Gwen Jorgensen : Αποκλειστική συνέντευξη

Αποκλειστική Συνέντευξη στο Γιάννη Ψαρέλη (Φεβρουάριος 2012)

Triathlon World:  Υπάρχουν αρκετοί που παρότι παρακολουθούν τα δρώμενα του τριάθλου σε παγκόσμιο επίπεδο δεν γνώριζαν τίποτα για εσάς μέχρι και την στιγμή που ανεβήκατε στο βάθρο στο test event των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. Μπορείτε να μας συστηθείτε: πότε ξεκινήσατε αθλητισμό, ποιός ήταν ο πρώτος αγώνας σας τριάθλου και ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες σας – παρότι ακόμα τα καλύτερα δεν έχουν έρθει;

Gwen Jorgensen : Ως παιδί δεν έβγαινα από το νερό. Η «καρδιά μου» ανήκε  στην κολύμβηση και λάτρευα οτιδήποτε σχετιζόταν με το νερό. Κολύμπησα για το Πανεπιστήμιο του Wisconsin- Madison για δύο χρόνια πριν να δοκιμάσω τις δυνατότητές μου στον στίβο. Εκανα μία χρονιά στίβο και κολύμβηση στο πανεπιστήμιο. Είχα σημαντική επιτυχία στο τρέξιμο και έτσι αποφάσισα ότι είχα φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων  μου στην κολύμβηση.

Για τα επόμενα δύο χρόνια συμμετείχα σε αγώνες ανωμάλου δρόμου και στίβου. Αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο με μάστερ στην λογιστική το 2010. Ήταν τότε που η Ομοσπονδία Τριάθλου των ΗΠΑ επικοινώνησε μαζί μου. H Ομοσπονδία έχει ένα πρόγραμμα ανίχνευσης ταλέντων στα Πανεπιστήμιια και η Barb Lindquist είναι η διευθύντρια του προγράμματος που επικοινώνησε μαζί μου. Δεν ήμουν ενθουσιασμένη με την ιδέα καθώς εργαζόμουν για την εταιρεία Ernst & young. Όμως η Ομοσπονδία μου έκανε τέτοια προσφορά που δεν μπορούσα να αρνηθώ. Έτσι ξεκίνησα να εργάζομαι τόσο ως λογίστρια και ταυτόγχρονα να προπονούμαι για το τρίαθλο. Έκανα τον πρώτο μου αγώνα Τριάθλου τον Μάρτιο του 2010 και εξασφάλισα την κάρτα επαγγελματία αθλητή. Δεν ένιωθα έτοιμη να μπω στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού αλλά λίγο αργότερα συμμετείχα στην παγκόσμια πανεπιστημιάδα και βγήκα δεύτερη. Τότε συνειδητοποίησα ότι είχα πολύ μεγάλες δυνατότητες στο Τρίαθλο. Αποφάσισα να δουλεύω part time και να προπονούμαι full time για το Τρίαθλο.  Στο τέλος της χρονιάς προκρίθηκα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτσι αποφάσισα να εγκαταλείψω  την εργασία μου ώστε να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο Τρίαθλο. Το 2012 συμμετείχα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Auckland της  Νέας Ζηλανδίας όπου και βγήκα δεύτερη.

Τώρα προπονούμαι με τον Jamie Turner στην Αυστραλία τον χειμώνα και στην Ισπανία το καλοκαίρι. Ευελπιστώ τα επόμενα χρόνια να αυξήσω τις γνώσεις μου πάνω στο άθλημα. Ο προπονητής μου και η ομάδα του έχουν απίστευτη γνώση πάνω στο άθλημα. Μπορεί να χρειαστούν κάποια χρόνια για να μπορέσω να αφομοιώσω όλη αυτή την γνώση. Το καλό είναι ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος μου δεν είναι πριν το 2016.

 

Triathlon World : Πως είναι μία τυπική ημέρα για εσάς; Διαβάσαμε σε μία συνέντευξή σας ότι εργάζεστε part time σε εταιρεία;

Gwen Jorgensen : Σταμάτησα να εργάζομαι στην Ernst & Young και εργάζομαι πλέον ως αθλήτρια τριάθλου. Είναι πολύ ωραίο να είσαι επαγγελματίας αθλητής και κάτι το οποίο δεν θα ήθελα να αλλάξω, όμως μερικές φορές τα πράγματα είναι δύσκολα.

Είναι η πρώτη φορά που είμαι για τόσο μεγάλο διάστημα μακριά από την Μινεσότα. Είμαι τυχερή που ο σύντροφός μου Patrick Lemieux είναι μαζί μου και μου κρατάει παρέα. Μένουμε σε ένα πολύ ωραίο σπίτι στην Wollongong της NSW της Αυστραλίας το οποίο και αισθάνομαι ως δεύτερο σπίτι. Ο Jamie Turner και η ομάδα του κάνουν την διαμονή μου ακόμα πιο εύκολη. Είναι γεμάτη ενέργεια, με παρακινούν και μας ψυχαγωγούν. Περνάμε πολύ ωραία.

Μία τυπική μέρα περιλαμβάνει αμέσως μετά το ξύπνημα ένα ελαφρύ jogging. Επιστρέφω σπίτι όπου ευτυχώς ο Pat έχει ετοιμάσει πρωινό. Τρώω και ξεκουράζομαι λίγο ώστε να πάω κατευθείαν στο κολυμβητήριο. Θα επιστρέψω σπίτι από την προπόνηση και αφού φάω θα κοιμηθώ.

Το απόγευμα θα κάνω μία ακόμα προπόνηση κολύμβησης και μία ακόμα προπόνηση τρεξίματος ή ποδηλασίας. Όταν ολοκληρώσω την προπόνηση επιστρέφω σπίτι, λαμβάνω πρωτεΐνες και υδατάνθρακες  & τσεκάρω τα εμαιλ μου. Επίσης μερικές φορές την εβδομάδα κάνω μασάζ και πηγαίνω γυμναστήριο.

Η ζωή μου είναι καταπληκτική και αγαπώ κάθε δευτερόλεπτο αυτής. Όμως ως αθλητής η ζωή σου ποτέ δεν τελειώνει. Οτι και να κάνεις από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέχρι τον ύπνο και το φαγητό σου έχουν επίδραση στην απόδοσή σου.

 

Triathlon World : Μπορείτε να μας περιγράψετε πως είναι μία τυπική εβδομάδα για εσάς κατά την χειμερινή περίοδο ;

Gwen Jorgensen : Αυτός ο χειμώνας ήταν διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο. Ξεκίνησα την χρονιά με έναν μήνα σε υψόμετρο με τον Jamie Turner και όλη την προπονητική του ομάδα. Ήταν η πρώτη μου φορά σε υψόμετρο και κατά συνέπεια έπρεπε να είμαι προσεχτική. Εκανα έναν αξιοπρεπή όγκο προπόνησης αλλά όχι πολύ ένταση. Εστίασα στην κολύμβησή μου κολυμπώντας 8 φορές την εβδομάδα, προσπαθώντας να δημιουργήσω μία σωστή βάση για την συνέχεια.

 

 

Triathlon World : Σας θεωρούμε ως το κυριώτερο φαβορί για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 εξαιτίας κυρίως του ταλέντου σας στο τρέξιμο. Ποια είναι η καλύτερή σας επίδοση στα 5 και 10χλμ σε στίβο ή σε δρόμο; Ποιο είναι το μυστικό σας όπλο στο τρέξιμο; Ποιες είναι οι προπονήσεις κλειδιά στο τρέξιμο ;

Gwen Jorgensen :  Είμαι πολύ περήφανη και ταπεινά λαμβάνω αυτό που λέτε. Ο καλύτερός μου χρόνος στα 5 χλμ είναι 15:52. Εκανα αγώνα 10χλμ σε στίβο αλλά ειλικρινά δεν θυμάμαι την επίδοσή μου.

Αναφορικά για το μυστικό μου στο τρέξιμο : Δεν υπάρχει μυστικό. Πρόκειται για πολύ σκληρή προπόνηση τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Είμαι ευλογημένη καθώς ο θεός μου έδωσε ταλέντο στο τρέξιμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολα τα πράγματα για εμένα. Ο καθένας έχει κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει : την θέση των χεριών, το μήκος του διασκελισμού, την συχνότητα διασκελισμού, την θέση του σώματος κ.λπ.

Ανακάλυψα ότι όταν είμαι κουρασμένη είναι καλύτερα να εστιάζω σε κάποια άσκηση ή σε κάτι που χρειάζεται να δουλέψω πάνω σε αυτό. Βοηθάει το μυαλό να αποσπώ τον εγκέφαλό μου από τον πόνο και επίσης βοηθάει σημαντικά να ελέγχω την τεχνική μου κάτω από κόπωση.

 

Triathlon World : Ποιο είναι οι χορηγοί σας και πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη που σας παρέχουν;

Gwen Jorgensen : Είμαι τυχερή που έχω την υποστήριξη όχι μόνο από τους χορηγούς μου αλλά επίσης από την οικογένεια  μου, τους φίλους μου, τους συναθλητές μου, τους αθλητές που κάνω μαζί προπόνηση. Το Τρίαθλο είναι η δουλειά μου. Δεν έχω πλέον άλλο εισόδημα και με αυτή την έννοια να έχω προιοντική και οικονομική υποστήριξη είναι σημαντικό.

Η Ομοσπονδία των ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές μου. Με βοηθούν με οτιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή έχω κάποια ερώτηση ή μία ανάγκη σχετιζόμενη με το τρίαθλο είναι αυτοί στους οποίους καταφεύγω. Δεν μπορώ παρά να τους ευχαριστήσω σημαντικά.

Η εταιρεία Hincapie sports apparel  είναι ένας ακόμα σημαντικός υποστηρικτής. Αγαπώ τα ρούχα τους, τα οποία με κάνουν να αισθάνομαι πολύ άνετα τόσο στην προπόνηση όσο και τους αγώνες.

Αυτή θα είναι η δεύτερη χρονιά που θα χρησιμοποιήσω τα ποδήλατα Specialized και δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χαρούμενη. Όχι μόνο μου παρέχουν ένα ποδήλατο το οποίο γνωρίζω ότι είναι ανώτερο την ημέρα του αγώνα όμως ταυτόγχρονα μου προσφέρουν κράνη, παπούτσια και σέλλες.

Χρησιμοποιώ τους τροχούς HED. Μου παρέχουν εξαιρετικούς τροχούς για οποιοδήποτε αγώνα. Το να έχεις κάποιον όπως ο Steve Hed είναι εξαιρετικό καθώς έχω γνώση εκ των έσω για την επιλογή του κατάλληλου τροχού σε κάθε περίπτωση.

David Hobbs Honda είναι χορηγός  από την πόλη μου. Οπως οποιοσδήποτε αθλητής χρειάζεται να οδηγώ αρκετά ώστε να πάω στο κολυμβητήριο ή να πάω στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της ημέρας.  Η David Hobbs Honda μου έχουν δώσει ένα Honda Civic με το οποίο οι μετακινήσεις μου είναι αρκετά πιο εύκολες.

Προπονούμαι και αγωνίζομαι φορώντας προϊόντα  Blueseventy. Μου αρέσει το Helix wetsuit.  Το χρησιμοποιώ σε εβδομαδιαία βάη στην προπόνηση. Παρέχει σημαντική άνωση καθώς και σημαντική κινητικότητα στους ώμους. Χρησιμοποιώ επίσης Blueseventy  γυαλάκια και μαγιό. Τα μαγιό τους είναι προσιτά σε θέμα τιμής και αγαπώ τα γυαλάκια κολύμβησης.

H Asics μου παρέχει παπούτσια αγώνων και προπόνησης τα οποία κάνουν τα πόδια μου νε είναι ευτυχισμένα.  Προπονούμαι με τα Gel-DS Trainer. Είναι ελαφριά με εξαιρετική υποστήριξη. Εχει πολύ ωραία και έντονα χρώματα και τα λατρεύω.

Τα Oakley  είναι ένας ακόμα αγαπημένος χορηγός. Πριν την Oakley μισούσα τα γυαλιά ηλίου και ποτέ δεν τα φορούσα. Τώρα δεν  μπορώ να κάνω ποδήλατο ή τρέξιμο ή ακόμα και να πάω για ψώνια χωρίς να τα φορέσω. Είναι πολύ άνετα και ποτέ δεν θολώνουν. Με μαγικό τρόπο δεν αφήνουν τον ιδρώτα να πέσει στα μάτια μου

Ο σύλλογος New York Athletic Club με έχει υποστηρίξει σημαντικά  εμένα προσωπικά καθώς και το άθλημα το τριάθλου.  Έχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις και μου αρέσει να κάνω εκεί προπόνηση.

 

Triathlon World : Ποια είναι η βοήθεια που λαμβάνετε από την Ομοσπονδία Τριάθλου της χώρας σας;

Gwen Jorgensen :  Αναφέρθηκα λίγο στην παραπάνω ερώτηση αλλά για να το πω απλά χωρίς την ομοσπονδία τη χώρας μου δεν θα ήμουν στο άθλημα. Με εισήγαγαν στο άθλημα και εξασφάλισαν ότι θα μαθαίνω με τέτοιο τρόπο ώστε να έχω ότι χρειάζομαι για να επιτύχω μακροπρόθεσμα, κάτι το οποίο περιλαμβάνει την οικονομική, νοητική και σωματική προετοιμασία/ εξέλιξη. Κάνουν εξαιρετική δουλειά και πραγματικά προσπαθούμε να εξελίξουμε/ αναπτύξουμε το άθλημα από την βάση προς τα πάνω. Επενδύουν πάνω στην νέα γενιά κάτι το οποίο με ενθουσιάζει αναφορικά με το μέλλον της Ομοσπονδίας.

 

Triathlon World : Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το 2013 και για την τριαθλητική σας καριέρα γενικότερα ;

Gwen Jorgensen : O βασικός μου στόχος είναι το 2016. Δουλεύω τώρα το πρώτο μέρος του τριάθλου (κολύμβηση- ποδηλασία). Καταννοώ ότι είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και ότι χρειάζεται να μείνω υπομονετική. Θα συμμετέχω στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και να πάω καλά σε αυτούς τους αγώνες όπως και στον τελικό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Ο υπέρτατος στόχος μου είναι να κερδίσω το χρυσό στο Ρίο. Πολύ σκληρή προπόνηση, να υπομείνω τον πόνο και επενδύσεις απαιτούνται. Κατανοώ ότι οι επενδύσεις που κάνω τώρα μπορούν να με βοηθήσουν στο  μέλλον. Είμαι ενθουσιασμένη για το ταξίδι μου στο Ρίο μαζί με τον Jamie Turner και την ομάδα του.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message