Βελονισμός & Αθλητισμός

Κείμενο : Κυριάκος Κυριακόπουλος (Γενικός Ιατρός -MDGP Msc)

Τί είναι ο Βελονισμός ;

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία Ιατρική θεραπεία που έχει τις ρίζες της στην Κίνα και σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αφορά παραδοσιακές Κινεζικές θεραπευτικές που όμως η Δυτική Ιατρική έχει μελετήσει μεγάλο μέρος τους και σήμερα αποδεδειγμένα πλέον ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και πολλές επιστημονικές εταιρείες αποδέχονται το βελονισμό ως επιστημονική μέθοδο.

Ο βελονισμός πρέπει πάντα να εφαρμόζεται από Ιατρούς και σίγουρα δεν αποτελεί πανάκεια. Έχει ενδείξεις και αντενδείξεις όπως κάθε άλλη φαρμακευτική ή εναλλακτική θεραπεία. Όμως έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι αυτό των ελάχιστων εις ανύπαρκτων παρενεργειών από την εφαρμογή του για τον ασθενή.

Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί για την θεραπεία όλων πρακτικά των ασθενειών. Εφαρμόζεται συμπληρωματικά η ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση των επώδυνων συνδρόμων, την κατάθλιψη , την παχυσαρκία, το άσθμα αλλά και την διακοπή του καπνίσματος και πολλών άλλων νοσημάτων

Βελονισμός στον Αθλητισμό

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες σχετικά με την δράση του βελονισμού και την χρησιμότητα του στους αθλητές. Ευνόητο είναι ότι οι περισσότερες έχουν γίνει στην Κίνα αλλά και σε δυτικοευρωπαικές χώρες με την εφαρμογή βελονισμού σε αθλητές . Σε μια γρήγορη ματιά στην πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία διαπιστώνουμε ότι αθλητές αποστάσεων , ομαδικών αθλημάτων αλλά και σύνθετων ατομικών αθλημάτων συμμετείχαν σε επιστημονικές έρευνες για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση ( RECOVERY ABILITY ) , την βελτίωση της απόδοσης αλλά και φυσικά την θεραπεία μυοσκελετικών τραυματισμών . Τα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν μέσω μετρήσεων (καρδιακή συχνότητα, γαλακτικό οξύ, κατανάλωση οξυγόνου) αλλά και μέσω των επιδόσεων και της αποθεραπείας.

Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς ακριβώς την δράση του βελονισμού στα παραπάνω. Υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ της δυτικής αλλά και της Κινέζικης Ιατρικής δεδομένου ότι στην μεν δυτική ιατρική ανιχνεύουμε νευρομυικές συνδέσεις ( νευροτόμια- μυοτόμια – δερμοτόμια ) αλλά και ορμονικές λειτουργίες ( ενδορφίνες ) που επηρεάζονται από την εφαρμογή του βελονισμού , στη δε Κινέζικη Ιατρική η διάγνωση γίνεται μεταξύ της διαφοροποίησης της ενέργειας του σώματος ( Qi )και πως αυτή διαχέεται μέσω των καναλιών ενέργειας ( μεσημβρινούς ) στο σώμα, ώστε να διατηρείται ισορροπία στο ενεργειακό σύστημα του οργανισμού (Yin – Yang ).

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αφού στην δυτική Ιατρική επιβεβαιώνουμε και επιστημονικά τη χρησιμότητα των σημείων βελονισμού που οι Κινέζοι παραδοσιακοί Ιατροί έχουν εμπειρικά και με το ιδιόμορφο σύστημα – για το δυτικό τρόπο σκέψης – αναπτύξει.

Είναι σίγουρο ότι παρά την πληθώρα των δημοσιευμένων άρθρων υπάρχουν πολλά ακόμα σχετικά με τον βελονισμό στον αθλητισμό που εφαρμόζονται και που δεν τα γνωρίζουμε. Και είναι φυσικό αφού ο αθλητισμός είναι ανταγωνιστικός και δύσκολα μπορεί να μάθει κάποιος επιστήμονας ή προπονητής τι ακριβώς εφαρμόζει κάποιος άλλος – πέρα από τις γενικές αρχές – που μπορεί να βελτιώσει την επίδοση του ή να τραυματίζεται λιγότερο ή να αποθεραπεύεται πιο εύκολα ή/και γρηγορότερα ή να κάνει καλύτερη μεταπροπονητική αποκατάσταση.

Όμως υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ότι η αντιμετώπιση για κάθε αθλητή είναι διαφορετική, αφού στο βελονισμό υπάρχουν γενικά και ειδικά σημεία εφαρμογής του, που μπορεί να αλλάζουν ανάλογα το λόγο που κάνει κάποιος θεραπεία σε σχέση με τον σωματότυπό του, το ιστορικό του – πρόσφατο και παλαιό – την επιβάρυνση από το άθλημα του – δύναμη ή/και αντοχή- αλλά πολλές φορές και την ψυχολογική του κατάσταση και επομένως εξειδικεύουμε κατά μία έννοια την θεραπεία. Στην διερεύνηση αυτή, όμως έχουμε το πλεονέκτημα ότι κάνουμε μία θεραπεία χωρίς παρενέργειες , οπότε και αν ακόμα δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεν έχουμε επιβαρύνει την απόδοση ή επιβραδύνει την αποθεραπεία του αθλητή.

Τα παραπάνω θα αναλυθούν με παραδείγματα και με παράλληλη σύντομη αναφορά στην αντίστοιχη βιβλιογραφία κατά την διάρκεια του σχετικού σεμιναρίου.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ MDGP Msc

ΕΙΔΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

ΚΡΑΤΗΤΟΣ 44 17121

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

210-9311280 / 6945915217

Kkyro3@hotmail.com

Acupuncture-needles-in-a-001

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message