Υδροθεραπείες

Εισαγωγή

Οι υδροθεραπείες ανήκουν στις ενεργητικές μορφές αποκατάστασης τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αθλητής.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να εντάξουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος τεχνικών εκμεταλευόμενες τις ιδιότητες του νερού, κυρίως θερμοκρασία και πίεση.

Στην Ελλάδα λίγοι αθλητές χρησιμοποιούν τις υδροθεραπείες ως μέσο αποκατάστασης για την απομάκρυνση των καματογόνων ουσιών παρότι σε πολλά γυμναστήρια υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα. O λόγος της μη καθημερινής χρησιμοποίησης είναι η άγνοια των τεχνικών, η σύγχυση σε βασικά θέματα και η πεποίθηση ότι δεν είναι τεχνικές εύκολα προσβάσιμες.

Είναι  περισσότερο διαδεδομένες ως μέσο φυσικοθεραπείας μετά από κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό.

Οι πιο γνωστές μορφές υδροθεραπείας είναι το jacuzzi, η κρυοθεραπεία, τα spa, η σάουνα, το χαμάμ, θαλασσοθεραπεία …

 

Ορισμός

Ως ορισμό θα μπορούσαμε να δώσουμε τον παρακάτω :

Υδροθεραπεία  είναι η χρήση του νερού (ζεστό, κρύο, ατμός και πάγος) για να ανακουφίσουμε τον οργανισμό από δυσφορία και να προάγουμε την σωματική ευεξία και υγεία

 

Εφαρμογές

Οι διάφορες μορφές υδροθεραπείας μπορούν να μας βοηθήσουν εκτός από να επισπεύσουμε την ανάρρωση από τραυματισμούς να απομακρύνουμε καματογόνες ουσίες μετά από τις προπονήσεις.

Επίσης παρότι δεν είναι πολύ γνωστό μπορεί να μας βοηθήσουν να :

 • Να απαλλαγούμε από άγχος,
 • Να ελαττώσουμε την ένταση πονοκεφάλων,
 • Nα ρίξουμε την θερμοκρασία του σώματός μας κ.λπ.

 

Πότε χρησιμοποιούμε παγωμένο, χλιαρό, ζεστό νερό;

Αρχικά στην Βικτωριανή εποχή χρησιμοποιούσαν το κρύο. παγωμένο νερό ως μέσο θεραπείας καθώς το ζεστό το συνδύαζαν με το χαμάμ (τούρκικο μπάνιο). Στην εποχή μας χρησιμοποιούμε διάφορες θερμοκρασίες νερού όμως υπάρχει μία σημαντική σύγχυση. Πότε χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και πότε κρύο;

Για να έχουμε ένα πρακτικό και εύκολο κανόνα μπορούμε να πούμε ότι

 • Το κρύο/ παγωμένο νερό βοηθάει στην μείωση τις φλεγμονές,
 • Το ζεστό προσφέρει χαλάρωση και
 • Το χλιαρό νερό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του άγχους.

 

Στόχος : Απομάκρυνση των καματογόνων ουσιών -Βασικές αρχές

Εναλλάσοντας ζεστό με κρύο ντους ή ένα ζεστό spa με μία κρύα πισίνα επιτυγχάνουμε μία αύξηση στην ροή του αίματος στους εργαζόμενους μυες και κατά αυτό τον τρόπο απομακρύνεται το γαλακτικό οξύ που έχει συσωρευθεί σε αυτούς.

Μερικές γενικές οδηγίες τις οποίες πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι :

1)  Υπάρχουν μέθοδοι υδροθεραπείας οι οποίες προκαλούν μία αυξημένη εφίδρωση και συνεπώς η συνεχης λήψη υγρών θεωρείται κάτι παρααπάνω από απαραίτητη
2)    Οταν εναλλάσσουμε κρύο με ζεστό οι βέλτιστοι χρόνοι παραμονής είναι μέχρι 2 λεπτά στο ζεστό νερό ακολουθούμενο με 10-30 δευτερόλεπτα στο κρύο
3)    Είναι λάθος να καθόμαστε περισσότερη ώρα από την προβλεπόμενη στο ζεστό νερό αφού κατά αυτό τον τρόπο χάνουμε τα ευεργετήματα της θεραπείας και ταυτόγχρονα κινδυνεύουμε να αφυδατωθούμε  (αν και θεωρείται λίγο ακραίο σαν περίπτωση)

 

Μερικές τεχνικές

Παρότι υπάρχουν πάρα πολλές θεραπευτικές τεχνικές εμείς θα δώσουμε έμφαση στις εξής μορφές τις οποίες θα αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα :

Χρησιμοποιώντας την πίεση του νερού – Εκτός από την εναλλαγή της θερμοκρασίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πίεση του νερού για να κάνουμε μασάζ σε κάποιο σημείο του σωματός μας (jacuzzi, whirlpool) κάτι το οποίο χρησιμοποιείται στα περισσότερα φυσικοθεραπευτήρια.

Ατμός – Ομως εκτός από την υγρή μορφή χρησιμοποιούμε τους ατμούς ως μέσο αποθεραπείας και ευεξίας. Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι η σάουνα και το χαμάμ. Αυτό μας επιτρέπει να ανοίξουμε τους πόρους του δέρματός μας και έτσι να απομακρύνουμε τις τοξίνες. Επίσης αυτές οι μορφές υδροθεραπείας χρησιμοποιούνται και στην ανάρρωση από ασθένειες/ λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Γυμναστική στο νερό – Το aqua running είναι μία ιδανική μορφή ενεργητικής αποκατάστασης τόσο στις περιόδους πυ είμαστε τραυματισμένοι όσο και στις περιόδους που θέλουν να επιταχύνουμε την διδικασία αποκατάστασης.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική ομάδα TriathlonWorld & προπονητική ομάδα Smart Sport (Email :info@triathlonworld.gr)

 • Triathlon New Zeeland Level 2 Accredited Coach (Candidate for Level 3)- Endorsed by International Triathlon Union (Level 1)
 • American Swimming Coaches Association Level 2 Coach
 • Australian Swimming Teaches and Coaches Association Bronze License
 • North American Academy For Sport and Fitness Marathon Certified Coach
 • USA National Federation of High Schools Accredited & Certified Coach
 • International Triathlon Coaches Association Certified Coach

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message