Lucas Verzbicas (ΗΠΑ) : Αποκλειστική Συνέντευξη.

Lucas Verzbicas (USA) : The Next Big Thing

Εισαγωγή

Ο Lucas γεννήθηκε στις  6 Ιανουαρίου του 1993 στο Κάουνας της Λιθουανίας. Μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν ήταν 9 ετών με την μητέρα του και τον πατριό του.

Η μητέρα του η Ράσα ήταν υψηλού επιπέδου δρομέας αποστάσεων κατέχοντας μάλιστα και το εθνικό ρεκόρ της χώρας της στα 3χλμ.

To πρώτο του τρίαθλο ήταν το 2004 το τρίαθλο της αλυσίδας McDonalds για παιδιά. Είδε μία διαφήμιση για τον αγώνα καθώς είχε πάει με την οικογενειά του για να φάει burger και “έτσι άρχισαν όλα” όπως χαρακτηριστικά λέει.

Η πιο σημαντική στιγμή της μέχρι τώρα αθλητικής του καριέρας ήταν η νίκη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων το 2012 όπου έτρεξε τιμώντας τον φίλο του Kevin McDowell.΄

Αθλητικό ιστορικό

Είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους δρομείς στην ιστορία του σχολικού αθλητισμού των ΗΠΑ. Κατάφερε να καταρίψει τα ρεκόρ ΗΠΑ για μαθητές/ αθλητές λυκείου στα 5 χλμ με 14:06 σε κλειστό στίβο και στα 2 μίλια σε ανοιχτό στίβο (8:29.46). Επίσης έγινε ο μόλις τέταρτος μαθητής που κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 4 λεπτών στο ένα μίλι (3:59.71).

Οι μεγαλύτερες στιγμές του στο Τρίαθλο

  • 2012 Banyoles ITU World Cup – 1η θέση
  • 2011 ITU Junior World Championships – 1η θέση & Χρυσό μετάλλιο/ Πρωταθλητής Κόσμου στην κατηγορία Εφήβων
  • 2011 USA Triathlon – 1η Θέση και Εθνικός πρωταθλητής στην κατηγορία Εφήβων
  • 2011 – Εφηβος Τριαθλητής της Χρονιάς στην χώρα
  • 2009 ITU Duathlon World Championships – 1η θέση και Παγκόμσιος πρωταθλητής στην κατηγορία εφήβων
 

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Ψαρέλη

Triathlon World : Πότε ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τον αθλητισμό

Lukas Verzbicas : Ημουν “αθλητικότατος”  από την ημέρα που γεννήθηκα. Και οι δύο μου γονείς ήταν προπονητές στίβου και μεγάλωσα στους στίβους μαζί τους. Ξεκίνησα να αγωνίζομαι σοβαρά στην ηλικία των 11 ετών όταν και συμμετείχα στον αγώνα τριάθλου για παιδιά που διοργάνωσαν τα  McDonalds.

Triathlon World : H μητέρα σας είχε το ρεκόρ στην Λιθουανία στα 3χλμ. Τί επιρροή είχε στην αθλητική σας εξέλιξη  ;

Lukas Verzbicas : Μου έμαθε ότι γνωρίζω για το τρέξιμο καθώς για το πως να αγωνίζομαι και να ζω ως αθλητής υψηλού επιπέδου. Αυτή η επίδραση από την αρχή της ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό με βοήθησε να θέσω τις σωστές βάσεις για τα επόμενα χρόνια της καριέρας μου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνω αθλητής υψηλού επιπέδου από πολύ νεαρή ηλικία.

Triathlon World : Ποιος ήταν ο προπονητής σας στο τρέξιμο που σας βοήθησε να σπάσετε το φράγμα των 4 λεπτών στο μίλι και να κατακτήσετε το ρεκόρ στα 2 μίλια; Μπορείτε να μας περιγράψετε μία τυπική εβδομάδα προπόνησης εκείνη την περίοδο καθώς ετοιμαζόσασταν για αυτούς τους αγώνες τρεξίματος ;

Lukas Verzbicas : Ο πατέρας μου ήταν ο προπονητής μου από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό.  Εκείνη την περίοδο ερχόμουν από περίοδο χτισίματος βάσης στο τρίαθλο και είχα μόνο δύο εβδομάδες για να συγκεντρωθώ στους αγώνες τρεξίματος.

Ετσι εστιάσα κυρίως σε προπονήσεις ταχύτητας με interval  στο ταρτάν και fartlek στον δρόμο. Επίσης έκανα πολλές πλειομετρικές ασκήσεις όπως άλματα πάνω από εμπόδια για να έχω την αίσθηση της ταχύτητας.

Triathlon World : Ποιες είναι οι καλύτερες σας επιδόσεις στα 5 και 10 χιλιόμετρα ;

Lukas Verzbicas : Εχω τρέξει μόνο 5χλμ. σε κλειστό στίβο κάνοντας 14:06 και 30:30 μέσα σε τρίαθλο και πιο συγκεκριμένα στο Kitzbuhel, που ήταν μία διαδρομή με πολλές ανηφόρες.

Triathlon World : Πότε ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με την κολύμβηση και πως καταφέρατε να εξελιχθείτε στο συγκεκριμένο άθλημα;

Lukas Verzbicas : Δεν ήξερα να κολυμπάω μέχρι την ηλικία των 10 ετών οπότε και ο πατέρας μου με δίδαξε σχετικά. Οταν ήμουν 11 ετών εγγράφηκα σε ομάδα κολύμβησης και έτσι έμαθα την σωστή βιομηχανική της κολύμβησης και την τεχνική της χεριάς.

Κατάφερα να βελτιώσω σημαντικά την κολύμβησή μου τα τελευταία δύο χρόνια με την επίβλεψη ειδικού προπονητή στο Ολυμπιακό κέντρο προετοιμασίας των ΗΠΑ στο Colorado Springs.

Triathlon World : Πως είναι μία τυπική μέρα για εσάς?

Lukas Verzbicas : Μία τυπική μέρα περιλαμβάνει δύο προπονήσεις κολύμβησης με την καθεμία να είναι 3 χλμ. (πρωί και απόγευμα) και ενδιάμεσα μία δυνατή προπόνηση στο τρέξιμο και μία χαλαρή στην ποδηλασία ή μία δυνατή στην ποδηλασία και μία χαλαρή στο τρέξιμο.

Triathlon World : Πως είναι μία τυπική εβδομάδα για εσάς  στην περίοδο χτισίματος βάσης;

Lukas Verzbicas : 3 δυνατές μέρες όπως αναφέρονται παραπάνω και μία μέρα αποκατάστασης με εύκολη κολύμβηση και ποδηλασία ή τρέξιμο ανάλογα πως νιώθω εκείνη την ημέρα.

Triathlon World : Το ατύχημάς σας ήταν ένα αληθινό σοκ για το άθλημά μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορείτε να μας πείτε τί έγινε, πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση και πως καταφέρατε να αναρρώσετε;

Lukas Verzbicas : Εκανα ποδηλασία κάνοντας interval σε κυκλικη διαδρομή στο Garden του Gods Park, την οποία έπρεπε να επαναλάβω για 6 φορές.

Στην τελευταία στροφή πίεζα πολύ στην κατηφόρα και σε μία στροφή 180 μοιρών, παρότι την πήρα πολύ ανοιχτά, παγιδεύτηκα στην άμμο που υπήρχε στην άκρη του δρόμου και έτσι έχασα τον έλεγχο των φρένων πέφτοντας πάνω στην προστατευτική σιδηροδρομική μπαριέρα.

Εγινε διακομιδή στο νοσοκομείο όπου έμαθα ότι είχα κάταγμα στην σπονδυλική στήλη και την δεξιά κλείδα.Επίσης είχα σπάσει έξι πλευρές και είχα ρήξη πνεύμονος. Εκανα 3 σημαντικές εγχειρήσεις και πέρασα 33 ημέρες στο νοσοκομείο χωρίς να γνωρίζω εάν θα μπορούσα να περπατήσω ξανά.

Με πολύ σκληρή δουλειά και πίστη έφυγα από το  νοσοκομείο χωρίς καμία βοήθεια διαψεύδοντας τους γιατρούς. Αναρρώνω από τότε και πλέον έχω επιστρέψει στις προπονήσεις. Ο πρώτος μου αγώνας τριάθλου θα είναι στις 9 Μαρτίου.

Triathlon World : Οι συντάκτες του triathlon world σας έχουμε ονομάσει ως τον επόμενο Brownlee και μεγάλο φαβορί για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη.

Lukas Verzbicas : Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως τον Brownlee. Παρότι τους παρατηρώ και εμπνέομαι από τα επιτεύγματά τους είμαι μοναδικός και θέλω να με βλέπουν ως τον Lucas με τον οποίο αργότερα θα ήθελαν άλλοι να συγκριθούν μαζί μου.

Triathlon World : Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2013 και για την αθλητική σας καριέρα γενικότερα ;

Lukas Verzbicas : Αυτή η χρονιά όλα περιστρέφονται στο να επιστρέψω σε υψηλή φυσική κατάσταση καθώς και να αποκτήσω εμπειρία από αγώνες και να σημειώσω νίκες.

 

Triathlon World : Ποιοι είναι οι χορηγοί σου και τι βοήθεια σου παρέχουν;

Lukas Verzbicas : Είμαι πολύ τυχερός καθώς έχω την απόλυτη υποστήριξη από την εθνική μου Ομοσπονδία.

Διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα των προπονητικών camp, αγώνων, ταξιδιών μου ακόμα και των μέσων ενημέρωσης.Υπάρχει ομάδα υποστήριξης που με βοηθάει να φτάσω στο βάθρο.

Είμαι πολύ τυχερός να έχω την υποστήριξη της Specialized, παρέχοντάς μου τα καλύτερα ποδήλατα στον κόσμο. Επίσης έχω την Herbalife που μου παρέχει προιόντα αθλητικής διατροφής.

Η Spy Optics φροντίζοντας να νιώθω άνετα και να δείχνω «καλά» στους αγωνιστικούς χώρους.

Τέλος τον αθλητικό σύλλογο της Νέας Υόρκης (New York Athletic Club) του οποίου η μεγάλη παράδοση με έχει κάνει να αισθάνομαι πολύ περήφανος που είμαι μέλος του.

China Triathlon Racing for Kevin

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message