12ο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας : Αφή φλόγας

Άναψε στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Φλόγα για το 12ο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας που θα γίνει στην Ουτρέχτη και ξεκίνησε ήδη το ταξίδι της για την ολλανδική πόλη που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση από τις 14 ως τις 19 Ιουλίου.

 Η Φλόγα άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο, από τις αχτίδες του ηλίου στη δάδα που κρατούσε η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη και στη συνέχεια η Φλόγα παραδόθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Ουτρέχτη 2013» κα Rinda den Besten.

Λαμπαδηδρόμος ήταν η Αλεξάνδρα Ψωμά, αθλήτρια του βόλεϊ που γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1997 και θα αγωνιστεί στην Ουτρέχτη.

Είχε προηγηθεί το τελετουργικό με τις 20 Ιέρειες στη χορογραφία «Καρυάτιδες» της Αρτέμιδας Ιγνατίου, ενώ την Τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εκ μέρους της ολλανδικής αποστολής, ο Γενικός Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ολλανδίας Gerard Dielessen, o Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα Jan Versteeg, αλλά και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, o Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κατσιαδάκης και μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων ανέφερε:«Η Φλόγα που άναψε σε αυτό το μοναδικό μνημείο του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, θα φωτίσει σε λίγες ημέρες το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας της Ουτρέχτης. Την ιδέα για την υλοποίηση του Ολυμπιακού Φεστιβάλ είχε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δρ. Ζακ Ρογκ, και βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν για το Ολυμπιακό κίνημα, με στόχο  έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο μέσω της εκπαίδευσης των νέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στις Ολυμπιακές Επιτροπές των χωρών της Ευρώπης,  καθώς δίνει την ευκαιρία στους νέους και τις νέες να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, αγωνιζόμενοι σε ένα περιβάλλον φιλίας και ευγενούς άμιλλας. Η καθιέρωση των Ολυμπιακών Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, σε συνδυασμό με την επιτυχία που γνώρισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, που έγιναν για πρώτη φορά το 2010 στη Σιγκαπούρη και το 2012 στο Ίνσμπρουκ, δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία το Ολυμπιακό Κίνημα θέλει να εμφυσήσει στην αθλητική νεολαία – το μέλλον δηλαδή του πλανήτη μας – τις Ολυμπιακές Αρχές και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.»

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ κ. Ισίδωρος Κούβελος επισήμανε: «Από χέρι σε χέρι, η φλόγα αυτή θα ταξιδέψει ζωντανή και δυνατή, μέχρι να φτάσει στους αγωνιστικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες γεμίζοντας με ελπίδα και αγάπη τις καρδιές των νεαρών αθλητών που θα συμμετάσχουν σε αυτούς. Το Ολυμπιακό Κίνημα, αγαπητοί φίλοι, στηρίζεται στους νέους. Σε αυτούς κυρίως απευθύνεται. Και με αυτούς κοιτάζει το μέλλον με ελπίδα.

Ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, την επέτειο της γέννησης του οποίου γιορτάζουμε φέτος, στήριξε με πάθος τη διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού στις νεότερες γενιές και η Ολυμπιακή Παιδεία υπήρξε γι’ αυτόν, ο μοναδικός οδηγός για τη διάπλαση του νέου μέσα από την αρμονική καλλιέργεια σώματος και πνεύματος. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετούν οι Αγώνες αυτοί, που απευθύνονται στους νέους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Οι νεαροί συμμετέχοντες θα αγωνισθούν, όχι για μετάλλια και ρεκόρ, αλλά για να εφαρμόσουν στην πράξη τις Αξίες του Ολυμπισμού και να γίνουν οι αυριανοί πρεσβευτές του».

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Ουτρέχτη 2013» κα Rinda den Besten είπε: «Για τους αθλητές του Ολυμπιακού Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας οι Ολυμπιακές παραδόσεις είναι πολύ σημαντικές, καθώς είναι η εισαγωγή τους στον Ολυμπισμό και συνήθως η αφετηρία της διαδρομής τους προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, οι αθλητές που αγωνίζονται στα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας μεγαλώνοντας εξελίσσονται σε Ολυμπιονίκες. Γι ‘αυτό και είναι τόσο σημαντικό να έχουμε την πραγματική Φλόγα να τους εμπνέει.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που η Φλόγα έρχεται στην Ολλανδία. Η παράδοση της Φλόγας ξεκίνησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που η φλόγα επιστρέφει σήμερα στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην πόλη που φιλοξενεί το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, την Ουτρέχτη».

Τα Oλυμπιακά Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας απευθύνονται σε νέους αθλητές απ’ όλη την Ευρώπη ηλικίας 14 έως 18 ετών. Περίπου 2.500 αθλητές συμμετέχουν και τα εννέα ολυμπιακά αθλήματα που διεξάγονται στο πλαίσιο τους είναι: κλασικός αθλητισμός, μπάσκετ, ποδηλασία, γυμναστική, χάντμπολ, τζούντο, κολύμβηση, τένις και βόλεϊ.

trabzon2_picnik

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message