Τι είναι το Crossfit?

   Το CrossFit ειναι μια μέθοδος προπονησης που στοχευει στην βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης του αθλούμενου. Διατυπώθηκε και εξελίχθηκε απο τον γυμναστή Greg Glassman μέσα απο πολυετή εμπειρία και πολυάριθμες προπονήσεις σε μεγαλο αριθμό αθλουμένων (διαφορετικού επιπέδου φυσικής καταστασης, φυλου, ηλικιας κτλ). Η αρχική ιδέα του Glassman ήταν να χρησιμοποιήσει ώς εργαλεία της μεθόδου του μονο την λειτουργική κινησιολογία απο τον χώρο των αθλημάτων που αποδεδειγμενα παρήγαγαν μεγάλη ποσοτητα ισχύος και παραλληλα δημιουργούσαν τους πιο ολοκληρωμένους αθλητές. Τα αθλήματα που κατα βάση χρησιμοποιήθηκαν ήταν η ενόργανη γυμναστική και η αρση βαρών. Το αποτέλεσμα ήταν πέρα απο κάθε προσδοκία αποτελεσματικό και πολύ συμντομα το CrossFit αποτέλεσε την πιο δραστική και αποτελεσματική πλατφορμα βελτίωσης της γενικής φυσικής καταστασης.  Στα χρόνια που ακολούθησαν το CrossFit αποτυπώθηκε επιστημονικά ώς διαρκως μεταβαλλόμενο προγραμμα λειτουργικών ασκήσεων που εκτελειται στην μέγιστη δυνατή ένταση.Με στόχο να μην αριστεύεις σε κανένα τομέα…..

Αλλα αντίθετα να είσαι ακρως ανταγωνιστικός σε όσο το δυνατον μεγαλύτερο ευρος ασκήσεων – δοκιμασιων. Τι νόημα θα είχε αλλωστε το να μπορείς να τρέχεις 400μ σε 50 δευτερολεπτα και παραλληλα να μήν μπορείς να ελξεις το σώμα σου μια φορά σε ενα μονόζυγο.

Το Sport του Fitness…..

Το CrossFit αποτελεί το Sport του Fitnes καθώς επαναφέρει τον συντελεστή  της επίδοσης στον τομέα της εκγύμνασης, χρησιμοποιώντας ως προπονητικό αξονα την εκτέλεση των ασκήσεων με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια αλλα και αποτελεσματικότητα. Για αυτόν τον λόγο οι προπονήσεις αποτελούν διαρκεις δοκιμασίες με αντιπαλο συνήθως τον χρόνο. Ειναι σίγουρα απαιτητικό , ενδιαφέρον, μια διαρκής προκληση να αγγίξεις τα όρια σου και μέσα απο ολο αυτο το ταξίδι να φτάσεις στο υψηλότερο επιπεδο φυσικής καταστασης που είχες ποτέ!

Διαρκώς μεταβαλλόμενο…….

Το CrossFit δεν αποτελεί ενα προγραμμα προπόνησης σταθμών (circuit training) ή ενα προγραμμα λειτουργικής προπόνησης ( functional training)  Αντίθετα αποτελεί μια φορμουλα που χρησιμοποιει ασκήσεις όπως οι αρμονικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις (Mono-structural conditioning movements – όπως η κωπηλασία,το τρέξιμο,το σκοινάκι,κα), η γυμναστική εδάφους κ ενόργανη γυμναστική  (body weight movements & gymnastics – ελεύθερα καθίσματα,κάμψεις,έλξεις κα) καθώς και η άρση βαρών (weightlifting- μετακινήσεις φορτίων).
Το πρόγραμμα προπόνησης αλλάζει καθημερινά (κάτι σαν πιάτο ημέρας) με τις ανάλογες κλιμακώσεις  βάσει του επιπέδου φυσικής κατάστασης του κάθε αθλούμενου. Στόχος η βελτίωση και των 10 χαρακτηριστικών που ορίζουν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και συγκεκριμένα: ακρίβεια (Accuracy) ,ισορροπία (Balance) ,συντονισμός (Coordination),ευλυγισία (Flexibility),ευκαμψία (Agility),σθένος (Stamina),καρδιοαναπνευστική αντοχή (Cardiovascular Endurance),ταχύτητα (Speed),ισχύς (Power),δύναμη (Strength).

Καταλήγωντας…..

Το CrossFit αυτή την στιγμή αποτελεί την αιχμή του δορατος των προπονητικων συστηματων οσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την πρακτικότητα εφαρμογης. Στην ουσία αποτελεί ενα πολύτιμο εργαλείο που έχει αλλαξει τις ζωές όλων μας.
Ο λόγος ένας: το οτι προπονούμαστε για το πιο δύσκολο και απαιτητικό σπόρ που έχει υπαρξει ποτέ…..την καθημερινότητα!

Πηγή :http://www.rcaprimal.gr

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message