Οι κυριότερες αιτίες τραυματισμού στο τρέξιμο.

Κείμενο : Φίλιππος Αθανασίου – Γιάννης Ψαρέλης. Το τρέξιμο είναι το τρίτο κατά σειρά αγώνισμα του Τριάθλου και κατά την διάρκεια αυτού κρίνονται και οι αγώνες. Ομως ταυτόχρονα  είναι το αγώνισμα το οποίο ευθύνεται για την μεγάλη πλειοψηφία των τραυματισμών στους τριαθλητές.

Στην κολύμβηση μπορεί να βγει κάποιος τρυματισμός στους cuff rotators και στην ποδηλασία κάποιο πρόβλημα στο γόνατο.

Η λίστα όμως των τρυματισμών στο τρέξιμο είναι πολύ μεγάλη κι ατελείωτη : τραυματισμός στην μέση, ερεθισμός του ισχιακού νεύρου, τραυματισμοί στην ποδοκνημική, τραυματισμοί στο γόνατο.

Στα διάφορα περιοδικά του Τριάθλου οι αιτίες που καταγράφονται ως βασικές για τους τραυματισμούς του τρεξίματος είναι μεταξύ άλλων οι εξής :

  1. Λάθος τεχνική τρεξίματος
  2. Απότομη αύξηση του προπονητικού φορτίου είτε αυτό αφορά απότομη αύξηση του όγκου (χιλιομέτρων) που τρέχουμε είτε αφορά την ένταση του τρεξίματος.
  3. Λάθος επιλογή παπουτσιών τρεξίματος ή/ και χρήση αυτών όταν έχουν ολοκληρώσει τις ώρες χρήσης τους.
  4. Σκληρές και ακατάλληλες επιφάνειες τρεξίματος.
  5. Δεν γίνονται διατατικές ασκήσεις μετά το τέλος της προπόνησης

 

Ας εξετάσουμε την καθεμία από αυτές ξεχωριστά :

Τεχνική Τρεξίματος

Δυστυχώς οι περισσότεροι Τριαθλητές, όπως άλλωστε και οι δρομείς και γενικότερα οι περισσότεροι αθλητές δεν έχουν διδαχθεί ποτέ σωστή τεχνική τρεξίματος. Οι ίδιοι εάν το ψάχνουν λίγο παραπάνω κατεβάζουν κανένα βίντεο τρεξίματος από το Ιντερνετ και προσπαθούν να διορθώσουν μόνοι τους αυτό. Ομως έτσι δεν γίνεται ουσιαστική βελτίωση σε επίπεδο τεχνικής. Απαιτείται πολύ προσεκτική παρατήρηση από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί λίγο περισσότερο από το θέμα και συνεχώς ασκήσεις τεχνικής που θα διορθώσουν τα εντοπιζόμενα προβλήματα.

 

Απότομη αύξηση του προπονητικού φορτίου

Οι Τριαθλητές είναι άνθρωποι που στερούνται την αίσθηση του μέτρου. Το Τρίαθλο έχει ανσωματώσει μία κουλτούρα του όλο και περισσότερο. Να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο προπόνηση, να αγοράσω όλο και καλύτερο αθλητικό εξοπλισμό, να τρέξω μεγαλύτερης διάρκειας αγώνα κ.λπ. Είναι σαφές ότι όσο δεν υπάρχει καλή τεχνική τόσο η απότομη αύξηση του προπονητικού φορτίου θα οδηγήσει πιο άμεσα σε κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Επιλογή παπουτσιών.

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Δηλαδή κατά πόσο οι νέες τεχνολογίες στην κατασκευή των παπουτσιών έχουν βοηθήσει σημαντικά ή αντιθέτως μας έχουν κάνει να τρέχουμε με λάθος τρόπο, δηλαδή μας έχουν κάνει αυτό που λέγεται heel strikers. Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουμε να τρέχουμε σωστά και ύστερα μπορούμε να επιλέξουμε αθλητικό παπούτσι και όχι να επιλέγουμε αθλητικό παπούτσι το οποίο θα διορθώσει τις ατέλειες της τεχνικής μας. Επίσης πρέπεθ να αναφέρουμε ότι οταν τρέχουμε λάθος και φθαρούν τα παπούτσια σε συγκεκριμένα σημεία χάνουν την σωστή κατασκευαστική τους λειτουργικότητα.

 

Σκληρές και ακατάλληλες επιφένειες τρεξίματος

Είναι σαφές ότι αυτό που αναφέρεται ως λόγος τραυματισμού είναι αρκετά αφηρημένος και παραπλανητικός καθώς και το τρέξιμο σε μαλακές επιφένειες μπορεί να επιφέρει τραυματισμούς. Σωστή τεχνική τρεξίματος, σωστή προσαρμογή αυτής στην κάθε επιφάνεια, ποικιλία στο έδαφος που τρέχουμε και χρόνος προσαρμογής στην κάθε εποφάνεια ξεχωριστά είναι το σωστό μίγμα για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς από σκληρές επιφάνειες.

Οχι διατάσεις

Ευλύγιστοι και ελαστικοί μύες είναι αναγκαία συνθήκη για την σωστή τεχνική τρεξίματος καθώς και για την ικανότητα των μυών να λειτουργούν ως «ελατήρια» απορροφώντας τους κραδασμούς.

1196290932_ef6816ad07 - Copy

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message