριότερο έχει ψυχολογία πρωταθλήτριας. Εχει αυτό που λέμε, αθλητικό «θράσος», αλλά και εμπειρίες από αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου. Μου λέει, ότι την προπόνησή της, την προετοιμάζει νοερά από το προηγούμενο βράδυ. Οι εργομετρικές μετρήσεις της, δείχνουν πως μπορεί να σταθεί σε διεθνές επίπεδο. Βελτιώνεται συνεχώς. Είναι γενετικά προικισμένη. Αν στους αγώνες μπορεί μετά την κολύμβηση -ελπίζω ότι θα μπορεί- να είναι στο πρώτο γκρουπ, θα έχει πλεονέκτημα στην ποδηλασία. Είναι δυνατή, έχει καλό χειρισμό του ποδηλάτου και δεν το φοβάται. Το ότι ενώ θα μπορούσε ν’ αρκεστεί σε ό,τι έχει πετύχει, επιλέγει ν’ ασχοληθεί με άθλημα ιδιαίτερα απαιτητικό, σε υψηλό επίπεδο, δείχνει αθλητική κουλτούρα. Τέτοιου είδους αθλητές χρειαζόμαστε ως πρότυπα για τη νεολαία».

Επισημαίνει, ότι στο τρίαθλο κρίσιμος παράγων είναι η υποστήριξη στους αθλητές, διότι η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς προϋποθέτει πολλά ταξίδια για αγώνες και ακριβό εξοπλισμό. Το καλό ποδήλατο μόνο, κοστίζει 6-7.000 ευρώ, χωρίς τ’ ανταλλακτικά.

Πηγή : www.kathimerini.gr

6555a4420766146b38891a4f7f9d6bda_L

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message