Athens Triathlon Team : Αθηνά Ψευτούδη

Το όνομά μου είναι Αθηνά Ψευτούδη, 51 ετών και είμαι αθλήτρια Τριάθλου εδώ και αρκετά χρόνια αλλά παράλληλα και εργαζόμενη γυναίκα πλήρους απασχόλησης.

Παρόλο που δεν έχω οικογενειακές υποχρεώσεις, έχω ιδιαίτερα απαιτητική εργασία και λίγες ώρες ελεύθερου χρόνου. Όμως θεωρώ ότι η εύρεση «χρόνου» για άσκηση είναι θέμα προτεραιοτήτων και δεν υπάρχουν δικαιολογίες, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό.

Όλοι συνδέουμε τους μήνες του καλοκαιριού, ειδικά τον κατεξοχήν  μήνα των διακοπών τον Αύγουστο ως μήνα ανάπαυσης, χαλαρώνοντας και ξαναγεμίζοντας τις μπαταρίες σας.

Για εμάς τους ερασιτέχνες αθλητές στόχος  μας είναι να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον μήνα – όπου  οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις μας μειώνονται -για να κάνουμε λίγο περισσότερη προσπάθεια/ προπόνηση από το συνηθισμένο για να βελτιώσουμε τις αθλητικές μας δεξιότητες και την φυσική μας κατάσταση και να εργαστούμε με τον προπονητή μας στην βελτίωση κάποιων προπονητικών παραμέτρων, π.χ. την τεχνική μας.

Για παράδειγμα φέτος το καλοκαίρι ακολούθησα ένα κολυμβητικό bootcamp για τριαθλητές διάρκειας 3 εβδομάδων  αυτό, το οποίο απαιτούσε να ξυπνάω καθημερινά στις 6:00 για να είμαι μέσα στο νερό στις 7:00. Για εμένα ήταν το απόλυτο τεστ Δέσμευσης απέναντι στην αθλητική μου ενασχόληση.

Για μένα, το να κάνω το τρίαθλο δεν είναι απλώς μια φυσική πρόκληση σε καθημερινή βάση, αλλά κυρίως μία νοητική. Υπάρχουν μέρες που σκέφτεσαι ΓΙΑΤΙ το κάνω αυτό;

Δεν θα πω ψέματα ότι είμαστε σιδερένιοι άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες ή  προερχόμαστε από άλλο πλανήτη  (αν και οι άντρες που δεν προέρχονται από τον αθλητισμό μας βλέπουν ως εξωγήινους!) είμαστε όπως όλοι οι άλλοι, με ίσως ελαφρώς διαφορετικούς στόχους στη ζωή. Ξεκίνησα το τρίαθλο, όντας αθλητικά δραστήρια όλη τη ζωή μου στην ηλικία των 42 (αρχικά με τρέξιμο) σε μία φάση της ζωής μου όπου προσπάθησα να ξεπεράσω ένα προσωπικό οικογενειακό ζήτημα.

Ξεκίνησα τρίαθλο καθώς είχα την ανάγκη να απελευθερώσω την ενσωματωμένη ενέργεια και να το διοχετεύσω σε κάτι θετικό. Όσο καιρό ασχολούμαι με το τρίαθλο νοιώθω ότι αποκομίζω ατελείωτα οφέλη, ένα από τα οποία είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μου συστήματος κάτι το οποίο είναι ζητούμενο κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ημερών/στη  νέα εποχή στην οποία ζούμε. Κατά τη διάρκεια του COVID τα προπονητικά μου σχέδια, τα διαδικτιακά σεμινάρια που έκανε η ομάδα, η επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας με κράτησαν ισορροπημένη και με βοήθησαν να νιώσω ότι δεν είμαι μόνη σε αυτό. Δεν «εκπαιδεύομαι» μόνο για αγώνες, αλλά εκπαιδεύομαι για να διατηρώ τον εαυτό μου συγκεντρωμένο και ήρεμο.

Είμαι σε θέση να διατηρήσω ένα σταθερό σωματικό βάρος, το δέρμα μου είναι λαμπερό και το πιο σημαντικό κοιμάμαι καλά και ναι για γυναίκα της ηλικίας μου νοιώθω ότι απέχω πολύ από την κρίση της μέσης ηλικίας. Βλέπω πολλές φίλες μου και μερικές ακόμα νεότερες να υποφέρουν τρομερά με προεμμηνοπαυσιακά προβλήματα.

Πιστεύω πραγματικά ότι με ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης, μια δίαιτα και μια καλή κατεύθυνση μπορείτε να τα κρατήσετε όλα σε απόσταση, φυσικά αυτό δεν θα σταματήσει την φυσιολογική εξέλιξη να συμβεί, αλλά τουλάχιστον ελπίζουμε να μετριάζουμε και να καθυστερούμε τα ζητήματα της γήρανσης.

Η πρώτη μου προτεραιότητα στη ζωή είναι να είμαι εντάξει, να νιώθω δυνατή, να νιώθω αυτοπεποίθηση και να έχω καλή κατανόηση του τι χρειάζομαι και τι με κάνει ευτυχισμένη. Το να κάνω Τρίαθλο με βοηθά να επιτύχω όλα αυτά και περισσότερο από όλα αυτή η διαδικασία αποτελεί μία εσωτερική ανταμοιβή για εμένα.

Το τρίαθλο είναι ένας τρόπος ζωής και ακόμη και στις διακοπές μου.  Πάντα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μου υπάρχει το ποδήλατό μου. Παράξενο ίσως για μερικούς, αλλά οι τριαθλητές θα ήταν περίεργοι αν ΔΕΝ πήρατε το ποδήλατό σας .. παπούτσια για τρέξιμο ή τα κολυμβητικά σας γυαλάκια!

Written by