Stilnox®

Κείμενο & Συνέντευξη : Γιάννης Ψαρέλης

Ως συνέχεια της επιβολής προστίμου και της τιμωρίας με αναστολή των μελών της ομάδας 4 Χ 100 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης της Αυστραλίας λόγω χρήσης Stilnox και απρεπούς συμπεριφοράς επικοινωνήσαμε με την Sanofi Greece ώστε να μάθουμε περισσότερα για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα. Σοφία Βρέττα, Medical Affairs Manager της Sanofi Greece, για την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε καθώς και για την συνολική πληροφόρηση σχετικά με το σκεύασμα που παράγει η εταιρείας Sanofi.

Συνέντευξη

Triathlon World : Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το Stilnox ή απαιτείται ιατρική συνταγή;

Σοφία Βρέττα : Το Stilnox®  χορηγείται  με ειδική συνταγή ( συνταγή με μονή κόκκινη γραμμή και αριθμημένη) σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Ν. 1729/87 περί  ναρκωτικών φαρμάκων.

Triathlon World : Ποιές είναι οι αντενδείξεις του φαρμάκου;

 Σοφία Βρέττα : Το Stilnox® ενδείκνυται ως  βραχυχρόνια αγωγή κατά της αϋπνίας.Η χορήγηση του   Stilnox® ενδείκνυται μόνον όταν η αϋπνία είναι σοβαρή και   περιορίζει την λειτουργικότητα του ασθενή ή του  προκαλεί έντονη δυσφορία

Η αιτιολογία της αϋπνίας θα πρέπει να προσδιορίζεται, όπου είναι δυνατόν, και οι παράγοντες που προκαλούν τη συγκεκριμένη συμπτωματολογία να έχουν θεραπευτεί, πριν τη   συνταγογράφηση  κάποιου υπνωτικού.

Οι αντενδείξεις  χορήγησης του  Stilnox®  είναι οι ακόλουθες:

•         Υπερευαισθησία στη ζολπιδέμη ή σε κάποιο από τα ανενεργά συστατικά του προϊόντος.

•         Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.

•         Οξεία ή/και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

•         Σύνδρομο άπνοιας ύπνου.

•         Μυασθένεια gravis.

•         Αναπνευστική καταστολή.

•         Χορήγηση σε παιδιά.

•         Ψυχωσική ασθένεια: Τα υπνωτικά, όπως η ζολπιδέμη, δεν ενδείκνυνται για την πρωτογενή αντιμετώπιση ψυχωσικών νοσημάτων.

Triathlon World : Υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις για αθλητές.

Σοφία Βρέττα : Δεν υπάρχουν αντενδείξεις που να αφορούν ειδικά  τον πληθυσμό των αθλητών . Ο θεράπων Ιατρός  είναι ο ειδικός ο όποιος θα κρίνει  , λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και την κλινική κατάσταση του κάθε ασθενή  εξατομικευμένα, εάν απαιτείται θεραπευτική αγωγή .

Triathlon World : Ποια η μέγιστη επιτρεπτή δόση και διάρκεια θεραπείας ;

Σοφία Βρέττα :  Όπως με όλα τα υπνωτικά, η μακροχρόνια χρήση της ζολπιδέμης δε συνιστάται. Γενικά, η διάρκεια της αγωγής κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως 2 εβδομάδες με μέγιστο συμπεριλαμβανομένης  και της διαδικασίας σταδιακής μείωσης μέχρι διακοπής της δόσης, τις 4 εβδομάδες. Η διαδικασία σταδιακής μείωσης της δόσης θα πρέπει να εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή.

Είναι χρήσιμο να ενημερωθεί ο ασθενής κατά την έναρξη της αγωγής ότι θα είναι περιορισμένης διάρκειας και να του εξηγηθεί ακριβώς το πως η δόση θα μειώνεται προοδευτικά.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες είναι 10 mg.  Επειδή οι ηλικιωμένοι ή εξασθενημένοι ασθενείς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιδράσεις της ζολπιδέμης, σε αυτούς τους ασθενείς  συνιστάται χορήγηση μίας δόσης των 5 mg.

Triathlon World : Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες/σκευάσματα για αθλητές που λόγω υπερκόπωσης  ή συχνών μετακινήσεων ή αγώνων αργά το βράδυ έχουν πρόβλημα ύπνου;

Σοφία Βρέττα :  Άτομα με  διαταραχές στον  ύπνο  θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς Ιατρούς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της διαταραχής του ύπνου οι  όποιοι θα κρίνουν   εξατομικευμένα τον κάθε ασθενή  και θα αποφασίσουν , λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της χορήγησης υπνωτικών, εάν  απαιτείται φαρμακευτική  αγωγή.   Η sanofi συστήνει την χρήση των φαρμάκων της πάντα  σύμφωνα με τις εγκεκριμένες οδηγίες χρήσεως από τον ΕΟΦ.

Stilnox 10x3

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534).

Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου.

Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence).

Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Triathlon Coach Services
Triathlon Coach Giannis Psarelis
Triathlon Coach Services
Triathlon Coach

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message