Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr & Προπονητική Ομάδα Athens Triathlon Team/ Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)
Κολύμβηση
Στους αγώνες μεσαίας απόστασης είναι σίγουρο ότι θα χρειασθεί η αγορά στολής κολύμβησης (wetsuit) την οποία πρέπει να έχουμε αγοράσει τουλάχιστον ένα μήνα πριν τον αγώνα ώστε αφενός να μπορέσουμε να την συνηθίσουμε κολυμπώντας και αφετέρου να προπονηθούμε φορώντας την στο ανοικτό νερό. Οποιος αγοράζει για πρώτη φορά wetsuit είναι καλύτερα να μην ξοδέψει πολλά χρήματα καθώς αφενός υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχει επιλέξει λάθος μέγεθος στολής ή λάθος στολή για το δικό του στυλ κολύμβησης. Επίσης είναι σίγουρο ότι την πρώτη μας στολή θα την φθείρουμε πολύ γρήγορα κυρίως γρατζουνώντας την όταν την βάζουμε ή την βγάζουμε.
Για να επεκτείνουμε τον χρόνο ζωής της στολής μας είναι απαραίτητο να την ξεβγάζουμε με γλυκο νερό, να την απλώνουμε σε ειδικές κρεμάστρες, να μην ξαχνάμε υγρή σε τσάντες (που εκτός των άλλων κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από μύκητες) και να την φοράμε χρησιμοποιώντας σακούλες ή κάλτσες/ γάντια στα χέρια και τα πόδια
Τα γυαλάκια που θα επιλέξουμε για το ανοικτό νερό πρέπει να είναι κατάλληλα για μαζικές εκκινήσεις, να μας επιτρέπουν μεγάλο οπτικό εύρος μέσα στο νερό, να μην θολώνουν και φυσικά να είναι κατάλληλα για την ώρα της ημέρας που θα διεξαχθεί ο αγώνας. Οταν βρούμε μετά από πολλά πειράματα το κατάλληλο γυαλάκι είναι χρήσιμο να αγοράσουμε 2-3 ζευγάρια καθώς αυτό που δεν θέλουμε είναι παραμονές του αγώνα να ψάχνουμε να βρούμε γυαλάκια που να μας ταιριάζουν και να προσθέτουμε περισσότερο άγχος στο ήδη υπάρχον.
Ποδηλασία
Το δίλημμα που έχουν όλοι οι τριαθλητές είναι εάν πρέπει να αγοράσουν ποδήλατο δρόμου ή ποδήλατο Τριάθλου. Εάν κάποιος είναι απόλυτα αρχάριος είναι απαραίτητο να αγοράσει ένα ποδάλατο δρόμου καθώς η ασφαλής οδήγηση του ποδηλάτου είναι η χωρίς δεύτερη κουβέντα η απόλυτη πρωτεραιτότητα. Εάν έχει χρησιμοποιήσει ποδήλατο δρόμου και έχει κάνει τις πρώτες τους βόλτες και έχει στόχο για να τερματίσει ένα αγώνα μεσαίας ή μεγάλης απόστασης (ο οποίος δεν έχει επικίνυδυνες κατηφόρες) τότε πρέπει να αγοράσει ένα ποδήλατο χρονομέτρου ώστε και πιο άνετα να τερματίσει το αγώνα και καλύτερη επίδοση να σημειώσει.
Τα συνήθη ερωτήματα που υπάρχουν στην αγορά ποδηλάτου είναι :
- Ετοιμο ποδήλατο ή αγορά σκελετού και χτίσιμο ; Δίχως δεύτερη σκέψη απαντάμε ότι επιλέγουμε έτοιμο ποδήλατο καθώς το χτίσιμο θα μας στοιχίσει πολύ ακριβότερα.
- Carbon ή Αλουμίνο. Η απάντηση είναι φυσικά και carbon εκτός και εάν ο οικονομικός μας προυπολογισμός είναι ο περιοριστικός παράγοντας.
- Μοίρες στο seat angle. Αποφεύγουμε τις ακραίες περιπτώσεις που ήταν στην μόδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τις 78 και 80 μοίρες γωνία και προτειμούμε τις 75-76 μοίρες γωνία.
- Ρόδες. Εάν έχουμε επιλέξει την εναλλακτική λύση του έτοιμου ποδηλάτου τότε δεν θα χρειαστεί να αγοράσουμε ρόδες αγώνων καθώς τα περισότερα από αυτά είναι εξοπλισμένα με ρόδες που καλύπτουν και τις αγωνιστικές μας ανάγκες. Εάν παρ΄όλα αυτά επιθυμούμε να αγοράσουμε ρόδες αγώνων είναι χρήσιμο να αποφύγουμε τις ακραίες περιπτώσεις όπως οι ρόδες με μεγάλο προφίλ, οι τριάκτινες, οι κλειστές, οι ρόδες με boyau λάστιχα κ.λ.π.
- Παπούτσια ποδηλασίας. Στους αγώνες μεσαίας απόστασης, όπου υπάρχουν πολλές συμμετοχές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις πριν καβαλήσουμε στο ποδήλατο. Συνεπώς είναι σημαντικό να αγοράσουμε τριαθλητικά παπούτσια τα οποία θα έχουμε κρεμασμένα πάνω στα πετάλια, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να περπατήσουμε με τα παπούτσια ποδηλασίας.
Τρέξιμο
Οι περισσότεροι επιλέγουμε παπούτσια τρεξίματος βάσει γούστου παρότι αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε ότι ο κάθε επώνυμος κατασκευαστής δημιουργεί μοντέλα ανάλογα με το πέλμα του ποδιού, τον τύπο τρεξίματος του αθλητή καθώς και την χρήση. Εάν ανατρέξει καποιος στο Ιντερνετ θα βρει κάποιος όλες τις σχετικές οδηγίες. Ομως αυτό που εισπράττω ως σχόλιο από τους αθλητές είναι τα εξής : 1 . «Τα καταστήματα λιανικής δεν έχουν πωλητές που να μπορούν να με συμβουλέψουν σωστά» 2. «Ακόμα και εάν επιλέξω τος σωστό παπούτσι τρεξίματος για εμένα είναι δύσκολο να το βρω σε κάποιο καταστημα» καθώς πολύ λίγες εισαγωγικές εταιρείες φέρνουν όλη την γκάμα των κατασκευαστών και τα καταστήματα λιανικής φέρνουν πολύ λίγα μοντέλα, τα οποία επιλέγουν όχι με κριτήριο την χριστικότητά τους.
Είναι απαραίτητο να ζητήσουμε από τον προπονητή μας ή έναν έμπειρο τριαθλητή να μας δείξει το πως αποκωδικοποιούμε το κάθε ζευγάρι που βλέπουμε στα ράφια των αθλητικών καταστημάτων καθώς και πως καταλαβαίνουμε ποιο ζευγάρι μας ταιριάζει. Πρακτικά μπορούμε να συμβουλέψουμε εάν έχουμε πρηνισμό (δηλαδή κλίση του ποδιού προς το εσωτερικό) να επιλέξουμε παπούτσια με αυτό το κριτήριο. Αυτά τα παπούτσια είναι εύκολο κάποιος να τα διακρίνει από την υπάρχουσα γέφυρα/ οδηγό στο εσωτερικό των παπουτσιών. Εάν δεν εχουμε πρηνισμό τότε επιλέγουμε παπούτσι μα έξτρα απορροφητικότητα (cushioning). Οι Τριαθλητές πρέπει να αποφεύγουν τα ελαφριά παπούτσια για την προπόνησή τους ακόμα και εάν είναι πολύ ελαφρείς.