Αθλητισμός και άσθμα

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης- Προπονητική ομάδα Smart Sport (Email : info@smartsport.gr)

Το άσθμα είναι ένα ιατρικό φαινόμενο/ ασθένεια το οποίο συναντάμε σε αθλητές υψηλού επιπέδου όλων των αθλημάτων, όμως υπάρχει μία μεγαλύτερη συχνότητα σε αθλήματα αντοχής όπως η κολύμβηση, η κωπηλασία, το σκι αντοχής κ.λπ. Οι αθλητές αναφέρουν συμπτώματα άσθματος κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά σπανίως όταν δεν γυμνάζονται.

Το φαινόμενο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του μεγάλου ποσοστού αθλητών που καταφεύγουν σε φαρμακευτική αγωγή. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνευ το 2000 περίπου το 8% των αθλητών λάμβανε επίσημα θεραπευτική αγωγή.

Οπως ανακοίνωσαν Δανοί ερευνητές σε επιστημονική τους δημοσίεσυη σε σχέση με τους πάσχοντες από άσθμα που δεν είναι αθλητές, οι αθλητές υψηλού επιπέδου παρουσιοάζουν διαφορετική κατανομή της φλεγμονής των αεραγωγών και άνιση ανταπόκριση στην δοκιμασία βρογχικής πρόκλησης (bronchial provocative test).

Είναι σαφές ότι όσοι αισθάνονται κάποια ενόχληση πρέπει πρώτα να κάνουν τεστ ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος και η σοβαρότητα της κατάστασης. Η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει φάρμακα με β2 ανταγωνιστές όμως θα πρέπει ο αθλητής να ενημερώσει τον ιατρό που τον παρακολουθεί για την λίστα των απαγορευμένων ουσιών. Επιπρόσθετα πρέπει να σημειωθεί ο κίνδυνος, κάτι που επισημαίνουν οι Δανοί ερευνητές της ανέχειας σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων. Εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή είναι τα κορτικοστεροειδή.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message