Το Περιβάλλον και Εγώ.

«Το Περιβάλλον και Εγώ»

Νέα Ψηφιακή Παράσταση,

από 3 Φεβρουαρίου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Αθήνα, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

 

Την Νέα Ψηφιακή Παράσταση «Το Περιβάλλον και Εγώ»  παρουσιάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση που αντιμετωπίζει με επιστημονική ακρίβεια και σαφήνεια όλα τα πολύπλοκα και καυτά θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον η οποία έχει κυριολεκτικά «βραχυκυκλώσει» τις φυσικές διαδικασίες ανακύκλησης. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας. Γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες η βλαπτική μας δράση συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την κλιματολογική αλλαγή με τυφώνες, καταιγίδες, ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο κλίμα της Γης.

Κι όλα αυτά μέσα στον εντυπωσιακό τεράστιο θόλο του πλανηταρίου με μια εικόνα που κόβει την ανάσα και μετατρέπει την παράσταση σε μια εικονική περιπέτεια που κόβει την ανάσα και μένει για αυτό αξέχαστη.

Την ημέρα της πρεμιέρας δηλαδή την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18:00, 19:30 και 20:30) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 17:30 της ίδιας ημέρας. Την ημέρα αυτή την παράσταση θα προλογίσει ο κύριος Βασίλης Κωστόπουλος, Πρόεδρος του Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Β.Α.Α.). 

Σημειώνεται ότι η παράσταση «Το Περιβάλλον και Εγώ» εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παραστάσεων μπορείτε να αντλήσετε από τον σύνδεσμο:

http://www.eef.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=18

 

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

 

Ο καιρός καθημερινά μεταβάλλεται. Η θερμοκρασία και η πίεση, η ηλιοφάνεια και η νεφοκάλυψη, η βροχή και το χιόνι, με δυο λόγια όλες εκείνες οι ατμοσφαιρικές «μεταβλητές», που επικρατούν τοπικά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, διαμορφώνοντας τις καιρικές συνθήκες, δεν είναι ποτέ οι ίδιες. Το κλίμα, από την άλλη, δεν είναι παρά ο μέσος όρος των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή σε μεγάλο βάθος χρόνου. Από τη παγωμένη Ανταρκτική στο θερμό και υγρό κλίμα των τροπικών, το γήινο κλίμα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε γενικές γραμμές, όμως, η Γη διαθέτει ένα σχετικά ήπιο κλίμα, που ευνόησε την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής.

 

Η ανάλυση δειγμάτων πάγου από την Ανταρκτική και την Γροιλανδία, η μελέτη των δακτυλίων στα δέντρα, η ανάλυση των ιζημάτων από ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, κρύβουν μέσα τους στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι το παγκόσμιο κλίμα μεταβάλλεται. Υπήρξαν, για παράδειγμα, εποχές, κατά τις οποίες η μέση θερμοκρασία της Γης μειωνόταν σημαντικά, την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος της επιφάνειάς της καλυπτόταν από πάγους, τις οποίες διαδέχονταν θερμότερες απ’ το μέσο όρο εποχές, όπως αυτή που διανύουμε τις τελευταίες χιλιετίες. Σύμφωνα, όμως, με τα ως τώρα δεδομένα, τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνει χώρα μία ακόμη παγκόσμια κλιματική αλλαγή, που σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν έχει φυσικά αίτια αλλά είναι ανθρωπογενής. Μια κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη ορατά στις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες και στις ξηρασίες, που πλήττουν μεγάλες περιοχές του πλανήτη, στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, στην εκδήλωση περισσότερων ακραίων καιρικών φαινομένων και στη μείωση τις παγοκάλυψης στους παγετώνες και στους πόλους. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου παράξενο που αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στη πιο πρόσφατη παράστασή μας τις δραματικές επιπτώσεις της παρουσίας του ανθρώπου πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη τον τελευταίο κυρίως αιώνα.

 

Η τελευταία παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου «Το Περιβάλλον και Εγώ» είναι μια σύντομη επισκόπηση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος, καθώς και των τρόπων με τους οποίους η ανθρώπινη παρέμβαση επιδρά στα οικοσυστήματα  και στις κλιματολογικές αλλαγές. Κάθε χρόνο δεκάδες δισεκατομμύρια τόνοι αέριων ρύπων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες ανέρχονται στην ατμόσφαιρα, και θα μας κατατρέχουν για δεκάδες χρόνια στο μέλλον. Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες η βλαπτική τους δράση επιτείνει το φυσικό «φαινόμενο του θερμοκηπίου» με πρώτο και ορατό σε όλους αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και στις οροσειρές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές απ’ τις παράκτιες περιοχές του πλανήτη μας. Επειδή όμως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης κατοικεί σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου βρίσκονται άλλωστε και τα πιο εύφορα μέρη, είναι κατανοητό ότι εάν η τάση αυτή συνεχιστεί ανεξέλεγκτη, οι οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες.

Πιο άμεσο κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών αποτελούν οι τυφώνες, οι καταιγίδες, οι ξηρασίες και οι άλλες φυσικές καταστροφές, οι οποίες εμφανίζονται όλο και συχνότερα και με όλο και μεγαλύτερη ένταση, που κι αυτές συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο κλίμα. Πολλά είδη φυτών και ζώων αναμένεται έτσι να εξαφανιστούν, καθώς δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας θα δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση στις εύκρατες περιοχές ασθενειών, που μέχρι τώρα εμφανίζονταν μόνο σε θερμές περιοχές. Οι κλιματολογικές αλλαγές που για δισεκατομμύρια χρόνια καθορίζονταν αποκλειστικά από φυσικά φαινόμενα, καθορίζονται πλέον σε σημαντικό βαθμό από τον άνθρωπο, γεγονός για το οποίο τα ευρήματα της επιστήμης δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Η τελευταία παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου αντιμετωπίζει με εγκυρότητα και σαφήνεια όλα τα ανωτέρω πολύπλοκα και καυτά θέματα της επικαιρότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα τα προβλήματα της ρύπανσης, καθώς και την σημασία της ανακύκλωσης, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, του περιορισμού της σπατάλης σε νερό και ενέργεια κ.ά.. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι άλλωστε ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας.

Συντελεστές παράστασης

Αφήγηση ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΗΜΙΤΗ

Σκηνοθετική επιμέλεια GUY BROCHARD, ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΙΚΤΑΠΑΝΙΔΟΥ (The Earth and Me), MICHAEL DAUT (Ice Worlds) | σκηνοθετική προσαρμογή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ | μουσική ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΕΜΟΣ) | κείμενο αφήγησης ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΙΚΤΑΠΑΝΙΔΟΥ | επιστημονική επιμέλεια ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ | εκτέλεση παραγωγής ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ | διεύθυνση παραγωγής ΜΑΝΟΣ ΚΙΤΣΩΝΑΣ | 3D animation & computer graphics GUY BROCHARD, ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΙΚΤΑΠΑΝΙΔΟΥ | additional animation KEN CARLSON, MARTY SISAM, DON DAVIS, MATHIJS BRUSSAARD, JOHANNES BEVELANDER, PETER GEERTS, KEES VAN DER VIJVER |post-production video ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ |fulldome technical support ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΛΟΥΒΑΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΓΙΩΡΓΟΣ |σχεδιασμός & μίξη ήχου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΚΑΤΣΑΡΗΣ |computer graphics & 3D animation services THE ANIMONAUTES, EVANS & SUTHERLAND, MIRAGE 3D STUDIO |fulldome & post-production video services ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ |post-production audio services STARGAZER AUDIO |παραγωγή ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, THE ANIMONAUTES | © 2014

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message